Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épülete a kert felől
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épülete a kert felől
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Budapest
Magyarország
Cím 1013 Budapest, Krisztina körút 57.
Elhelyezkedése
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (Budapest)
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 52″, k. h. 19° 01′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 52″, k. h. 19° 01′ 47″
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet weboldala

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet állami alapítású és fenntartású kulturális intézmény Budapest I. kerületében, a Krisztina körút 57. szám alatt. Mint múzeum közgyűjteményi feladatokat lát el, emellett tudományos intézetként fontos feladatai közé tartozik a színházi szakma és a hazai színháztörténettel foglalkozó kutatók támogatása.

A központi épületen kívül az intézményhez tartozik a Bajor Gizi Színészmúzeum is, XII. kerület, Stromfeld Aurél út 16.

Épülete[szerkesztés]

Az intézménynek helyet adó klasszicista jellegű épület, a volt Áldásy-ház főhomlokzata a Krisztina körútra néz, épületszárnyai kisebb belső kertet zárnak közre. A kezdetben földszintes épületet az 1840-es években Áldásy Antal budai kapitány építtette az akkor még külvárosnak számító, falusias jellegű területen. 1855-től élete végéig, 1866-ig itt lakott Clark Ádám is, aki a kapitány lányát, Áldásy Máriát vette feleségül.

Később a házat teljesen átépítették, emeletet húztak rá, homlokzatát klasszicista jellegűvé alakították. Az udvar felől eredetileg falusias, árkádos épületszárnyakat az 1931. évi épületbővítés során ablaküvegekkel zárták le. Az egyik szárny végén az emeleten télikert készült, itt rendezik napjainkban a múzeum időszaki kiállításait.

A régi földszintes épületből ma jobbára csak a boltíves kapualj és a boltíves pince, valamint az udvaron lévő egykori falikút látható.

Az intézmény[szerkesztés]

Az intézmény egyik elődjének is tekinthető Országos Színháztörténeti Múzeum 1952 novemberében alakult. 1954 augusztusában költözött jelenlegi épületébe és abban az évben nyitotta meg állandó kiállítását, amely nyolc éven át volt látható.

1957 márciusában az intézmény Színháztudományi és Filmtudományi Intézetté alakult, de ezt 1959-ben kettéválasztották, és a filmtudományi részleg elköltözött. 1959 és 1969 között az intézmény Színháztudományi Intézet, majd 1969-től Magyar Színházi Intézet néven működött, benne a színháztörténeti múzeummal. Neve 1991 óta Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI).

Tevékenységi köre[szerkesztés]

OSZMI: Színészettörténelmi Naptárak, 1930/31.

Országos gyűjtőkörű múzeumként elsősorban a magyar színházművészet, színházi kultúra emlékeit gyűjti, őrzi, teszi hozzáférhetővé a szakma és részben a nagyközönség számára. Figyelemmel kíséri és dokumentálja a jelenkori magyar – hazai és határon túli – színházi élet eseményeit, prózai-, zenés- és táncszínházi előadásait. Korlátozott mértékben más külföldi színházi produkciók dokumentumait, videófelvételeit is őrzi, külföldi adatgyűjtést is végez. Gyűjteményeiben képzőművészeti alkotások, színházi kellékek és makettek, díszlet- és jelmeztervek, kézírásos, nyomtatott, tárgyi és audiovizuális emlékek egyaránt megtalálhatók.

Az intézet tevékenységi körébe tartozó információk jelentős része digitális formában is elérhető.[1]

1953-tól az intézmény kezelésében és szakmai felügyelete alatt áll a Bajor Gizi Színészmúzeum, ahol állandó és időszaki kiállítások is láthatók. A főépületben csak időszaki kiállításokat rendeznek.

Múzeumpedagógiai tevékenységének keretében az OSZMI rendszeresen programokat szervez a különböző fiatal korosztályok számára.

Részlegei, gyűjteményei[szerkesztés]

Az OSZMI Történeti Osztályának folyosója

Az intézménynek – sokoldalú tevékenységének megfelelően – külön Történeti Osztálya és külön Múzeumi Osztálya van. Gyűjteményei:

 • Aprónyomtatvány- és színlaptár
 • Bábgyűjtemény
 • Emléktár
 • Fotótár
 • Hangtár
 • Képzőművészeti és topográfiai gyűjtemény
 • Kézirattár
 • Szcenikai- és makett gyűjtemény
 • Táncarchívum
 • Videotár

Cikkarchívuma 1952-től a sajtóban megjelent színházi témájú, főként magyar vonatkozású anyagokat gyűjti. A régi újságcikkek digitalizálása folyamatban van. 2003 óta az intézmény digitális archívummal is rendelkezik, mely gyűjti, digitalizálja és archiválja a magyar színházi előadások felvételeit.

Az OSZMI könyvtára színháztudományi szakkönyvtár, állománya mintegy 65 000 tételből áll. Olvasóterme nyilvános, szabadpolcain közel 1200 kötet, lexikon, kézikönyv található.

Bajor Gizi Színészmúzeum[szerkesztés]

Bajor Gizi egykori házában, ahol a színésznő 1933-tól lakott, 1952 elején nyílt először emlékkiállítás. Létrejötte Gobbi Hilda érdeme, és az ő kitartó erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre az épületben a színészmúzeum.

Az intézmény vezetői[szerkesztés]

A különböző időszakokban az intézmény vezetői voltak többek között:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Színházi Adattár. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. (Hozzáférés: 2010. szeptember 22.)
 2. Hont Ferenc életrajza. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)
 3. Székely György: Mozaikok című könyvének bemutatója. Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)
 4. Az alapítványról. Lukács György Alapítvány. [2008. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)
 5. Magyar színházművészeti lexikon. (Hozzáférés: 2012. március 26.)
 6. MTA doktora oklevelet vettek át 2010. december 1-jén. Magyar Tudományos Akadémia. [2011. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 26.)
 7. Nagy András. Drámaírói kerekasztal. (Hozzáférés: 2012. április 16.)
 8. Minisztériumi intézmények adatai. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)
 9. Munkatársak az OSZMI honlapján

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]