Simon Zoltán (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Simon Zoltán
Életrajzi adatok
Született 1920. január 11.
Elhunyt 1991. szeptember 30. (71 évesen)
Budapest
Pályafutás
Hangszer zongora
Tevékenység zeneszerző, karmester, pedagógus

Simon Zoltán (?, 1920. január 11.Budapest, 1991. szeptember 30.) zeneszerző, karmester. A Nemzeti Színház zenei vezetője volt évtizedekig. 1982-ben a Budapesti Katona József Színház egyik alapító tagja volt.

Életpályája[szerkesztés]

Gyermekkorában 1938-ig a Bécsi fiúkórus szólistája volt. A Szegedi Egyetemen bölcsészként végzett, majd diplomázott a Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzés, karmester szakon. Az Ifjúsági Színház után a Magyar Állami Népi Együttes, később a SZOT Művészegyüttes karmestere volt. 1954-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz. Itt korrepetitor, később karmester, majd zenei vezető lett. 1982-ben a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor invitálására, az idősebb generáció egyik képviselőjeként csatlakozott a fiatalokhoz és alapító tagja volt Budapesti Katona József Színháznak.

Pályafutása során készített zenei összeállításokat; írt önálló színpadi zenéket, azokat a legtöbb esetben betanította és rögzítette.

Komponált zenét Eck Imre, Györgyfalvay Katalin és Novák Ferenc koreográfiáihoz.

Rendszeresen közreműködött a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Gyulai Várszínház produkcióinak létrehozásában.

1990-től tanára volt a Zeneakadémián újra létrehozott egyházzenei tanszéknek.

Egy elterjedt anekdóta szerint arra a kérdésre, hogy miért nem ír zenét, azt válaszolta, hogy azért, mert ha egymás mellé írok két hangot, tudom, hogy miből van.

Elismerései[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap