Hattyúdal (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hattyúdal
1964-es magyar film

Páger Antal a film egyik jelenetében a Villa Negra románca című dalt énekli
Páger Antal a film egyik jelenetében a Villa Negra románca című dalt énekli
Rendező Keleti Márton
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Dobozy Imre
Dramaturg Szász Péter
Főszerepben Páger Antal
Sztankay István
Bodrogi Gyula
Zene Ránki György
Operatőr Pásztor István
Vágó Boronkay Sándor
Hangmérnök Rajky Tibor
Díszlettervező Zeichán Béla
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 96 perc
Forgalmazás
Forgalmazó MOKÉP
Fantasy Film (DVD)
BemutatóMagyarország 1964. január 23.
Korhatár12 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hattyúdal Keleti Márton 1963-ban bemutatott fekete-fehér játékfilmje. A film betétdalait – köztük a híres Villa Negra románcátGarai Gábor írta.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Tamburás (Páger Antal) a jószándékú öregedő csavargó és bandája a Villa Negrának nevezett kis faviskóban él. Alkalmi munkákból és lopásból, kisebb csalásokból szerzett pénzből, egyik napról a másikra élik bohém életüket. Otthonukhoz azonban egyre közeledik az épülő modern lakótelep, mely a régimódi életet, a régimódi szokásokat és embereket is kiszorítja.[m 1] A banda két fiatal tagját, Noteszt (Sztankay István) és Diákot (Bodrogi Gyula) Tamburás fogadta magához és noha látszólag gondtalanul és elégedetten élik életüket, ők ketten mégis érezhetően többre vágynak. Notesz korábban buszvezetőként dolgozott, de elütött egy, a busza alá sétáló részeget, emiatt 3 évet ült börtönben és elvették a jogosítványát, így nem találhat kedvére való munkát. Diáknak előadóművészi ambíciói vannak. Később csatlakozik hozzájuk a Doktor, aki egy elzüllött egykori kórházi orvos. Törzshelyük a Kotyogó kisvendéglő, ahol Tamburás játszani is szokott.

A körzeti rendőrőrmester (Szirtes Ádám) próbálja jó útra terelni a banda tagjait, kevés sikerrel, mivel a Tamburás vezette banda büszkén és öntudatosan, de régimódi erkölcsök szerint él. Idővel azonban az épülő lakótelep utat tör magának, melynek szellemileg és fizikailag egyaránt útjában áll a Villa Negra és amit a faviskó jelképez. Az építkezésnek nem lehet megálljt parancsolni, a Kotyogót is átépítik modern eszpresszóvá, benne már egy új zenekar a korszaknak megfelelő modern zenét játszik. Ahogy múlik az idő, Notesz és Diák élete is az új világ elvárásaihoz jobban illően alakul. Notesz ideiglenes jogosítványt, Diák pedig lehetőséget kap egy műsoros esten, mint vendégfellépő. A magára maradt Tamburás szembesül a megállíthatatlan változásokkal. Látnia kell, ahogy kiszorul régi törzshelyéről, ahogy barátai magára hagyják. Amikor pedig egy nap az építőmunkások gépei a Villa Negrához érnek, tudatosul Tamburásban, hogy a régi világnak örökre vége.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A film legnagyobb részét az akkor épülő József Attila-lakótelepen forgatták.

 • A Kotyogó kisvendéglő a mai Toronyház utca Üllői úthoz közelebbi végénél lett felépítve mint díszlet.
 • A filmben két Villa Negra volt. Az első, a jelenetekben használt Villa Negra a lakótelep melletti Kiserdőben lett felépítve, közvetlenül az Illatos-árok partján. Pontos helyszíne: a Távíró utca nagy kanyarjánál található, a patakon átvezető kis gyalogos hídon az erdő irányába átmenve, 50 méterre jobb felé. Az itt készült jeleneteket úgy forgatták, hogy a Villa Negrát a lakóteleptől elválasztó árok ne látszódjon.
 • A második Villa Negra a jelenetekben nem szerepelt, csak a bontása látszódott a film végén. Helyszíne a Napfény utca, a Távíró utca és Epreserdő utca kereszteződésétől kb. 50 méterrel kifelé. A helyszín akkor építési terület volt, jelenleg forgalmas út.
 • A Villa Negra melletti kis viskók a Kiserdő ma is létező rétjén lettek felépítve.

Betétdalok[szerkesztés]

A betétdalok megjelentek kislemezen: Részletek Ránki György „HATTYÚDAL” c. film zenéjéből (Qualiton, EP 7285, 1963).[1]

 • A Villa Negra románca (Garai G.)[2][3]
 • Tamburás dal (Garai G.) – Rám vár a föld minden tája[4]
 • A diák dala visszaszáll (Garai G.) – Száll a daru fennen[5][6]
 • Bolha twist (Romhányi J.)[7]

Szereplők[szerkesztés]

Musical változat[szerkesztés]

A történet alapján 2013-ban Verebes István musicalt rendezett, amelyet a József Attila Színház mutatott be. Az eredeti film betétdalai helyett a Republic dalai hangzottak el a darabban.

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. A film forgatási helyszíne az akkor épülő budapesti József Attila-lakótelep volt, a filmbéli Villa Negra a Napfény utca 17. szám mellett állt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Bálint Csaba: Villa Negra (1963) Archiválva 2013. november 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, Passzio.hu, 2012. április 26.
 2. A Villa Negra románca
 3. Garai Gábor versei (Az oldalon található leirat kissé helyenként eltér a filmben énekelttől.)
 4. Rám vár a föld minden tája
 5. Száll a daru fennen
 6. Bodrogi Gyula: A diák dala visszaszáll, youtube.com
 7. Villa Negra (1963), Qualiton – EP 7285

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]