A nyomorultak (musical)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A nyomorultak
(Les Misérables)
musical
Ebcosette.jpg
Eredeti nyelv francia
AlapműA nyomorultak
Zene Claude-Michel Schönberg
Dalszöveg Alain Boublil és Jean-Marc Natel
Szövegkönyv Alain Boublil
Főbb bemutatók 1980 - Palais des Sports
Díjak
  • Tony-díj a legjobb musicalnek (1987)
  • Tony-díj a legjobb musicalszövegkönyvért (1987)
  • Tony-díj a legjobb eredeti zenéért (1987)
  • Audience Award for Most Popular Show (2012, 2014)
  • Drama Desk-díj a legjobb musicalnek (1987)
  • Drama Desk-díj a legjobb zenéért (1987)
  • Helpmann Award for Best Musical

A Wikimédia Commons tartalmaz A nyomorultak témájú médiaállományokat.

A nyomorultak Victor Hugo azonos című regénye alapján készült zenés színdarab. Zenéjét Claude-Michel Schönberg szerezte, az eredeti francia dalszöveget pedig Alain Boublil és Jean-Marc Natel írta.

A történet a 19. századi Franciaországban játszódik. A történet központjában egy Jean Valjean nevű rab áll, aki 19 év raboskodás után próbaidőre szabadlábra kerül. Ennek szabályait megszegve új néven új életet kezd, de régi felügyelőtisztje, Javert évtizedeken át üldözi.

Eredete[szerkesztés]

Eredetileg egy francia nyelvű koncepcióalbumként adták ki, majd színdarabként először 1980-ban a párizsi sportarénában, a Palais des Sports-ban adták elő. 1983-ban az angol producer Cameron Mackintosh kezdeményezésére megkezdődtek a munkák az eredeti francia darab angol nyelvre való átírására.

Az angol nyelvű 1985. október 5-én mutatták be először Londonban. A West End-en elért sikerei után a darabot a Broadway-en is bemutatták.

Magyarországon a Rock Színház 1987-ben vitte színre először a darabot, megelőzve más európai országokat, Szinetár Miklós rendezésében, Miklós Tibor magyar szövegével.

A Rock Színház megszűnése után hosszú idő telt el, mire a Madách Színház jóvoltából, Szirtes Tamás rendezésében, egy új, nagyszabású bemutatóra került sor 2015 augusztusában Szegeden, majd 2016 áprilisában Budapesten..[1]

Fogadtatása[szerkesztés]

Az első londoni bemutató után negatív visszajelzést kapott a darab. A rossz kritikák ellenére a jegyek gyorsan fogytak, majd később a bírálók véleménye is kedvezőbbre fordult.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Madách Színház színdarab információ. www.madachszinhaz.hu. [2016. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 31.)
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap