Bödőcs Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bödőcs Tibor
Életrajzi adatok
Született 1982december 11. (41 éves)
Zalaegerszeg
Pályafutása
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem
Aktív évek 2004–
Tevékenység humorista
Díjai
További díjakKarinthy-gyűrű (2010)

Bödőcs Tibor weboldala
Bödőcs Tibor IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Bödőcs Tibor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bödőcs Tibor (Zalaegerszeg, 1982. december 11. –) Karinthy-gyűrűs magyar humorista, író.

Pályafutása[szerkesztés]

Bödőcs Tibor 1982-ben született Zalaegerszegen. Egy zalai kis faluban, Búcsúszentlászlón töltötte gyermekkorát. Színész szeretett volna lenni, magyartanárnak tanult, de humorista lett.[1] „Szen’lászlót” műsoraiban visszatérő motívumként, újabb és újabb aspektusokból mutatja be. 2004-ben csatlakozott a Dumaszínházhoz, és még abban az évben állandó kerettagja lett a Rádiókabarénak. Az országos ismertséget a 2005-ös Esti Showder szereplés hozta meg számára. Olyan történetekkel lett országosan ismert, mint a David Attenborough-paródia, a vendégségben lerészegedő ismerős, aki a feleségével vitázik az indulásról és az olyan mondatok, mint:

A Stihl-fűrész a vidék jedi-kardja.

Több alkalommal is fellépett a Showder Klubban. A Dumaszínház egyik legtöbb fellépést kapó humoristája lett. A hazai stand up szcéna egyik meghatározó alakja lett, a szilveszteri Rádiókabarék állandó utolsó fellépője lett, ez korábban évtizedeken át Hofi Géza helye volt. Közel öt év után kilépett a Dumaszínház társulatából és egy évig tévés szereplést sem vállalt. Elmondása szerint szüksége volt az önállósodásra ahhoz, hogy továbbra is a minőségi humort tudja képviselni. A szétválás ellenére nem romlott meg a viszony a Dumaszínházzal, vendégművészként gyakran fellép náluk. Visszatért a Showder Klubba is, ahonnan 2012 decemberében bejelentette kilépését.[2]

Országos turnéit egyedül szervezi. Önálló estjei többek között az alábbi címeket viselték: Az élet értelme és kertészeti tippek, Cefre Palota, Böllérbalett, Nincs idő gólörömre, Kolera a vackor csoportban. Az önálló estjeiből videóváltozatokat készít, melyeket a Comedy Central rendszeresen a műsorára tűz. Meggyőződése, hogy a humorban nincs tabu, szerinte minden és mindenki kritizálható, és aki ezt nem bírja, annak önmagával van gondja.[3] Nehéznek tartja a munkáját, különösen a közéleti témákat illetően: a szinhaz.hu-nak adott interjújában úgy fogalmaz, hogy gyakran találkozik közönyös, tudatlan vagy elfogult közönséggel, akik nem értik. Véleménye szerint hiába mond egy jó poént egy magyar közszereplőről, ha a nézők többsége nem követi annyira a közügyeket, mint régebben.[4]

Szövegeiben a közélet, a történelem, a kultúra és Búcsúszentlászló kocsmájának történéseit is érinti, gyakran említve kedvenc íróját, Hrabalt, illetve filmrendezőit, Tarr Bélától Quentin Tarantinoig. Az alkohol is meghatározó elem Bödőcs Tibor témái között.[3][5] A pályatársak által „kis-Hofinak[3] is hívott humorista kétszer nyert Bon-bon díjat, mielőtt 2010-ben megkapta a Karinthy-gyűrűt. Szintén ebben az évben tett szert egy másik gyűrűre is, ugyanis megnősült, azóta pedig három gyermek édesapja lett.

Idézet[szerkesztés]

Magamnak sokkal nehezebben felelek meg, mint bárki másnak. Rendkívül nehéz, de egyben felszabadító érzés is.

Bödőcs Tibor, 2011 január, Interjú a dumaszinhaz.blog.hu-n

Munkái[szerkesztés]

Önálló estek[szerkesztés]

  • Az élet értelme és kertészeti tippek (2012)
  • Böllérbalett (2014)
  • Cefre Palota (2016)
  • Nincs idő gólörömre (2018)
  • Kolera a vackor csoportban (2021)
  • Barbárglamour (2023)

További munkái[szerkesztés]

Filmszerepek[szerkesztés]

Könyv[szerkesztés]

  • Addig se iszik; Helikon Kiadó, Bp., 2017 (prózaparódiák – könyv)[6]
  • Meg se kínáltak; Helikon, Bp., 2019 (szatíra)
  • Mulat a Manézs; Helikon, Bp. 2021 (szatíra)
  • Prímszámok hóesésben; Helikon, Bp. 2023

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bödőcs Tibor - Dumaszínház (hu-HU nyelven). Dumaszínház. [2016. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 1.)
  2. https://index.hu/kultur/2013/01/01/nem_akartam_kiarusitani_a_poenjaimat/
  3. a b c Bödőcs Tibor: Nem akarok megmondóember lenni. veol.hu. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 1.)
  4. "A humor arra való, hogy felülemelkedjünk" - Interjú Bödőcs Tiborral. Színház.hu - Magyar Színházi Portál. [2016. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 1.)
  5. Nagyapád keze, a felcsúti Ramszesz és virág a viszkisüvegben. 444. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 1.)
  6. Archivált másolat. [2017. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 8.)

Források[szerkesztés]