Duna Médiaszolgáltató

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Dunazrt.png
Típus vállalat
Jogelőd Duna Televízió
Alapítva 2015. július 1.
Székhely 1038 Budapest, Bojtár utca 41-47.[1]
Vezetők Dobos Menyhért
vezérigazgató
Tulajdonos Közszolgálati Közalapítvány
Forma Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság
Termékek Televízió: Duna, Duna World, M1, M2, M2 Petőfi TV, M3, M4 Sport, M5
Rádió: Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió, Nemzetiségi adások, Parlamenti adások, Duna World Rádió
Hírügynökség: (Országos Sajtószolgálat (OS), Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS), Üzleti Sajtószolgálat (OTS), Fotó Archívum (MTI Fotó), Hungary Matters (angol nyelvű hírlevél))
Internet: hirado.hu, mediaklikk.hu, petofilive.hu, telesport.hu, teletext.hu, mti.hu
Alkalmazottak száma 100

Magyar cégjegyzékszám 01-10-041306
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. (Budapest)
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 33′ 33″, k. h. 19° 01′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 33′ 33″, k. h. 19° 01′ 55″
A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. témájú médiaállományokat.

A Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (röviden: Duna Médiaszolgáltató vagy Duna Média) 2015. július 1-jén alakult, és ez az egyedüli közszolgálati médiaszolgáltató Magyarországon. A néhai Duna Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. társaságokból jött létre. Feladata a korábbi négy közszolgálati médium feladatának összehangolása, a felesleges párhuzamok felszámolása, a közszolgáltató médiumok működésének hatékonyabbá tétele, azok összevonása a központosított műsorgyártás és az adminisztráció terén. A részvénytársaság tulajdonosi jogait és kötelezettségeit a Közszolgálati Közalapítvány gyakorolja.

Megalakulása[szerkesztés]

Az Országgyűlés 2014. december 15-én fogadta el a Fidesz előterjesztésére a négy közszolgálati médiaszolgáltató egyesítéséről szóló törvénymódosítást: a Ház 131 igen szavazattal, 63 ellenében szavazta meg a közszolgálati médiát érintő törvények megváltoztatását, amelynek szükségességét az előterjesztők, a fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence az elmúlt négy év tapasztalataival és költséghatékonysági szempontokkal indokolták. A beolvadás 2015. július 1-jén lépett hatályba, és biztosítja, hogy a gazdasági társaságok ne jogutód nélkül szűnjenek meg.

A Duna Médiaszolgáltató egyaránt nyújt rádiós, televíziós, online és hírügynökségi szolgáltatást. A változtatás bevezeti a közszolgálati értéktesztet, amely a nézettség és a hallgatottság mellett a közmédia szolgáltatásainak közszolgálati jellegét méri.

A módosítás lehetőségként számol a közmédia két további tévécsatornájának indításával. 2015. július 1-től a műsorterjesztők által addig kötelezően továbbított négy közszolgálati csatorna mellé további kettőt kellett ingyen elérhetővé tenni, így tovább bővült a műsorkínálat. A törvény 25-ről 15 százalékra csökkentette a köztévében bemutatandó, független műsorkészítők által készített programok arányát.

A közmédiának évente stratégiai tervet kell készítenie, és a változtatás értelmében 2015. szeptember végéig felül kell vizsgálni a Közszolgálati Kódexet. A változtatás érinti a Közszolgálati Költségvetési Tanács funkcióját és összetételét: az eddig héttagú testület létszáma háromra csökken, a grémium a jövőben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap médiatartalmak készítésére és beszerzésére fordítandó forrásait véleményezi.[2]

Vezetői[szerkesztés]

Igazgatók[szerkesztés]

Televíziós Médiaszolgáltatási Igazgatóság
Rádiós Médiaszolgáltatási Igazgatóság
Online Médiaszolgáltatási Igazgatóság
Magyar Távirati Iroda Igazgatóság

Médiaprogramjai[szerkesztés]

A Duna Médiaszolgáltató a következő csatornák műsorának előállításáért felel:

A médiaszolgáltató nevével legtöbbször a közmédia által gyártott műsorok végén találkozhatunk. A rádiókban a következő szöveg hangzik el az egyes műsorblokkok végén: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. megbízásából készítette az MTVA.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Közérdekű adatok (a törvényi kötelezettségnek megfelelően). DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.. (Hozzáférés: 2018. december 7.)
  2. Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyesül a négy közszolgálati médiaszolgáltató. MTVA, 2015. július 1. [2016. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 29.)
  3. Távozik az MTVA vezetőségéből Kálomista Zsuzsanna (24.hu, 2017. március 03.)
  4. Vezércsere az MTI élén (Válasz.hu, 2017.március 03.)
  5. Újabb tarvágás a közmédiánál: távozott a Duna TV csatornaigazgatója is (hvg.hu, 2018. november 30.)

További információk[szerkesztés]