Raidió Teilifís Éireann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raidió Teilifís Éireann
Jelmondat: Ireland's Public Service Broadcaster (Írország közszolgálati műsorszórója)
Part of Life (Az élet része)
Adatok
Indulás 1926. január 1. (rádió),
1961. december 31. (televízió)
Korábbi nevek Radio Éireann
Ország Írország
Vételi terület országos
Székhely Donnybrook
Dublin 4
Írország
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Raidió Teilifís Éireann témájú médiaállományokat.

A Raidió Teilifís Éireann (röviden: RTÉ, magyarul: Írország Rádiója és Televíziója) az Ír Köztársaság közszolgálati rádió- és televíziótársasága. Rádióműsorokat 1926 óta sugároz rendszeresen, és így a világ egyik legrégebbi – ha nem a legrégebbi –, megszakítás nélkül működő szolgáltatója. Az EBU-UER („Eurovízió”) alapító tagja.

Az RTÉ vezetését az ír kormány nevezi ki, a vezérigazgatóját pedig a kormány választja. Jelenleg 11 rádióállomást és három televíziócsatornát működtet.

Rádió[szerkesztés]

Írországban 1925. november 14-én végezték el az első kísérleti rádióadást, amikor Seamus Clandillon, az adó igazgatója először mondta az éterbe, hogy „Seo Raidió 2RN, Baile Átha Cliath ag tástáil” (Ez a 2RN Rádió kísérleti adása Dublinból). 1926. január 1-jén indult el a rendszeres rádióadás egy másfél kilowattos adóval. 1927-ben Corkban létesítettek egy második adót, ám ezt többnyire csak a dublini adás átjátszására használták. 1932-ben telepítettek egy harmadik, eredetileg 60 kW-os adót Athlone-ba, az Eucharisztikus világkongresszus megrendezésével egyidőben. Ennek az adását már egész Írországban lehetett fogni, így kezdetben Radio Athlone néven, majd 1938-tól Radio Éireann néven lett ismert.

A Radio Éireann egyetlen adóval próbálta meg az összes igényt kielégíteni, és ez azt eredményezte, hogy nagyon szűk volt mindenre a műsoridő, illetve nagyon konzervatív volt a műsorrend. Ez azzal járt, hogy az Írország keleti partjainál, illetve az Észak-Írország közelében lakók inkább a BBC adását, később pedig a Radió Luxemburg adását hallgatták. Ez egészen az 1960-as évekig maradt így, amikor a kormány részleges autonómiát adott a rádiónak.

1979. május 31-éig a Radio Éireann egyetlen adóval rendelkezett, de ekkor elindult az RTÉ Radio 2. Ezek után indult el a Radio na Gaeltachta (röviden: RnaG, magyarul: „Rádió ír nyelven”), melyen kizárólag ír nyelven készültek a műsorok. A 20. század végén, a 21. század elején megkezdődött a digitális műsorszórás is, és így a hagyományos négy rádióállomás mellé hét másik, digitális adó társult be.

Televízió[szerkesztés]

Írország a rádiózás figyelemre méltóan korai megkezdéséhez képest nagyon későn, 1961-ben kezdte el az önálló televíziózást. Ez nem jelentette azt, hogy az Ír Köztársaság televízió nélkül maradt; az ulsteri adásokat egészen délen is lehetett fogni. A kormányzati költségvetésből csak nagyon kevés pénz jutott televíziózásra. Ezért amikor az 1950-es évek végén létrehoztak egy bizottságot az írországi televíziózás megkezdésére, úgy tervezték, hogy a brit ITV mintájára, a kormányzattól a lehető legnagyobb függetlenségben valósítsák meg. Ám 1960-ban a Radio Éireannt leválasztották a Postaügyi Minisztériumról, és abból félig állami szervezet lett, melyet ezt követően megbíztak a televízió bevezetésével.

A rendszeres műsorszórás 1961. december 31-én 19.00 órakor kezdődött, Éamon de Valera köztársasági elnök köszöntőjével. Az eredeti tervek szerint a műsorszórás már karácsonykor megkezdődött volna, ám Eamonn Andrews, a Telefís Éireann (Ír Televízió) elnöke szabadságra engedte a munkatársakat, így a műsorkezdet egy hetet csúszott.

A televíziózás gyökeresen megváltoztatta Írország életét. A televízióban olyan témákról is szó eshetett, melyek a mélyen katolikus országban egyébként tabunak számítottak, így az abortuszról, a családtervezésről, de akár az északír helyzetről is.

További információk[szerkesztés]