Nederlandse Publieke Omroep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nederlandse Publieke Omroep
Npologo.svg

Alapítva 2002
Típus adminisztratív szervezet
Székhely Hilversum, Hollandia
Tagság EBU
Nederlandse Publieke Omroep (Hollandia)
Nederlandse Publieke Omroep
Nederlandse Publieke Omroep
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 52° 14′ 20″, k. h. 5° 10′ 08″Koordináták: é. sz. 52° 14′ 20″, k. h. 5° 10′ 08″
A Nederlandse Publieke Omroep weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nederlandse Publieke Omroep témájú médiaállományokat.

A Nederlandse Publieke Omroep (rövidítése: NPO, magyarul: Holland Közszolgálati Műsorszóró) a hollandiai közszolgálati médiát irányító szervezet neve. Feladata a különböző holland közszolgálati műsorszórók adminisztratív irányítása.[1] Az NPO központja Hilversumben található, ahol számos stúdió és gyártóbázis található. Az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagja.[2]

Története[szerkesztés]

Hollandiában a közszolgálati médiarendszer egyedi módon alakult ki: a különböző holland társadalmi csoportoknak a saját műsorszóró társaságuk jött létre, amik különböző rádiós és televíziós műsorokat gyártottak az akkoriban NTS által fenntartott rádiós és televíziós csatornáknak. A műsorszórók különböző politikai nézeteket, társadalmi rétegeket képviselnek, amik a tagságuk számarányában kapnak műsoridőt. 2002-ig az adminisztratív irányítás kizárólag a NOS feladata volt, mára a NOS a hír-, politikai és sport műsorok készítésével van megbízva. A 2008-ban életbe lépett törvénnyel az NPO feladata lett még az országos csatornák fenntartása.

Jogszabályi háttér[szerkesztés]

Működését a 2008-ban elfogadott holland médiatörvény szabályozza. Ennek értelmében az NPO, mint állami szervezet feladata a közmédiumok irányítása Hollandiában 2020-ig. A szervezet élén két irányító testület van: az igazgatótanács és a felügyelő bizottság (raad van toezicht) . Az igazgatótanács feladata vezetni az országban levő közszolgálati műsorszórókat illetve felügyelni azok működését.

Az NPO céljai[szerkesztés]

Az NPO céljai között szerepel a műsorszórók közti együttműködés és kohézió elősegítése, a költségvetés megosztása a műsorszórók között, értékesítési csatornák biztosítása illetve a közszolgálati médiumok fogyasztói imázsának kutatására és a minőségellenőrzés fenntartására.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Welke rol speelt de NPO als organisatie binnen het Nederlandse omroepbestel? (dutch nyelven). NPO (PubliekeOmroep.nl). [2013. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 23.)
  2. EBU - Active Members”, European Broadcasting Union (Hozzáférés ideje: 2014. november 23.) 
  3. Welke rol speelt de NPO als organisatie binnen het Nederlandse omroepbestel?. (Hozzáférés: 2018. november 17.)

Források[szerkesztés]