Jászai Mari

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jászai Mari
Jászai Mari
Jászai Mari
Életrajzi adatok
Születési név Krippel Mária
Született 1850. február 24.[1]
Ászár[2]
Elhunyt 1926. október 5. (76 évesen)
Budapest
Házastársa Kassai Vidor

Jászai Mari az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jászai Mari témájú médiaállományokat.

Jászai Mari (születéskori neve: Krippel Mária, a születési anyakönyv szerint Kripl Maria Anna [3]) (Ászár, 1850. február 24.Budapest, Krisztinaváros, 1926. október 5.[4]) magyar színésznő, a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika.

Élete[szerkesztés]

Édesapja Krippel József ácsmester, édesanyja Keszey Julianna. Már 10 évesen pesztonkaként dolgozott, majd szolgáló lett Bécsben és Budapesten, markotányosnő a königgrätzi csatában. Eredeti nevét annyira nem szerette, hogy még a születési anyakönyvi kivonatból is kiégette a Krippelt (a német szó jelentése beteg, kissé lesajnáló értelemben). 1866-ban, tizenhat évesen Hubay Gusztáv társulata után szökött Székesfehérvárra, és statisztálni kezdett. 1867-ben már Budán játszott, 1869-ben a kolozsvári színházhoz szegődött.

Jászai Mari sírja Budapesten. Kerepesi temető 28-díszsor-18. Kivitelezők: Seenger Béla, Miakits Károly, Szabó Jenő

Budai tartózkodása alatt ismerkedett meg első férjével, Kassai Vidor komikussal, akitől két év házasság után vált el. 1872-ben lett tagja a budapesti Nemzeti Színháznak, melyhez haláláig hűséges maradt (egy évre, 1900-ban a Vígszínházba szerződött), 1901-től a Nemzeti örökös tagja. Bemutatkozó előadásában Bánk Bán Gertrudisát játszotta. 1893-tól egy évig a Színművészeti Akadémián tanított. Férfifalónak tartották, bár saját szavai szerint kapcsolatait mélyen átélte. Válása után többé nem ment férjhez.

Művészete[szerkesztés]

Jászai Mari Gertrudis szerepében, 1872-ben

Őstehetség volt, ismereteit folyamatos tanulással mélyítette. Mindenekelőtt tragikus sorsú szerepekben tündökölt, Shakespeare nőalakjait, Antigonét, Jokasztét és Élektrát, Kleopátrát, Margit királynét, Lady Macbethet, Volumniát, Gonerilt, Konstanciát, a Rómeó és Júliában a dajkát és Capuletnét formálta meg kiemelkedő tehetséggel. Utolsó szerepe Gloucester özvegye volt a III. Richárdban. Tehetségesen és szívesen szavalta Petőfi Sándor verseit – például munkásoknak szervezett előadóesteken. Fordított is: Ibsen John Gabriel Borkmann című művét az ő fordításában mutatta be a Nemzeti Színház. Összesen mintegy 300 szerepet játszott. 1926-os halála után nyilvánosságra került naplója, jegyzetei színháztörténeti szempontból is értékesek az utókor számára.

Emlékezete[szerkesztés]

Már életében, 1922-ben emléktáblát helyeztek el ászári szülőházán, ami napjainkban emlékháznak van berendezve.[5] Róla nevezték el a tatabányai Jászai Mari Színházat. Nevét ezenkívül Budapesten közterület viseli (tér az V. és a XIII. kerületben). A Vénuszon egy krátert neveztek el róla. Az ő nevét viseli egy rangos színművészeti kitüntetés is, a Jászai Mari-díj. Budapest V. kerületében a Magyar utca 34. sz. alatti Színészotthont róla nevezték el, domborművel díszített emléktábla őrzi emlékezetét, Borbereki-Kovács Zoltán alkotása.

Fő művei[szerkesztés]

 • Tükröm (Budapest 1909)
 • Színész és közönség (1918)

Róla[szerkesztés]

 • Jászai Mari emlékiratai. Sajtó alá rendezte Lehel István. (1927)
 • Jászai Mari írásai. Emlékezések – Napló – Tanulmányok. Válogatta és bevezette: Debreczeni Ferenc. (1955)
 • Tükör-játék. Válogatott írások, levelek. Szerkesztette: Balatoni Mónika (2002)
 • Hangoskönyv az írásaiból: https://www.youtube.com/watch?v=VNXhPRvN0Mw

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. nm0433425, 2015. október 14., Internet Movie Database
 2. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Ясаи Мари, 2017. február 25.
 3. Lásd a születési anyakönyvi bejegyzés fénymásolatát.
 4. Halálesete bejegyezve a Budapest I. ker. polgári halotti akv. 2057/1926. folyószáma alatt.
 5. Ászár, Jászai Mari utca 17. (é. sz. 47° 30′ 21″, k. h. 18° 00′ 02″)

További információk[szerkesztés]