Turner Classic Movies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Turner Classic Movies
TCM LOGO(2).jpg
Jelmondat: A nagy felfedezés a mozi
Adatok
Indulás 1994. április 14.
Társaság Time Warner
Tulajdonos Turner Broadcasting System
Ország Amerikai Egyesült Államok
Székhely Atlanta
Társadók TCM 2, Boomerang, Cartoon Network Too, Cartoonito, Cartoon Network
Hivatalos oldal

A Turner Classic Movies (rövidítve TCM, kiejtve: tíszíem) egy filmadó, amely a Turner Broadcasting Systemhez tartozik. A csatorna brit honlapja szerint jelenleg 10 nyelven fogható: angolul, dánul, hollandul, franciául, görögül, héberül, lengyelül, spanyolul, svédül és norvégul. Az adón klasszikus, MGM, United Artists, RKO és Warner Bros. készítette amerikai filmek láthatóak a 20. század harmincas éveitől egészen a kétezres évekig terjedő idejéből.

Korábban Magyarországon és Romániában is lehetett fogni a Cartoon Network-kel osztott csatornán 21:00-6:00-ig angol, lengyel és román nyelven, lengyel és román hirdetésekkel, napi 9 órában.[1] Először Magyarországon szűnt meg 2015. április 1-jén, amikor a CN 24 órás lett.[2] Később, október 6-án Romániában átadta helyét a TNT-nek. Az új csatornának a TCM-hez hasonlóan létezik a gyerektévével osztott és 24 órás változata is.

Története[szerkesztés]

A TCM-et Ted Turner a Turner Broadcasting System részeként hozta létre, ami először 1994. április 14-én kezdett sugározni. A TCM egy olyan kereskedelmi televízió, melynek filmjeit korábban nem szakította meg reklám, kivéve a csatorna brit változatát.[3]

Nemzetközi változatai[szerkesztés]

A csatornának Európában hat változata van, a brit–ír, a francia, a közép- és kelet-európai (ez volt fogható Magyarországon), a orosz–délkelet-európai és a spanyol. A TCM német változatát a TNT Serie váltotta fel. Az adó kanadai változatát 2005. november 1-jén indították el. A TCM Classic Entertainment, a csatorna latin-amerikai változata 2009. április 1-jén sugárzott először. Továbbá elérhető a TCM ázsiai változata, mely Ázsia több országában (például Indiában) és Ausztráliában fogható. A televízió a világon kb. 30 millió háztartásban elérhető.

Források[szerkesztés]

  1. Napnyugtától napkeltéig
  2. 24 órás sugárzásra áll át itthon a Cartoon Network. SG.hu, 2015. március 20. (Hozzáférés: 2015. március 22.)
  3. TCM-ről

További információk[szerkesztés]