444.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
444
Adatok
Típus internetes újság

Ország  Magyarország
Alapítva 2013
Ár ingyenes
Tulajdonos Magyar Jeti Zrt.[1]
Kiadó Magyar Jeti Zrt.
Főszerkesztő Uj Péter
Nyelv magyar
Politikai kötődés liberális
Székhely 1024 Budapest, Margit krt. 5/b

A(z) 444.hu weboldala

A 444.hu egy magyarországi internetes hírportál.

Története[szerkesztés]

2013. április 29-én alapította Uj Péter, az index.hu egyik volt főszerkesztője több volt Indexessel együtt.[1] A szerkesztőség tagjai közül sokan a magyar tumblr ismert alakjainak számítanak, emellett a 2015-ös év folyamán az ex-Magyar Narancsos Rényi Pál Dániel és a volt indexes Szily László is csatlakozott. Utóbbi a Gawkerhez tartozó cink.hu megszűnése után igazolt a 444-hez. A szerkesztőségben elismert újságírók kapnak helyet, például a főszerkesztő, Uj Péter MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) Flekk és Joseph Pulitzer-emlékdíjas, Magyari Pétert Minőségi Újságírásért díjjal ismerték el, Plankó Gergő pedig 2013-ban Junior Prima díjat kapott. A főszerkesztő-helyettes, Mészáros Zsófi a Forbes összeállítása szerint szerepel az 50 legbefolyásosabb magyar nő listáján.

2014-ben Soros György alapítványától, az Open Society Foundationtől 49 500 dollár (több, mint 10 millió forint) támogatást kapott a parlamenti választással kapcsolatos rendellenességek nagyközönséghez való eljuttatására. A támogatás tényét a hírportál nem hozta nyilvánosságra, csak két évvel később derült ki.[2][3]

2017 májusában a 444.hu az olvasóitól kért anyagi támogatást, hogy „minél több jó cikket és videót tudjanak készíteni”.[4]

Tevékenység[szerkesztés]

A 444.hu különböző internetes platformokon is megjelenik, Facebook oldalukon kívül Instagramon, ask.fm-en, Snapchaten és YouTube csatornájukon is követhetők különböző projektjeik, illetve a szerkesztőségi élet különböző momentumai. Az oldalon rendszeresen megjelennek különböző társadalmi trendekkel, kérdésekkel foglalkozó átfogó riportok, amelyeket jellemzően Ács Dániel, Tamás Bence Gáspár és Botos Tamás készítenek. Videósorozatban mutatták be például a magyar youtuberek főbb témáit, konfliktusait, az ask.fm sztárjait, a herbálozás veszélyeit, a függők mindennapjait, Rapháború című sorozatuk pedig a csatorna egyik legnépszerűbb videója, a teljes film több mint 650 000 megtekintésnél járt 2016 áprilisában. Megosztó riportot készítettek egy homoszexuális magyar escortfiúval, Gagastar Milánnal, illetve a radikális szélsőjobboldali nézetei miatt országosan ismert érpataki polgármesterrel, Orosz Mihály Zoltánnal is. Az oldal emellett részt vett a Ki Mit Tube eddigi két évadának közvetítésében, lebonyolításában, a szerkesztőség pár tagja csapatként kapott helyet a zsűriben.

Arculat[szerkesztés]

A 444.hu arculatát alapvetően meghatározzák a gifek, amelyek cikkeket illusztrálnak, illetve a saját készítésű, gyakran szatirikus ábrák, képek. 2014 szeptemberében bevezették a TLDR-t, amely nagyobb formátumú, hosszabb cikkek, elemző publicisztikák közlésére alkalmas. Az oldal hangvételére általánosságban jellemző az irónia, az önirónia, és a szatíra, egyes újságírók pedig a gonzó újságírás irányvonalát követik. A 444.hu-hoz több tematikus oldal is kapcsolódik, ilyen például a Mivoltma, amely népszerű mémeket mutat be, az amerikai Buzzfeedhez hasonló stílusban. Nőkkel és szociális helyzetükkel kapcsolatos cikkek a Feminfo-n jelennek meg, sokszor a bulvársajtban népszerű történetekre, vagy közéleti eseményekre reagálva, míg az Északi nyitás nevű oldal a skandináv országok társadalmi trendjeiről szóló cikkeket közöl.

Kommentelés[szerkesztés]

A 444.hu 2016 januárjában szigorított a kommentszabályain, bevezette az előmoderációs rendszert, hogy, állítása szerint, a gyűlöletkeltő kommenteket és a trollokat kiszorítsa a cikkek alatti platformról. A rendszer lényege, hogy a hozzászólások 90%-át posztoló kommentelők felkerülnek egy listára („white list”), így a hozzászólásaik előmoderálás nélkül jelennek meg, míg a listán nem szereplőkét ellenőrzik. A listára való felkerülés feltétele az oldalon közölt szabályok betartása.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új Szó, 2013.04.29.
  2. Civil újságírás: Soros-pénzből küzdött a választási csalások ellen a 444. Mandiner.hu, 2016. augusztus 15. (Hozzáférés: 2016. augusztus 16.)
  3. LIST OF EUROPEAN ELECTIONS 2014 PROJECTS - 19. oldal, Open Society Initiative for Europe (OSIFE)
  4. Mostantól te is segíthetsz, hogy még jobb legyen a 444 - 444.hu, 2017. május 10.

Források[szerkesztés]

[2] ask.fm/negynegynegy [3] [4] [5] mivoltma.444.hu feminfo.444.hu [6]