Duna Médiaszolgáltató

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Dunazrt.png
Típus vállalat
Alapítva 2015. július 1.
Székhely 1016 Budapest, Naphegy tér 8.
Vezetők Dobos Menyhért
vezérigazgató
Forma Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság
Termékek Televízió: Duna, Duna World, M1, M2, M2 Petőfi TV, M3, M4 Sport, M5, M6
Rádió: Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió, Nemzetiségi adások, Parlamenti adások, Duna World Rádió
Internet: hirado.hu, mediaklikk.hu, petofilive.hu, telesport.hu, teletext.hu
Hírügynökség: Magyar Távirati Iroda

Magyar cégjegyzékszám 01-10-041306
A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. weboldala

A Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (röviden: Duna Médiaszolgáltató vagy Duna Média) 2015. július 1-jén alakult, és ez az egyedüli közszolgálati médiaszolgáltató Magyarországon. A néhai Duna Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., és a Magyar Televízió Nonprofit Zrt. tevékenységét kapcsolja össze. Feladata a négy közszolgálati médium összehangolása, a felesleges párhuzamok felszámolása, a közszolgáltató médiumok működésének hatékonyabbá tétele, azok összevonása a központosított műsorgyártás és az adminisztráció terén.

Megalakulása[szerkesztés]

Az Országgyűlés 2014. december 15-én fogadta el a Fidesz előterjesztésére a négy közszolgálati médiaszolgáltató egyesítéséről szóló törvénymódosítást: a Ház 131 igen szavazattal, 63 ellenében szavazta meg a közszolgálati médiát érintő törvények megváltoztatását, amelynek szükségességét az előterjesztők, a fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence az elmúlt négy év tapasztalataival és költséghatékonysági szempontokkal indokolták. A beolvadás 2015. július 1-jén lépett hatályba, és biztosítja, hogy a gazdasági társaságok ne jogutód nélkül szűnjenek meg.

A Duna Médiaszolgáltató egyaránt nyújt rádiós, televíziós, online és hírügynökségi szolgáltatást. A változtatás bevezeti a közszolgálati értéktesztet, amely a nézettség és a hallgatottság mellett a közmédia szolgáltatásainak közszolgálati jellegét méri.

A módosítás lehetőségként számol a közmédia két további tévécsatornájának indításával. 2015. július 1-től a műsorterjesztők által addig kötelezően továbbított négy közszolgálati csatorna mellé további kettőt kellett ingyen elérhetővé tenni, így tovább bővült a műsorkínálat. A törvény 25-ről 15 százalékra csökkentette a köztévében bemutatandó, független műsorkészítők által készített programok arányát.

A közmédiának évente stratégiai tervet kell készítenie, és a változtatás értelmében 2015. szeptember végéig felül kell vizsgálni a Közszolgálati Kódexet. A változtatás érinti a Közszolgálati Költségvetési Tanács funkcióját és összetételét: az eddig héttagú testület létszáma háromra csökken, a grémium a jövőben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap médiatartalmak készítésére és beszerzésére fordítandó forrásait véleményezi.[1]

Vezetői[szerkesztés]

Igazgató[szerkesztés]

Médiaprogramjai[szerkesztés]

A Duna Médiaszolgáltató a következő műsorok előállításáért felel:

A médiaszolgáltató nevével legtöbbször a közmédia által gyártott műsorok végén találkozhatunk. A rádiókban a következő szöveg hangzik el az egyes műsorblokkok végén: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. megbízásából készítette az MTVA.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyesül a négy közszolgálati médiaszolgáltató. MTVA, 2015. július 1. [2016. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 29.)
  2. Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet. Duna Médiaszolgáltató, 2015. július 26. [2017. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 29.)

További információk[szerkesztés]