Ugrás a tartalomhoz

Radiotelevisión Española

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Corporación de Radio y Televisión Española, S. A.
Jelmondat: Es pública, es de todos ("Közszolgálati, mindenkié.")
Adatok
Indulás1937. január 19. (rádió),
1956. október 28. (televízió)
TulajdonosSpanyol Állam
OrszágSpanyolország
Vételi területországos
SzékhelyPrado del Rey s/n,
ES-28223 Pozuelo de Alarcón (Madrid),
Spanyolország
TársadókLa 1, La 2, 24h, clan, tdp, TVE Internacional,
Radio Nacional
Vétel
Műholdas vétel
Astra 1M11568 V. programhely
Hotbird 811727 V. programhely
Hispasat 1C11972 V. programhely
Kábeles vétel
Vodafone TV407. programhely
Vodafone TV (Spanyolország)1. programhely
IPTV
Telekom (Magyarország)127. programhely
Hivatalos oldal

A Radiotelevisión Española a Spanyol Királyság országos közszolgálati rádió és televíziós társasága. Három televíziós és hat rádióadót üzemeltet. A TVE Internacional nemzetközi csatorna Magyarországon is fogható a kábelhálózatokban, míg rádióadásait a világhálón keresztül lehet elérni, illetve a tévé és rádióadások műholdról Európában közvetlenül, kódolatlanul vehetők.

Az intézmény jelenlegi formáját az 1973-ban kezdődött átalakítások során nyerte el. A Társaság működését a 2006. június 11-i, a Rádió- és Televízióról szóló Törvény szabályozza. Az RTVE alapjában véve két autonóm entitást fog össze, ez a Radio Nacional de España (RNE) és Televisión Española (TVE).

Története[szerkesztés]

Radio Nacional de España[szerkesztés]

A Radio Nacional de España (röviden: RNE, magyarul: Spanyolország Nemzeti Rádiója) megalakulására a Spanyol Polgárháború alatt, Salamancában került sor, a Sajtó- és Propagandaügyi Állami Küldöttség szervezésében. A stúdiókat a salamancai Anaya palotában rendezték be, mely a Sajtó- és Propagandaügyi Hivatal székhelye volt. Az első, 20 kW teljesítményű, Telefunken gyártmányú adó a náci Németország ajándéka volt az újonnan kialakuló Franco-rezsimnek. Korán felismerik a rádiózásban rejlő lehetőségeket, melyeket hatásosan alkalmaztak propagandacélokra. 1937. június 14-étől az RNE a nacionalista hatalmak központi szócsövévé vált.

A második világháború alatt a rádió szorosan együttműködött a tengelyhatalmakkal, és rendszeresen beszámolt a háborús eseményekről, mely híreknek forrása a német és olasz fasiszta rádiók voltak.

A háború utáni időszakban, a Franco-diktatúra alatt a rádió a rezsim egyik legfőbb propagandaeszközévé vált. Franco 1939. október 6-án meghozott rendelete értelmében a rádió Spanyolország egyetlen hivatalos hírforrásává válik, és a magán rádiós állomásokat erősen cenzúrázzák. Így – jobb híján – a magántársaságoknak szorosra kellett fűzni a kapcsolatot az RNE-vel, ahonnan a híreket beszerezhették. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a hivatalos híreken kívül nem volt lehetőség a hírek más forrásból való beszerzésére.

Ezt a helyzetet kívánta feloldani több külföldi szervezet. A BBC spanyol nyelvű adása, a Radio France nemzetközi adása egyaránt hírekkel látta el Spanyolországot, és hasonló célból jött létre a Spanyol Kommunista Párt által üzemeltetett Radio España Independiente (magyarul: független spanyol rádió, közismertebb nevén: La Pirenaica), melyet Moszkvából sugároztak.

1945-re kapja meg végleges, központi antennáját, egy 40 kW-os rövidhullámú adót, melyet a Madrid tartománybeli Arganda del Rey-en építenek fel. Ez a korszakhoz képest egy kiemelkedően nagy teljesítményű adó volt, melyet tengerentúli sugárzásra is felhasználtak.

1955-ben az RNE az EBU-UER tagja lesz. Az ötvenes-hatvanas évek fordulóján az RNE nagy technikai fejlődésen megy át: megkezdődik az FM rendszerű sugárzás, és a sztereó adások is megjelennek. 1956. október 28-án megkezdődik a televíziós műsorok sugárzása.

1964-ben megkezdődik az RNE első nagy átszervezése. Megkezdődik egy középhullámú, az egész országot lefedő adóhálózat kiépítése, 250-500 kW-os teljesítményű adókkal. Ezzel egész Európa jó részét is elérhették. A középhullámú adókhoz hasonlóan elkezdődik egy FM adóhálózat kiépítése is, melyeken jó minőségű sztereó műsorokat sugároznak országszerte. 1971-ben egy új adóközpontot létesítenek, melyet elsősorban a nemzetközi adások közvetítésére használnak. A nemzetközi részleg 1975-ben nagyfokú átalakításon ment keresztül.

Franco halála után megváltozott Spanyolország, és vele együtt az RNE is. 1977. október 25-én megszűnt a Franco által hozott hírforrás-rendelet, így a magán rádióadók már szabadon szerezhették be híreiket. A Franco-rezsim alatt több félhivatalos rádióállomás is működött, melyek 1981-ben szövetségre léptek, Radio Cadena Española néven, majd 1989-ben egyesültek az RNE-vel.

Televisión Española[szerkesztés]

Az első kísérleti televíziós közvetítésre 1948-ban került sor, amikor a barcelonai Palau Montjuic-ben a Philips Ibérica egy felvevőgépről harminc méterre lévő kijelzőre juttat el képet. Ezt több évi kísérletezés követte, mígnem 1954-ben sor kerülhetett az (akkor még nem Real) Madrid és a santanderi Racing közötti mérkőzés közvetítésére. Ekkor még csak a Franco-rezsim leginkább kiváltságos fővezetői rendelkeztek televíziókészülékkel. A kísérletek tovább folytatódnak, mígnem 1956. október 28-án megindulhat a rendszeres televíziós műsorszórás.

A szalagos rögzítési technológia megérkezte előtt minden adást élőben közvetítettek, és az 1963-as áttörést követően már korábban felvett műsorokat is le lehetett adni. 1964-ben adták át a madridi Prado del Reyben létesített stúdiókat. A TVE második adása, a TVE-2 1966. november 15-én kezdte meg a műsorszórást. Ez a fejlődés gyorsabb volt, mint sok más európai országé, és a televíziózás így a Franco-rezsim modernizálásának jelképévé válik.

Az 1978-as alkotmány elfogadásáig a TVE státusa tisztázatlan. Ezen változtat az alkotmány 20. cikke, mely a „továbbítás bármilyen módján keresztül történő, valóságos információk közlésére és fogadására” való jogot védelmezi.

1990-ben szűnt meg a TVE monopóliuma, és megjelentek a magán televíziós csatornák is, így az elsők között az Antena 3, a Telecinco és a Canal+. Az RTVE a műholdas televíziózás éllovasa kívánt lenni, így 1994-ben nagy szerepet vállalt a Cotelsat nevű műhold megalkotásában. A digitális televíziózás indulásával az RTVE új csatornákat indított.

Törvényi kötelezettségei[szerkesztés]

A 17/2006-os állami rádiós és televíziós műsorszolgáltatásról szóló törvény (Ley 17/2006, de 5 de junio, de la radio y la televisión de titularidad estatal.) az alábbi feltételeket szabja meg:[1]

  • 1. Az ismeretterjesztés elősegítése, az alkotmányos elvek és polgári értékek terjesztése
  • 2. A hírek sokszínűségének, ténylegességének és objektivitásának garantálása
  • 3. Demokratikus viták és a vélemények sokszínűségének érvényesítése
  • 4. Spanyolország nyelvi és kulturális sokszínűségének bemutatása
  • 5. Hozzáférést kell biztosítani a legkülönbözőbb műsorokhoz, amelyek a társadalom azon rétegeit is lefedik, akiket más médiumok nem mutatnak be.
  • 6. Műsorszolgáltatásának célja a lehető legszélesebb közönség elérése, maximális földrajzi és társadalmi lefedettséggel azért, hogy minőséget, sokszínűséget és innovációt sugározzanak.

Televíziós csatornák[szerkesztés]

Spanyolországban működő csatornák[szerkesztés]

Logo Csatorna neve Csatorna elindulása Képernyőfelbontás
La 1
Általános tematikájú, főcsatorna.
1956. október 26. HD
elérhető UHD felbontásban is.
La 2
Kulturális csatorna
1966. november 15. HD
24 Horas
Hírcsatorna.
1997. szeptember 15. HD
Clan
Gyermekcsatorna.
2005. december 12. HD
Teledeporte
Sportcsatorna.
1994. február 12. HD

Külföldön sugárzó csatornák[szerkesztés]

Logo Csatorna neve Csatorna indulása Képernyő felbontás
TVE Internacional
Általános tematikájú, főcsatorna.
1990. december 1. SD
elérhető HD felbontásban is.
24 Horas
Hírcsatorna.
1997. szeptember 15. SD
Star TVE HD
Szórakoztató csatorna.
2016. január 18. HD

Rádiós műsorok[szerkesztés]

Spanyolországban működő rádiók[szerkesztés]

Logo Rádió neve Rádió indulása
Radio Nacional de España
Általános tematikájú.
1937. január 19.
Radio Clásica
Klasszikus zenei rádió.
1965. november 22.
Radio 3
Kulturális rádió
1979. július 1.
Ràdio 4
Katalán nyelvű, általános tematikájú rádió.
1976. december 13.
Radio 5
Hírrádió.
1989. január 1.

Külföldön sugárzó rádiók[szerkesztés]

Logo Rádió neve Rádió indulása
Radio Exterior de España
Általános tematikájú.
1942. március 15.

RTVE Vezetése[szerkesztés]

Igazgatótanács[szerkesztés]

Az RTVE élén az igazgatótanács áll (Consejo de Administración), amely az RTVE legfőbb döntéshozó testülete. Ők nevezik ki az RTVE ügyvezető igazgatóját. Az igazgatótanács 12 tagból áll: 8 tagot a Képviselőház, 4 tagot a Szenátus delegál. A delegálandó tagokat kétharmados többséggel szavazzák meg 6 évre szóló kinevezéssel, ami nem újítható meg. A Szenátusból két tag személyére az RTVE valamelyik szakszervezetének kell javaslatot tennie. [2]

Elnök[szerkesztés]

Az elnök személyét a Képviselőház szavazza meg és hívja vissza. Az elnök feladata a médium napi működésének ellenőrzése és az igazgatótanács által megfogalmazott irányelvek végrehajtatása.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]