Radiotelevizija Slovenija

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Radiotelevizija Slovenija
Adatok
Indulás 1928. október 28. (rádió),
1958. november 28. (televízió)
Korábbi nevek Radio Ljubljana (1928-1958),
Radiotelevizija Ljubljana (1958-1990)
Ország Szlovénia
Vételi terület országos
Székhely Kolodvorska 2
SI-1550 Ljubljana,
Szlovénia
Vétel
Műholdas vétel
Eutelsat
Hotbird 3
Hivatalos oldal

A Radiotelevizija Slovenija vagy RTV Slovenija (magyarul: Szlovén Rádió és Televízió, vagy közismertebb nevén RTV Szlovénia) a Szlovén Köztársaság állami közszolgálati rádió és televíziótársasága. Központja Ljubljanában van, de regionális stúdiókat is üzemeltet Koperben és Mariborban, kiküldött tudósítói Brüsszelből, Moszkvából, Rómából, Berlinből, Belgrádból, Zágrábból és Washingtonból tudósítanak.

Az intézmény jogi hátterét a Szlovén Rádió és Televízióról szóló Törvény (szlovénül: Zakon o RTV Slovenija) alkotja. A társaság Szlovénia egyetlen rádiót és televíziót is sugárzó intézménye. A törvény értelmében a magyar és olasz kisebbség számára kisebbségi műsorokat készít, rendre a maribori és a koperi regionális stúdiókban. Az RTV Szlovénia jövedelmének mintegy 73%-át a televízió előfizetések díjából szerzi.

Újabban az RTV Szlovénia aktívan jelen van a világhálón is, melynek alapját a 2002-ben felavatott portál biztosítja. A portálon a legfrissebb hírek mellett a sugárzott műsorok archívuma is megtalálható, és a legtöbb műsor online is fogható (rádió és televízió egyaránt).

Története[szerkesztés]

A Radio Ljubljana (Ljubljanai Rádió) először 1928. szeptember 1-jén jelentkezett kísérleti adásokkal. Október 28-ára a rádió már kész műsorrenddel rendelkezett. 1941. április 11-én a rádió domžale-i adóállomása megsemmisült, mely az olasz fasiszták kezére került.

1949. április 1-jén Ljubljanában létrehozták az első kísérleti televíziós laboratóriumot, mely ekkor még külön volt a rádiótól. Ám a televíziós szolgáltatás tényleges kivitelezésével a Radio Ljubljanát bízták meg. Az első televíziós csatorna 1958. november 28-án kezdte meg működését, de a sugárzási idejét a többi jugoszláv köztársasággal kellett megosztania, így a TV Ljubljana mintegy 30%-nyi műsoridővel rendelkezett. A TV Ljubljana 1960-ban készítette el az első Eurovízió számára gyártott műsort, a planicai síugró versenyről. Az évtized során a szlovénajkú nézőknek szánt műsorok száma jelentősen megnövekedett. 1968. április 15-én jelentkezett először szlovénul a Híradó, mely a korábbi, belgrádi szerkesztésű, szerbhorvát nyelvű híradót váltotta fel.

1971-ben jelentkezett először a TV Koper (TV Capodistria), az – ekkorra már – RTV Ljubljana leányvállalata, mely az első kétnyelvű televíziós állomás volt Szlovéniában, mely a Szlovéniában és Horvátországban élő olasz kisebbséget rendelt szolgálni, de nagy népszerűségnek örvendett Olaszországban egyaránt. Mivel ekkor az olaszországi RAI televíziós monopóliuma még teljes volt, az olasz nézők szívesen fogadták az anyanyelvükön sugárzó, és már színesben fogható adásokat. Magánvállalatok adókat és átjátszó állomásokat építettek Olaszország több részén, melyek segítségével a TV Koper (vagy Olaszországban közismertebb nevén Telecapodistria) milliók számára elérhetővé vált. Mivel a sugárzás PAL színkódolásban történt, az olasz háztartások millióiba kerültek PAL vételre alkalmas készülékek, melyek végleg megpecsételték a franciák által remélt olaszországi SECAM rendszer bevezetésének sorsát. A magántelevízózás hajnalával a csatorna népszerűsége csökkent.

Az 1970-es évek során a TV Ljubljana többi műsora is fokozatosan áttért a színes adásra. 1984-ben megjelent a Teletext szolgáltatás, míg a 90-es években a Radio Ljubljana RDS jelet kezdett sugározni.

Eleinte a TV Ljubljana második televíziós csatornája a többi jugoszláv tagköztársaság televíziós műsorait vette át. Az 1980-as évek végére a TV Ljubljana második csatornáján sugárzott saját műsorainak száma igencsak megszaporodott.

Szlovénia 1991. évi függetlenedése előtt egy évvel az intézmény felvette a Radiotelevizija Slovenija nevet. Jugoszlávia felbomlása után, 1993. január 1-jével az RTV Szlovénia az EBU teljes jogú tagja lett.

Az 1990-es évek közepén a TV Szlovéniának szembesülnie kellett azzal, hogy nagy konkurenciaharc alakult ki a nézőkért az újonnan indult kereskedelmi csatornák részéről, mely erősen éreztette hatását a műsorokon. Az intézmény szerepe a mai napig nem teljesen tisztázott, és a dolgozók száma messze meghaladja a kívánatos szintet, mely komoly problémát jelent.

2001-ben az RTV Szlovénia létrehozott egy Multimédia Központot, ahonnan az új technológiák bevezetését irányítják.

Televíziócsatornák[szerkesztés]

Nemzeti[szerkesztés]

Logó Csatorna neve Tematika Indulás dátuma
Logo of TV SLO 1 HD (2012-).png
TV SLO 1 közérdekű televíziós csatorna 1958. november 28.
Logo of TV SLO 2 HD (2012-).png
TV SLO 2 szűkebb közönségnek szóló műsorok, helyzetkomikumok, sportközvetítés 1970
Slo3.png
TV SLO 3 a szlovén parlament és bizottságok teljes, szerkesztetlen előadásainak élő közvetítésére specializálódott csatorna 2008

Regionális[szerkesztés]

Logó Csatorna neve Tematika Indulás dátuma
Tvkc.png
TV Koper-Capodistria szlovén és olasz nyelvű televíziós csatorna 1971. május 6.
TV Maribor.jpg
TV Maribor szlovén és magyar nyelvű televíziós csatorna n.a.

Rádiócsatornák[szerkesztés]

Nemzeti[szerkesztés]

  • Prvi program - általános csatorna, amely híreket és hírjelentéseket, különféle speciális adásokat és dalok széles választékát sugározza
  • Val 202 - Indie-pop-orientált csatorna, amely a pop- és rockzenére, interjúkra, életmód-jelentésekre és élő sportközvetítésekre helyezi a hangsúlyt
  • ARS - klasszikus zenét, rádiódrámát és egyéb kulturális műsorokat játszó kulturális csatorna

Regionális[szerkesztés]