Puskák és galambok (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puskák és galambok
1961-es magyar film

Kapusa tanár úr, Bodáné és Boda Feri
Kapusa tanár úr, Bodáné és Boda Feri
Rendező Keleti Márton
Producer Bajusz József
Forgatókönyvíró Tatay Sándor, Vadász Imre
Dramaturg Bacsó Péter
Főszerepben Tóth Laci, Bessenyei Ferenc, Benkő Gyula
Zene Farkas Ferenc
Operatőr Pásztor István
Vágó Kerényi Zoltán
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 88 perc
Forgalmazás
Forgalmazó MOKÉP (Magyarország)
BemutatóMagyarország 1961. szeptember 14.
Korhatár12 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A Puskák és galambok Tatay Sándor regényből Keleti Márton rendezésében 1961-ben készült 88 perces fekete-fehér, magyar ifjúsági film.

Keleti a történetelemek megtartása ellenére, a regény elbeszélésmódjának megváltoztatásával, s ebből adódóan a gyerekek tudására és szemléletmódjára korlátozott jelenetek kibontásával

és külső nézőpontú bemutatásával Tatay történelmi témájú ifjúsági kalandregényéből gyerekeket (is) szerepeltető mozgalmi filmet forgat.

Gelencsér Gábor: Posztsematikus historizmus (Kaland(os)mítosz fejezet, 13. oldal)

Történet[szerkesztés]

A Dunántúlon, egy vidéki bányászvárosban, Boda Ferkó és osztálytársai vörös katonák eldobált puskáit és zászlóját rejtik el Bodáék galambdúcában. A statárium miatt veszélybe kerül a család élete, ezért új helyet keresnek a fegyverek és a zászló számára. Boda János, Feri édesapja két társával az erdőben bujkál a csendőrök elől. Ferkót az apja miatt kicsapják a gimnáziumból, de a barátai kitartanak mellette, és segítik abban, hogy a tanulásban velük együtt tudjon haladni. Könyveket adnak neki, füzeteket vesznek a számára. A gyerekek felfedeznek egy pinceház mélyén megbúvó barlangot, és amikor meggyőződnek arról, hogy biztonságos, ide akarják bujtatni a rejtőzködőket. A csendőrök majdnem leleplezik az akciót, ezért Opál Berci ráveszi a nagybátyját, hogy juttassa ki Bodáékat a városból. A három férfi a puskákkal és a zászlóval titokban elhajózik.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]