Szegedi Szabadtéri Játékok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szegedi Szabadtéri Játékok
A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásának színpadképe
A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásának színpadképe
Helyszín magyar Szeged, Magyarország
Aktív évek 1931-
Típus szabadtéri színház
[http://szegediszabadteri.hu A Szegedi Szabadtéri Játékok weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Szegedi Szabadtéri Játékok témájú médiaállományokat.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválja. Egyedülálló műfaji sokszínűséggel bír az európai színházi fesztiválok körében is, műsor kínálatában az opera, az operett, a musical, a próza és a szimfonikus zene rajongói is megtalálhatják kedvenceiket.

Története[szerkesztés]

A 20. század elején a szabadtéri európai rendezvények sikerei a magyar szellemi élet képviselőit hasonló indíttatású fesztiválok megszervezésére sarkallták. Magyarországon az elsők között indították útjára a nyári színházat Szegedi Szabadtéri Játékok néven.

A játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költő vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta (Kertész K. Róbert, Hevesi Sándor, Fülei-Szántó Endre, Voinovich Géza). A főpróbára a lehetőséget a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első előadásra – a Magyar Passióra, Hevesi Sándor rendezésében – 1931. június 13-án került sor. Ezt követően a szabadtéri előadások – töretlen sikerrel – minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentették.

1932-ben, nagyobb szabadtéri nézőtér – ülőhelyek hiányában, a Szép Heléna című darabot a Tisza-parti Stefánia sétányon mutatták be. Azután 1933 júliusában a helyi katonaság a Dóm téren felállított egy 2500 ülő- és 2000 állóhelyet magában foglaló nézőteret. Innen számítható a Szegedi Szabadtéri Játékok tényleges megszületése. 1933. augusztus 26-án a Hont Ferenc rendezésében bemutatott Az ember tragédiája sikeréhez már hozzájárult egy 300 fős statisztéria, tánckar, honvédzenekar és kórus, a templomi orgona és már vetített színpadképek is.

A játékok megszervezése az első években a helyi sajtónál volt magánkézben. Az 1935-ös szezonban (Parasztbecsület, Cremonai hegedűs, Glaucos, és ismét Az ember tragédiája) úgy alakult, hogy a bevételek nem fedezték a kiadásokat, ezért a szervezést 1936-tól Szeged városa vette át. Megismételt sikeres előadások mellett a szabadtéri játékok történetében ezután olyan darabok kerültek bemutatásra, mint Herczeg Ferenc Bizánc című darabja, Kacsóh Pongrác János vitéz daljátéka (1936), Berczeli Anzelm Károly Fekete Mária című játéka (1937), Verditől a Requiem, Puccini Turandotja (1938), vagy Verdi Aidája (1939). Hangversenyeken Kodály-, Bizet-, Erkel-, Kacsóh-, Liszt- és Csajkovszkij-művek csendültek fel.

A Magyarországon egyedülálló szabadtéri sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget, 1939-ben. Bár a Dóm téren csaknem 2 évtizedig nem élvezhették a nézők a csillagtetős előadásokat, 1948-ban megjelenik az igény arra, hogy -bár kisebb léptékben- egy új helyszínen, szabadtéri előadásokat tarthassanak. 1949 májusában Újszegeden felavatják a még teljesen el nem készült színpadot és nézőteret. A csaknem 1300 fős színpad azóta is fontos játszóhely a Szegedi Szabadtéri számára. Az 50-es években Szegedre érkezését követően Vaszy Viktor, karmester, a szegedi komolyzenei élet meghatározó alakja a Játékok felújítását szorgalmazza a Dóm téren. 1959. július 25-én így 20 év kihagyás után újraindul a Szabadtéri Játékok az ikonikus helyszínen, a fesztivál második fejezete Hunyadi László dallamaival kezdődik meg.

Az 1960-as évek programját főként fajsúlyos drámák, klasszikus operák, szovjet balett illetve népi dal-és táncjátékok adták. Madách Imre, „Az ember tragédiája” című művének újra műsorra tűzésével a folytonosságot és a kor szellemének megfelelő újrafogalmazást is jelezni szeretnék. A fő misszió a magyar nemzeti művészet legfontosabb prózai és zenés darabjainak műsoron tartása, és az egyetemes kultúrtörténet legszignifikánsabb produkcióinak bemutatása.

A 70-es években is rendszeresen léptek fel külföldi együttesek a Dóm téren: többek közt Olaszországból, Bulgáriából, Ukrajnából, Lengyelországból, és a Szovjetunióból is érkeztek vendégjátékok. Vaszy Viktor – a prózai darabokon kívül – emellett klasszikus operák bemutatóinak sorát (pl. Otellló, Fidelio, Nabucco, Aida) szervezte az ikonikus helyszínre.  A következő évtizedekben háttérbe került a prózajátszás, és az opera mellett megjelent új, népszerű műfajként a musical. Elsőként Szakcsi Lakatos Béla Piros karaván című műve, majd 1984-ben a magyar rockopera, az István, a király, 1986-ban pedig a világhírű Jézus Krisztus Szupersztár, vagy az 1987-es A nyomorultak. A következő években számos világhírű musical ősbemutatójának helyszíne volt a Dóm tér, mely elindult azon az úton, hogy a hazai musicaljátszás meghatározó színhelye legyen.

A Szabadtéri a 90-es években is megőrizte sokszínűségét a musicalek további erősödésével: olyan nagysikerű darabok bemutatója fűződik ehhez az évtizedhez, mint például a Miss Saigon vagy az Elisabeth. 1996-ban a Játékokat összevonták a Szegedi Nemzeti Színházzal, így önálló intézményi léte egészen 2004-ig megszűnt. Amikor visszakapta önállóságát, a színházról leválva önálló gazdasági társasági formába szervezi újjá fenntartója, a város. A döntés a Játékok életében biztosította a dinamikus fejlődés lehetőségét. A menedzsment komolyan vette az harmincas évek alapítóinak gondolatait, így a művészeti misszió mellett a város idegenforgalmi fellendítését is célul tűzték ki. A Játékok kezelésébe és üzemeltetésébe kerül a csodálatos szecessziós épített örökség a Reök- palota, vagyis a Regionális Összművészeti Központ (REÖK). Ezzel az előadó-művészeti műfajok mellett a szervezet tevékenységei között hangsúlyosan jelenik meg a képzőművészet is.

A Szabadtéri "legújabb kori" történetére jellemző a legjelentősebb műszaki fejlesztése és művészi megújulás. Városi és kormányzati közös finanszírozással a Dóm téren a teljes színházi üzem megújult, mobillá vált a színpad, felszíni mobil öltözők, új forgószínpad, hidraulika és emelők is beszerzésre kerültek. Megújult a világítási eszközpark, új mobil fénytornyok és a színpad fölötti világítási hidak és LED fallal gazdagodtak a szcenikai lehetőségek. Az évtizedben kibontakozik a művészi szándék, amelynek célja a próza és az opera pozíciójának megerősítése.

Elindult a Shakespeare és Moliére- sorozat, minden évben új opera premier várja a nézőket, és a Játékok történetében először Wagner mű is bemutatásra kerül. Kodály, Háry Jánosában nem kisebb világsztár, mint Gérard Depardieu lép fel. Világhírű Broadway musicalek magyarországi bemutatójának helyszínévé válik a Dóm tér, így például a Mamma Mia, Titanic, vagy Apáca Show is látható a székesegyház előtt.

2019-ben megnyílt a felújított Újszegedi Szabadtéri Színpad, melynek célja a Dóm térrel egyenrangú játszóhellyé válni, ennek érdekében a korábbi vendégelőadások helyett saját és határon túli együttműködésben megvalósuló produkciók várták a látogatókat. Megvalósult a művészi álom, évente többségében saját bemutatásban kerül színre az előadóművészet minden műfaja, így opera, dráma, musical, operett, táncjáték és szimfonikus koncert. Az évtized közepétől évente rekordot döntött a nézőszám és a jegybevétel, a Szegedi Szabadtéri Játékok az ország és a régió legjelentősebb nyári színházi eseményévé vált.

Az évtized utolsó évében a világjárvány akadályozta a Dóm téri események megrendezését, így alternatív évad kerül megvalósításra, középpontjában az Akárki című moralitásjátékkal, amely nem várt művészi mélységet és óriási közönségtámogatást hozott.  

Érdekességek[szerkesztés]

A Szabadtéri az 1879-es nagy szegedi árvíz pusztítása nélkül nem születhetett volna meg. Miután a Tisza a földdel tette egyenlővé a házak 90 százalékát, a szegediek újraépítették városukat- Szeged szebb lett, mint valaha. A "szögedi nemzet" munkájával felépült a Fogadalmi Templom, előtte a csodás Dóm tér, és ahogy elkészült a tér, már fel is avatta az első Szegedi Szabadtéri Játékok 1931-ben.

Először úgy tervezték, hogy csak az egyházi témájú darabokat játsszák a Dóm felé fordulva, a többi előadást a Fogadalmi Templomnak háttal ülve látnák a nézők. Ez sosem valósult meg, hanem a dóm két ikonikus tornya védjegyévé vált a Szegedi Szabadtérinek-egészen a 2014-es rekonstrukcióig, amikor megfordult két évad erejéig a színpad és a nézőtér. Később, 2016-ra közkívánatra visszafordult a játszóhely.

A Dóm téri nézőtér szektorai többek közt azokról a nagyvárosokról kapták a nevüket, melyek az árvíz sújtotta Szeged segítségére siettek 1879-ben. London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs is támogatta a várost, Párizsban a gyűjtést például Munkácsy Mihály védnökölte, és Franciaországban rendezték az első jótékonysági hangversenyt is Szegednek. A többi szektor Szeged testvérvárosai (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Toledo, Odessza) után kapta a nevét.

1994-ben a Játékok új nézőteret kapott. A teret egész évben elfoglaló lelátót csak az előadások idejére felállított, 4000 férőhelyes mobil nézőtérrel cserélték le. Az ország legnagyobb színpadának műszaki attribútumai rekordszámokban mérhetők. A Dóm térre szállított építési elemeknek csak a csőhossza közel 18 ezer méter, ezek kiterítve Budapesttől Szentendréig érnének. A szerkezetek teljes súlya 140 ezer kilogramm. Az 1000 négyzetméteres, oldalszínpaddal és műszaki-művészeti kiszolgáló bázissal együtt több mint 2000 négyzetméteres színpadnak 1000 tonna súlyt kell elbírnia. A mobil elemeket mintegy 35 darab 24 tonnás kamion szállítja a Dóm térre.

Korábbi évadok[szerkesztés]

2022 – 91. évad:

Szerző Cím Műfaj Dátum
Boban Markovics Orkestra Balkan brass koncert 2022. június 22.
Andersson – Rice – Ulvaeus Sakk: Chess musical 2022. június 24., 25.
Zs. Vincze Zsuzsa – Zsuráfszky Zoltán Szabadság, szerelem!

- Petőfi a vitéz

tánc-szín-játék 2022. július 1., 2.
Budapest Bár kávéházi cigányzene koncert 2022. július 6.
Andersson – Johnson – Ulvaeus Mamma mia! musical 2022. július 8., 9., 15., 16.
Dés László. Vendég: Básti Juli és Nagy Ervin válogatás koncert 2022. július 20.
Szente – Galambos A Dominó-gyilkosság krimi 2022. július 22., 23.
Verdi La Traviata opera 2022. július 29., 30.
Omega Gyöngyhajú lány balladája musical 2022. augusztus 6.
Csík zenekar – Karácsony János– Presser Gábor: A dal a miénk válogatás koncert 2022. augusztus 10.
Ebb – Fosse – Kande Chicago musical 2022. augusztus 12., 13., 14., 18., 19., 20.
Vajda Anconai szerelmesek zenés komédia 2022. augusztus 19., 20.
Rost Andrea és vendégei születésnapi koncert 2022. augusztus 17.

2021 – 90. évad:

Szerző Cím Műfaj Dátum
Ajándékkoncert szimfonikus zenekari koncert 2021. június 24.
Rice – Lloyd Webber Jézus Krisztus Szupersztár rockopera 2021. július 02., 03., 04., 09., 10.
Cooney – Chapman Kölcsönlakás vígjáték 2021. július 09., 10.
Juhász – Szente – Galambos Puskás, a musical musical 2021. július 17., 18.
Mihályi Gábor Tánc-Ünnep néptánc – koncert 2021. július 23.
Mozart Szöktetés a szerájból vígopera 2021. július 23., 24.
Menken – Slater Apáca Show musical 2021. július 30., 31., augusztus 01.
Moliére Scapin furfangjai vígjáték 2021. augusztus 08., 09.
Laurents – Bernstein – Sondheim West Side Story musical 2021. augusztus 13., 14., 15., 20., 21., 22.
Lane – Yazbek – Almodovar Nők az idegösszeomlás szélén musical 2021. augusztus 19., 20.

2020 – 89. évad:

Szerző Cím Műfaj Dátum
Georg Friedrich Händel Agrippina operajáték 2020. július 17-18.
AKÁRKI moralitásjáték 2020. július 24.
Szente Vajk Legénybúcsú vígjáték 2020. július 24-25.
Moliére: Parti Nagy Lajos Úrhatnám polgár komédia 2020. augusztus 7-8.
Ajándékkoncert szimfonikus zenekari koncert 2020. augusztus 15.
Kocsák – ifj. Harangozó Hófehérke és a hét törpe családi mesebalett 2020. augusztus 20-21.

2019 – 88. évad:[1]

Szerző Cím Műfaj Dátum
Zs. Vincze Zsuzsa – Zsuráfszky Zoltán Hullámzó világ

Szöged népe, Betyárvilág

táncjáték 2019. június 21-22.
Queen – Ben Elton We Will Rock You musical 2019. június 28-29.

2019. július 5-6.

Norman – Stoppard -

Hall – Cuneen

Szerelmes Shakespeare romantikus

komédia

2019. július 12-13.
Verdi Aida opera 2019. július 26-27.
Yeston – Stone Titanic musical 2019. augusztus 9-10-11.

2019. augusztus 16-17-18.

Moliére Don Juan komédia 2019. július 19-20-21.
Weill – Brecht Koldusopera brecht-musical 2019. augusztus 2-3-4.
Kocsák – ifj. Harangozó Hófehérke és a hét törpe családi mesebalett 2019. augusztus 16-17-18-19.

2018 – 87. évad:[2]

Szerző Cím Műfaj Dátum
Verdi Rigoletto opera 2018. június 29-30.
Bock – Harnick – Stein Hegedűs a háztető musical 2018. július 5-6-7.
Menken – Schwartz – Parnell A notre dame-i toronyőr musical 2018. július 13-14-15.
Shakespeare Rómeó és Júlia próza 2018. július 27-28-29.
Menken – Slater Apáca show musical 2018. augusztus 10-11-12.

2018. augusztus 17-18-19-20.

Moliére: Parti Nagy Lajos Úrhatnám polgár komédia 2018. július 19-20-21-22.
Ajándékkoncert

2017 – 86. évad[3]

Szerző Cím Műfaj Dátum
Puccini Tosca opera 2017. június 30.
Johnson – Andersson -

Ulvaeus

Mamma Mia! musical 2017. július 6-7-8,
Comden – Green -

Freed – Brown

Ének az esőben musical 2017. július 14-15-16.
Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok vígjáték 2017. július 28-29-30.
Hajnali részegség szerelmes színmű 2017. augusztus 3-4-5.
Menken – Schwartz -

Parnell

A notre dame-i toronyőr musical 2017. augusztus 11-12-13.

2017. augusztus 18-19-20.

Szegedi Szimfonikus

Zenekar – Szegedi Kortárs Balett

Ajándékkoncert szimfonikus

zenekari koncert, tánc

2017. augusztus 24.

2016 – 85. évad[4]

Szerző Cím Műfaj Dátum
Johnson – Andersson – Ulvaeus Mamma Mia! musical 2016. július 21-22-23.
Richard Wagner A bolygó hollandi opera 2016. július 1-2.
Csajkovszkij – Rimszkij-Korszakov Ajándékkoncert koncert
Bacsó Péter – Hamvai Kornél A tanú szatíra 2016. augusztus 12-13.
Comden – Green – Freed – Brown Ének az esőben musical 2016. augusztus 12-13-14.

2016. augusztus 19-20.

Duda Éva Társulat Virtus – újcirkusz tánc-cirkusz 2016. július 29.
Johnson – Andersson – Ulvaeus Mamma Mia! musical 2016. július 21-22-23.
Ion Luca Caraggiale Zűrzavaros éjszaka vígjáték 2016. július 15-16.
Eismann Mihály Én és a kisöcsém operett 2016. július 15-16.
Agatha Chritie Az egérfogó bűnügyi komédia 2016. augusztus 8-9.
Zs. Vincze Zsuzsa – Zsuráfszky Zoltán Drakula utolsó tánca táncjáték 2016. július 8-9.
Boublil – Schönberg Les Misérables – A nyomorultak musical 2016. július 29-30.

2015 – 84. évad[5]

Szerző Cím Műfaj Dátum
Boublil – Schönberg Les Misérables – A nyomorultak musical 2015. augusztus 14-15-16.

2015. augusztus 19-20-21.

William Shakespeare Tévedések vígjátéka vígjáték 2015. július 31.

2015. augusztus 1.

Johnson – Andersson – Ulvaeus Mamma Mia! musical 2015. július 16-17-18-19.
Kocsák – Somogyi – Miklós Abigél musical 2015. július 10-11.
Verdi Az álarcosbál opera 2015. július 3-4.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szegedi Szabadtéri Játékok a fesztivalportal.hu-n
  • Nikolényi István: A Szegedi Szabadtéri Játékok kézikönyve, 1931–2006; adattár Polner Zoltán, közrem. Kovács Ágnes; Polgármesteri Hivatal–Bába, Szeged, 2006
  • Post festum. Szabadtéri játékok a két világháború között Salzburgban, Szegeden és Pécsett; szerk. Kerekes Amália, Kindl Melinda, Szabó Judit; Gondolat, Bp., 2009 (Mű-helyek)
  • Tér, művészet, szellemiség. Tudományos konferencia a Szegedi Szabadtéri Játékok háború utáni újraindulása (1959) 55. évfordulója alkalmából, és a Színházi Világnap tiszteletére, 2014. március 27-28. Konferencia-kötet I.; szerk. Herczeg Tamás; Szegedi Szabadtéri Játékok, Szeged, 2014
  • Herczeg Tamás: A Szegedi Szabadtéri Játékok 85 éve; Szegedi Szabadtéri Játékok, Szeged, 2016
  • Emlékkonferencia. Shakespeare 400, Szabadtéri Játékok 85. Tudományos konferencia Shakespeare emléke előtt tisztelegve, halálának 400. évfordulóján, egyben megemlékezve a Szegedi Szabadtéri Játékok születésének 85. évfordulójáról. Konferenciakötet III.; szerk. Herczeg Tamás; Szegedi Szabadtéri Játékok, Szeged, 2016