Bajor Gizi Színészmúzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bajor Gizi Színészmúzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésBudapest XII. kerülete
Magyarország
Cím1124 Budapest, Stromfeld Aurél utca 16.
Alapítva1952. február 12.
Elhelyezkedése
Bajor Gizi Színészmúzeum (Budapest)
Bajor Gizi Színészmúzeum
Bajor Gizi Színészmúzeum
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 38″, k. h. 19° 00′ 42″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 38″, k. h. 19° 00′ 42″
Térkép
A Bajor Gizi Színészmúzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bajor Gizi Színészmúzeum témájú médiaállományokat.

A Bajor Gizi Színészmúzeum Bajor Gizi halálának első évfordulóján, 1952. február 12-én Gobbi Hilda kezdeményezésére nyílt meg Bajor Gizi egykori villájában.

Története[szerkesztés]

A Bajor Gizi hagyatékából és emlékszobájából kifejlődő múzeumba az alapító a névadó mellé Jászai Marit és Márkus Emíliát emelte ki a magyar színháztörténetből, saját emlékszobákkal.

Hóesésben. A villa egykori lakója, a múzeum névadója és létrehozója emléktáblája fogad a bejáratnál
A múzeum bejárata a Stromfeld Aurél utca felől
A villa

Gobbi Hilda 1990-ben kapott emlékszobát. A Múzeum szakmai felügyeletét és kezelését 1953 óta az (1952. november 2-án megalakult) Országos Színháztörténeti Múzeum látja el, mely 1991-ben került a fenntartó minisztériumban a közgyűjtemények közé, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) néven.

A 2002-ben újragondolt villa földszintjén megmaradtak a korábbi, egy-egy egyéniség köré komponált emlékszobák. A négy színésznő művészi pályája a Nemzeti Színház történetének több mint száz évét fogja át, a Szigligeti-korszaktól (Jászai Mari), a Paulay-korszakon (Jászai Mari, Márkus Emília), Hevesi Sándor és Németh Antal igazgatói működésén át az 1940-es évek végéig (Bajor Gizi), majd pedig a Marton Endre-, Major Tamás-korszakkal az 1980-as évek elejéig (Gobbi Hilda). Az emeleten tematikus szobák (operett, táncművészet) és a színház kulisszatitkaiba bepillantást engedő termek várják az érdeklődőket.

A múzeum egyedi hangulatát jelentősen meghatározza a neobarokk, 20. század eleji villa, Bajor Gizi egykori otthona és a hozzá tartozó hatalmas parkos kert.

2017–2021 között szervezetileg a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozott. 2021 őszétől a Színház- és Filmművészetért Alapítvány (SZFA) részét képezi.

További információk[szerkesztés]

  • Bajor Gizi Színészmúzeum a museum.hu oldalán. (Hozzáférés: 2010. szeptember 24.)
  • Bajor Gizi Színészmúzeum
  • Vendégségben Bajor Gizinél. Az Országos Színháztörténeti Múzeum Bajor Gizi gyűjteménye; szerk. Gajdó Tamás; OSZMI, Bp., 2012 + DVD
  • "... mulandó létünk egy ideig élő emlék marad". Hatvanéves az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum. Színháztörténeti és módszertani tanulmányok; szerk. Ács Piroska; OSZMI, Bp., 2012