Gobbi Hilda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Gobbi Hilda
Gobbi Hilda 1964-ben
Gobbi Hilda 1964-ben
Életrajzi adatok
Születési név Gobbi Hilda Emília Gizella
Született 1913. június 6.
Budapest
Elhunyt 1988. július 13. (75 évesen)
Budapest
Sírhely Farkasréti temető
Élettárs
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 19351988
Híres szerepei Mirigy
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Gertrudis
Katona József: Bánk bán
Díjai
Kossuth-díj1949
Kiváló művész1955
Érdemes művész1950
További díjakSZOT-díj (1977)

Gobbi Hilda az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gobbi Hilda témájú médiaállományokat.
Gobbi Hilda 1984-ben
Edmond Rostand: A sasfiók. Nemzeti Színház, 1942. Az öltözőben Apáthi Imre és Gobbi Hilda
Gobbi Hilda szobra a Nemzeti Színház előtt. Párkányi Raab Péter alkotása

Gobbi Hilda Emília Gizella (Budapest, 1913. június 6.Budapest, 1988. július 13.) Kossuth-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. Gobbi Alajos zeneszerző, karmester és hegedűtanár unokája.

Élete[szerkesztés]

Gobbi Ede Alajos papírkárpitgyári üzletvezető és Schneckenburger Margit római katolikus vallású szülők gyermekeként született Budapesten. Az apai ágon olasz származású Gobbi Hilda a gimnázium után a putnoki Gazdasági Felső Leánynevelő Intézetbe járt, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Botanikus Kertjében gyakornokoskodott. 1932 és 1935 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola ösztöndíjas növendéke volt. A diploma átvétele után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1960 és 1970 között a József Attila Színház, 1971-től 1982-ig újra a Nemzeti, majd 1982-től haláláig a Katona József Színház tagja volt.

1945 előtt részt vett a munkásszínjátszásban, szerepelt a Vasas Szakszervezet művészestjein és szerepet vállalt az ellenállási mozgalomban is. A német megszállás, 1944. március 19. után illegalitásba vonult. Apjától, Gobbi Ede századostól, egy munkaszolgálatos zászlóalj parancsnokától, katonai mentesítő űrlapokat szerzett az ellenállás részére, melyeket felsőbb kapcsolatain, Horváth Árpádon és Major Tamáson keresztül továbbított.

A háború után tevékenyen közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében. Elkötelezett baloldaliként részt vett a közéletben is. Egy interjúban mondta egyszer: „Én sohasem voltam »csak« színész. Hiszek abban a sokak által ostobaságnak vélt közhelyben, hogy a színész akarva-akaratlanul mindig politizál. Már csak azért is, mert másfél méterrel magasabban áll a közönségnél, amikor szól hozzá.” Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum, a színinövendékeknek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. A Jászai Otthonból később – szintén az ő kezdeményezésére – a fiatal színészek otthona lett. A Színházművészeti Szövetségben, valamint a Színész Szakszervezetben sokat tett a rászoruló színésztársaiért.

Nőkhöz fűződő vonzalmát nyíltan vállalta, hosszú éveken keresztül élt együtt Temessy Hédi színésznővel, majd Galgóczi Erzsébet írónővel.[1][2]

Jótékony tevékenysége[szerkesztés]

1948-ban hozta létre a Jászai Mari Színészotthont, szegény, "rossz" sorsú színészek részére, amely ma is működik a fővárosi V. kerületi Magyar utcában. [3] Végrendeletében – mivel családja nem volt – vagyona egy részéből az Aase-díjat alapította meg, illetve az összeg kis részéből rászoruló, idős színésztársait támogató alapot hozott létre – ez a támogatás azonban mára jelentéktelen összegűvé vált. A Visegrád-Szentgyörgypusztán, a Kisoroszi-révnél lévő nyaralóját alkotóház céljára ajánlotta fel. Tiszteletére alapították meg a Gobbi Hilda-díjat a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára.

Művészete[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 124, ugyanitt százhuszonkilenc fotón is látható.[4]

Főbb szerepei[szerkesztés]

Színpadon[szerkesztés]

Gobbi Hilda emléktáblája a Bajor Gizi Színészmúzeum bejáratánál.
Gobbi Hilda sírja Budapesten. Farkasréti temető: 22/1-1-79. A sírkő Búza Barna alkotása

Filmekben[szerkesztés]

Igen sok szinkronszerepet is játszott.

Rádiós szerepei[szerkesztés]

Ezen kívül számtalan rádiójátékban szerepelt.

Díjai[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Moskovics Judit. „A Gobbi”, RTL Klub - 21. század, 2004. november 11. 
  2. Tamás Rita. „Úriemberként viselkedett szeretőivel Gobbi Hilda”, borsonline.hu, 2016. március 3. 
  3. Ozsda Erika. „HILDA HOUSE SZÍNÉSZOTTHONOK – FŐPRÓBÁK, IMMÁR CSAK LÁTOGATÓBAN”, Magyar Idők, 2017. június 4. 
  4. 2010. szeptember 26-i lekérdezés

További információk[szerkesztés]