Mikes György (humorista, 1929–1986)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mikes György
Született 1929. július 29.
Privigye
Elhunyt 1986. június 9. (56 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar[1]
Nemzetisége magyar
Gyermekei Majláth Mikes László
Foglalkozása humorista, újságíró
Kitüntetései Karinthy-gyűrű (1978)
A Wikimédia Commons tartalmaz Mikes György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mikes György (Privigye,[2] 1929. július 29.Budapest, 1986. június 9.) magyar humorista, újságíró.

Élete[szerkesztés]

Kereskedelmi középiskolában érettségizett, két évig járt a Közgazdasági Egyetemre. Kényszerű okok miatt munkát kellett vállalnia, 1950-től könyvelőként tevékenykedett. Később a Magyar Rádió ifjúsági osztályának külső munkatársa lett. Ország Györggyel közösen írt karcolatai 1951-től jelentek meg a Ludas Matyiban. 1959-től ugyanitt olvasószerkesztő, 1976-tól főszerkesztő-helyettes. Írt humoreszkeket, karcolatokat, szatírákat, valamint színészek által előadott jeleneteket. Műveit játszotta a Vidám Színpad, a Kamara Varieté és a Mikroszkóp Színpad.

Az 1969-ben alapított Rádió Kabarészínházának állandó szerzője volt. Humorista társaihoz hasonlóan több írásának előadója is volt. Néhány cím rádiókabarés alkotásaiból: Hopp okos!, Elektronikus agy, Viccfesztivál, Egy kétéves gyermek panaszai[3] Partnere sok esetben barátja, Somogyi Pál volt. Társszerzői voltak többek között a következő jeleneteknek: A két bötyár, A nagy mérkőzés, A két bohóc, Kommentátor kerestetik, Apa és fia az állatkertben, Pingpong. A milliós hallgatótáborral rendelkező Rádiókabaré széles körű ismertséget, népszerűséget biztosított számára.

Fia, Majláth Mikes László a jogászi pályát elhagyva édesapja nyomdokaiba lépett. Mindketten a Karinthy-gyűrű kitüntetettjei.

Művei[szerkesztés]

Emléktáblája egykori lakhelyén: Budapest XIII. ker. Tahi u. 52.
  • A félmilliós lány. Regény; Budapesti Lapny., Bp., 1957 (Vasárnapi regények)

Humoreszkek, karcolatok:

  • Szálka és gerenda. Humoreszkek-karcolatok; Szépirodalmi, Bp., 1960
  • ...hogy mik vannak!; szöveg Mikes György, rajz Mészáros András; Kossuth, Bp., 1963
  • Falra hányt borsó. Humoreszkek; Szépirodalmi, Bp., 1963
  • Az oroszlánok négy órakor mennek el otthonról (1965) Pusztai Pál rajzaival
  • Szép lehetsz... (1970) Mészáros András rajzaival
  • Megyek a víz alá; Szépirodalmi, Bp., 1972

Televízióműsorok:

  • Rám jött az ötperc (sorozat 1969-1970)
  • Humoristák klubja (sorozat 1971-1972)

Rádióműsorok:

  • Pesti dzsungel könyve (Társszerző: Somogyi Pál, 1963)
  • Fele sport (1964)
  • 30 éves a Lúdas Matyi
  • Csak szervezés kérdése (1986)
  • Szigorúan bizalmas (1990)
  • Amikor vezérigazgató voltam (Magyar Rádió Karinthy Színpada 1990)

Emlékezés[szerkesztés]

Majláth Mikes László
„Apámat és az angol Mikest sokan összekeverték. Apámnak akkoriban minden szombaton volt a tévében egy 'Rámjött az ötperc!' című humoros jegyzete. Az angyalföldi Tahi úton, ahol gyermekként laktam szüleimmel, a házfelügyelőnek rendőr volt a férje, aki állandóan a Szabad Európát hallgatta, s benne a londoni Mikes György vasárnapi leveleit. Ha apám pipájával telefüstölte a liftet, akkor a rendőr elkezdett kiabálni, hogy feljelenti őt, mert szombatonként a magyar tévében ugat, vasárnaponként pedig a Szabad Európában olvassa fel írásait…”
Farkasházy Tivadar
„- Mit keresek én itt?- nézett rám szomorúan. Aztán mégis bement. Egy kétéves gyermek panaszait mondta el, akit hajnalonta buszon zötykölődő anyja visz be a gyári bölcsődébe, akinek napja ugyanúgy telik el, mint az alatta dolgozóknak. Ma sem tudom igazán, miről beszélt. A gyerekről? Az anyáról? A gyárról? Utunk szükségtelenségéről? Jövőnk igazságtalanságáról? Harmadik mondatánál a színfalak mögött röhigcsélő kollégák elhallgattak, az ötödiknél egyesek szemébe könny szökött. Minden benne volt az életből ebben a másfél flekkes írásban. Egy számunkra elérhetetlen óriás állt a színpadon, a maga alig 160 centiméterével. A sorokat hiába idézném, Mikes dohánytól, pálinkától, haláltól fénylő hangját úgysem tudnám visszaadni.”

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF catalogue général (francia nyelven). Francia Nemzeti Könyvtár. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  2. Napjainkban Szlovákia
  3. Barátjának, Somogyi Pálnak halála után Mikes visszavonult. Ezt az írását, kérlelésre évekkel később adta elő a Rádiókabaréban. Ez az utolsó felvétele.

Források[szerkesztés]