Déri János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Déri János
Született 1951. április 14.
Budapest
Elhunyt 1992. április 29. (41 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
  • humorista
  • riporter
  • műsorvezető
  • gépészmérnök
  • közíró
Kitüntetései
Halál okatüdőrák
Sírhely Farkasréti temető
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Déri János témájú médiaállományokat.
Emlékoszlopa a Dunaújvárosi Egyetemen

Déri János (Budapest, 1951. április 14.Budapest, 1992. április 29.) publicista, riporter, televíziós műsorvezető és szerkesztő; gépészmérnök.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán végezte. 1975-ben jelentkezett a „Riporter kerestetik” című tehetségkutató műsorba, ahol 3. helyezést ért el. Éveken keresztül disc jockey volt.

19771983 között a Magyar Rádió ifjúsági osztályán dolgozott, 1983-tól a társadalompolitikai szerkesztőség munkatársa, valamint az Ablak állandó műsorvezető-riportere lett. Szórakoztató műsort is vezetett Ez + Az címmel, ennek egyik népszerű rovata volt a selejtes termékeket ironikusan bemutató Pocsék Áruk Fóruma. Ő indította a Nulladik típusú találkozások című, paranormális jelenségekkel foglalkozó műsort (1991-ben kötete jelent meg a témában). Állandó résztvevője volt a Rádiókabarénak, írásműveit rendszeresen publikálta a Farkasházy Tivadar nevével fémjelzett Hócipőben.

Egészsége romlását országos szolidaritási mozgalom kísérte. 1992-ben Mexikóból jelentkezett utoljára nyilvánosan. 41 évesen hunyt el tüdőrákban.

Kötet[szerkesztés]

  • Nulladik típusú találkozások; Co-nexus, Bp., 1991

Díjai[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

  • Néhány nappal halála előtt azt mondta: „Három év múlva már senki nem fog emlékezni rám.” Emlékét ma is őrzi az Április 14. Alapítvány és a Déri János-díj, melyet minden évben olyan sokoldalú, kimagasló közéleti szereplőknek adományoznak, akik maradandót alkottak pályájuk során.
Déri János sírja Budapesten. Farkasréti temető: 25-3-62/1.
  • Az 1992-ben eltávozott riporter emléke előtt tisztelegve az ő nevét vette fel 2005. január 13-án a Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs Intézete és Médiacentruma. A névadó ünnepségen a családtagok mellett feltűntek egykori pályatársai és barátai is. A róla készült térplasztikát az édesanya, dr. Déry Jánosné, dr. Bognár László rektor, Sváby András, az intézet első szakmai igazgatója és Molnár István, a Kerpely Antal Kollégium igazgatója leplezte le.
  • 2005-ben adta ki Rózsa Péter az életéről szóló könyvet A Déri: egy profi civil karrierje címmel.
  • Fényképe a mai napig megtalálható a Hócipő minden számának 31. oldalán.[1] Napló gyermekeimnek című rovata ezen az oldalon jelent meg rendszeresen egészen haláláig.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]