A fekete város (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A fekete város
1971-es magyar televíziós sorozat

Bessenyei Ferenc Görgey Pál szerepében
Bessenyei Ferenc Görgey Pál szerepében
Rendező Zsurzs Éva
Alapmű A fekete város
Műfaj filmadaptáció
Dramaturg Aczél János
Főszerepben
Zene Szőllősy András
Operatőr Czabarka György
Vágó Zákonyi Sándor
Hangmérnök Wechter Ernő
Jelmeztervező Katona Piroska
Díszlettervező Mátay Lívia
Gyártás
Gyártó Magyar Televízió
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Forgatási helyszín
Játékidő
  • 7x60 perc (sorozat)
  • 2x90 perc (mozifilm)
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk

A fekete város Mikszáth Kálmán regényből Zsurzs Éva rendezésében 1970-71-ben készült hétrészes színes tévéfilmsorozat.

A felvételek nagy része eredeti helyszíneken - tehát Lőcsén, a Szepességben, Besztercebányán, Pozsonyban, Tapolcsányban és Telcsen készült. A tévésorozat rövidített változataként egy kétrészes mozifilm is készült, később ez jelent meg a Mokép által kiadott VHS kazettán is.

Cselekmény[szerkesztés]

Görgey Pál, Szepes vármegye alispánja komor hangulatban várta a új esztendőt. Lőcse városában vidám ünnepléssel köszöntötték az új, a XVIII. századot. A szilveszteri ólomöntés baljós jövendöléssel zavarta meg a város vezetőinek mulatságát. A másnapi, újévi vadászat tragikusan végződött. Görgey kutyáját lelőtte Kramler uram, az alispán hirtelen haragjában súlyosan megsebesítette a főbírót. Ezzel a tragikus eseménnyel kezdődött a hosszú háborúság: az alispán és a lőcsei polgárok között. Közben kirobban a Rákóczi-szabadságharc, de az eseményekben csak háttérszerepet tölt be.

Szereplők[szerkesztés]

Almási József, Ambrus András, Bakó Márta, Balázs Péter, Bende László, Bozóky István, Milan Bruchác, Csók István, Dávid Kiss Ferenc, Dózsa László, Erdődy Kálmán, Ferdinándy Gáspár, Ferdinándy Géza, Galgóczy Imre, Gurnik Ilona, Harkányi Ödön, Hollós Melitta, Horváth Pál, Izsóf Vilmos, Kárpáti Rezső, Komlós András, Lelkes Ágnes, Madaras József, Mészöly Júlia, Nagy Attila, Pethes Ferenc, Pethes Sándor, Pintér Tamás, Piros Ildikó, Rákosi Mária, Raksányi Gellért, Schubert Éva, Szabó Kálmán, Szersén Gyula, Telessy Györgyi, Tichy Rezső, Tihanyi Tóth László, Váradi Balogh László, Verebes Károly

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]