Hócipő (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hócípő
Adatok
Tematikaszatíra

OrszágMagyarország
Alapítva1989. október 5.
Ár750 Ft
KiadóHócipő Kft.
FőszerkesztőFarkasházy Mimi
Nyelvmagyar
OCLC922658795
ISSN
A Hócipő weboldala

A Hócipő Magyarországon 1989 óta kéthetenként megjelenő szatirikus kiadvány.

A szatirikus kéthetilapot a Rádiókabaré szerkesztő- és szerzőgárdája alapította. (A Hócipő első címlapja 1989 októberének elején az MSZMP utolsó kongresszusát „üdvözölte”. A megjelenés után pár nappal a párt meg is szűnt.) A Hócipő nem vicclap, inkább csak szatirikus hangon foglal állást közéleti, társadalmi, művészeti kérdésekben. Tulajdonának meghatározó többsége a szerkesztőség vezető munkatársainak a kezében van.

Saját meghatározása szerint elsősorban a tájékozott emberek lapja, hiszen a finom utalásokhoz megfelelő alapismeretekkel, és sok naprakész információval kell rendelkezni. A Hócipő nyelvezete a rendszerváltás előtti/környéki kombinatív – nem feltétlenül azonnal ható, akkoriban csak virágnyelven elmondható humor stílusán alapul.

A lap 1998-ig fekete-fehérben jelent meg, az azt követő öt évben fele színes, fele fekete-fehér változatban. 2003 őszétől már valamennyi oldal színes. 2005-től 48 oldalra bővült az addig 32 oldalas terjedelem. A lap kéthetente szerdán jelenik meg.

2006. március 1-jén a Hócipő elsőként indította el mobilinternetes portálját a magyar sajtótermékek közül (mobil.hocipo.hu / pda.hocipo.hu / wap.hocipo.hu).

2008. február 29-én a kéthetilap a szökőnapra időzítve elindította napi kiadását honlapján Napi Hócipő címmel.

A Hócipő vezető publicistái (1989-2012)[szerkesztés]

A Hócipő karikaturistái (1989-2012)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]