Harcsa Veronika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika - Random trip to 2014, A38 hajó
Harcsa Veronika - Random trip to 2014, A38 hajó
Életrajzi adatok
Született 1982október 8. (34 éves)
 Magyarország, Budapest
Pályafutás
Műfajok jazz, alternatív rock
Aktív évek 2005- napjainkig
Együttes Bin-Jip
Kapcsolódó előadó(k) Erik Sumo Band, Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO)
Hang mezzoszoprán
Tevékenység énekes

Harcsa Veronika weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Harcsa Veronika témájú médiaállományokat.

Harcsa Veronika (Budapest, 1982. október 8. –) magyar dzsesszénekesnő.

Életpályája[szerkesztés]

2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén, de korábban a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója is volt. 2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A Speak Low 2007 júliusában jelent meg Japánban a Nature Bliss kiadónál, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott.

Számos jazz szereplésén kívül kortárs művészeti, alternatív és elektronikus zenei produkciók aktív résztvevője. Énekelt az Off Társulat két kortárs táncos koreográfiájában: a Fészek és a Szomjas vagyok című előadásokban. Az Erik Sumo Band énekesnője volt. Puskás Tamás rendezésében a Centrál Színház Shakespeare, A velencei kalmár című előadásának zeneszerzője, zenekarával az előadások élő kísérője. Vendégként olyan zenekarokkal dolgozik együtt, mint a Nicola Conte Jazz Combo, a Thomas Siffling Trio, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Korai Öröm, Freestyle Chamber Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, a Smárton Trió, a Fugato Orchestra és a Colorstar.

Különféle zenei fesztiválok résztvevőjeként fellépett már Japánban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Finnországban, Norvégiában, Izraelben, Görögországban, Szlovákiában, Szerbiában és Romániában.

A 2007-es Budapest Fringe Fesztiválon elnyerte „A Fringe legjobb hangja” díjat. A 2009-es Fonogram díjátadón az év jazz-albuma a You Don't Know It's You lett.

2010-ben a frissen megalakult Bin-Jip együttes énekesnője lett.

2011-ben megjelent Lámpafény címmel a magyar költők verseit megzenésítő albuma.

Bin-Jip - Cseh Tamás Nap, 2014.09.06

Külső hivatkozások[szerkesztés]