Turner Classic Movies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Turner Classic Movies
TCM LOGO(2).jpg
Jelmondat: A nagy felfedezés a mozi
Adatok
Indulás 1994. április 14.
Társaság Time Warner
Tulajdonos Turner Broadcasting System
Székhely Atlanta
Társadók TCM 2, Boomerang, Cartoon Network Too, Cartoonito, Cartoon Network
Hivatalos oldal

A Turner Classic Movies (rövidítve TCM, kiejtve: tíszíem) egy filmadó, amely a Turner Broadcasting Systemhez tartozik. A csatorna brit honlapja szerint jelenleg 10 nyelven fogható: angolul, dánul, hollandul, franciául, görögül, héberül, lengyelül, spanyolul, svédül és norvégul. Az adón klasszikus, MGM, United Artists, RKO és Warner Bros. készítette amerikai filmek láthatóak a 20. század harmincas éveitől egészen a kétezres évekig terjedő idejéből.

Korábban Magyarországon és Romániában is lehetett fogni a Cartoon Network-kel osztott csatornán 21:00-6:00-ig angol, lengyel és román nyelven, lengyel és román hirdetésekkel, napi 9 órában.[1] Először Magyarországon szűnt meg 2015. április 1-jén, amikor a CN 24 órás lett.[2] Később, október 6-án Romániában átadta helyét a TNT-nek. Az új csatornának a TCM-hez hasonlóan létezik a gyerektévével osztott és 24 órás változata is.

Története[szerkesztés]

A TCM-et Ted Turner a Turner Broadcasting System részeként hozta létre, ami először 1994. április 14-én kezdett sugározni. A TCM egy olyan kereskedelmi televízió, melynek filmjeit korábban nem szakította meg reklám, kivéve a csatorna brit változatát.[3]

Nemzetközi változatai[szerkesztés]

A csatornának Európában hat változata van, a brit–ír, a francia, a közép- és kelet-európai (ez volt fogható Magyarországon), a orosz–délkelet-európai és a spanyol. A TCM német változatát a TNT Serie váltotta fel. Az adó kanadai változatát 2005. november 1-jén indították el. A TCM Classic Entertainment, a csatorna latin-amerikai változata 2009. április 1-jén sugárzott először. Továbbá elérhető a TCM ázsiai változata, mely Ázsia több országában (például Indiában) és Ausztráliában fogható. A televízió a világon kb. 30 millió háztartásban elérhető.

Források[szerkesztés]

  1. Napnyugtától napkeltéig
  2. 24 órás sugárzásra áll át itthon a Cartoon Network. SG.hu, 2015. március 20. (Hozzáférés: 2015. március 22.)
  3. TCM-ről

További információk[szerkesztés]