ID (televízióadó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az ID (korábban Investigation Discovery) az amerikai Discovery Communications egyik tematikus, bűnügyekkel foglalkozó csatornája, melyet Magyarországon is sugároznak kábeltévés hálózaton.

ID
InvestigationDiscoveryLogo2020.svg
Adatok
Indulás USA 2008. január 27.
Magyarország 2009. április 6. (először)
2017. november 1. (másodszor, az ID Xtra helyén)
Megszűnés Magyarország 2016. január (először)
Társaság Discovery Communications, LLC
Tulajdonos Discovery Communications, LLC
Felbontás 16:9 (576i SDTV)
Nézettség0,63% (2018)[2]
Ország USA Amerikai Egyesült Államok
Vételi terület 44,6% (2018)[1]
Székhely Silver Spring, Maryland
Társadók Discovery Channel, Discovery Science, Animal Planet, TLC, Discovery World, Discovery Turbo Xtra, Eurosport, HGTV
Vétel
Földi sugárzás
Hello Digital
Műholdas vétel
Magyar Telekom69. programhely
UPC Direct45. programhely
Kábeles vétel
Vodafone TV215. programhely
Vidanet
Flip69. programhely
PR-Telecom125. programhely
IPTV
Magyar Telekom69. programhely
Hivatalos oldal

Magyarországi csatornahangja ismeretlen.

A csatorna reklámidejét az Atmedia értékesíti.

A csatorna[szerkesztés]

A csatorna nevét nyomozócsatornának lehetne fordítani. Az investigation nyomozást, vizsgálatot jelent, a discovery szó jelentése felfedezés, de a csatorna nevében az üzemeltető anyavállalatra vonatkozik az utalás. Korábban az ID rövidítés magát az Investigation Discovery-t rövidítette.[3]

A csatorna az Egyesült Államokban 2008. január 27-én indult,[4] Magyarországon 2009. április 6.[5] óta található kábeltévés szolgáltatók kínálatában. Az ID a hét minden napján 24 órában sugároz. Magyarországi reklámértékesítése a TLC-hez hasonlóan, 2015. január 26-án indult.

Az ID fogható az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, a Csehországban, Szlovákiában, Görögországban és Törökországban.

2016 januárjában a magyar változat szünetre vonult, majd 2017. november 1-jén visszatért a 2014. április 1-jén indult, elsősorban nőknek szóló ID Xtra helyén[6]. Ezzel a csatorna Magyarországon szinte egyedülálló abban, hogy megszűnése után később újra elindult.

2020. szeptember 29-én a csatorna új logót és arculatot kapott[7], a neve pedig megváltozott csak simán ID-re. [8]

Műsorai[szerkesztés]

A csatorna törvényszéki és bűnügyekkel, a nyomozások szakmai-tudományos hátterével foglalkozik,[9] mellyel elsősorban a 25-54 év közötti, bűnügyek iránt érdeklődő női közönséget igyekszik megszólítani. A Discovery Networks EMEA által végzett kutatás szerint a valós eseteket feldolgozó törvényszéki és nyomozati műsorok az európai közönség körében a legnépszerűbbek közé tartoznak: minden második (48%) felnőtt néző érdeklődik irántuk.

  • 911 - Kérem segítsenek! bajbajutott emberek valós, rögzített segélyhívásai
  • Murder Shift - Gyilkosság váltott műszakban: amerikai gyilkossági nyomozók munkája
  • Sorozatgyilkosok - Az elmúlt 20 év legismertebb sorozatgyilkosságai

Megszűnés és újraindulás Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 2016 januárjában befejezte működését. A csatorna megszűnését már néhány jel megjósolta korábban, amikor a legtöbb szolgáltató a csatornát lecserélte az ID Xtra-ra.

2017. október 31-én azonban megszűnt az ID Xtra, és helyén újraindult az Investigation Discovery.

Logói[szerkesztés]

A csatorna logójában kezdetben nagy „I” és „D” betűk voltak láthatóak, a Discovery csatornáira jellemző földgolyóval és a csatorna teljes nevével, ezt a logót 2009-es indulásától 2013-ig használta. 2013-tól 2017-ig (az ID Xtra átnevezéséig) sötétkékes árnyalatú, 10 fokkal balra dőlő négyzet előtt volt fehér-szürke árnyékolással az ID felirat, alatta a csatorna teljes neve szerepelt feketével, ugyanilyen mértékben megdöntve. 2017-es újraindulásakor a logó kissé módosult: a négyzet fehér, az ID felirat fekete lett, és a csatorna teljes nevének betűtípusa is megváltozott. 2020. szeptember 29-én cserélték le ismét a logót, az új logó a csatorna magyarországi története során a negyedik. Az új logóban csak a két kezdőbetű szerepel, melyek színe vörös-narancs átmenetes, vastagságuk extra vastag. A betűk alja hiányos, mintha egyetlen mozdulattal, átlósan levágták volna.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]