A nyomorultak (musical)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A nyomorultak
(Les Misérables)
musical
Ebcosette.jpg
Eredeti nyelv francia
AlapműA nyomorultak
Zene Claude-Michel Schönberg
Dalszöveg Alain Boublil és Jean-Marc Natel
Szövegkönyv Alain Boublil
Főbb bemutatók 1980 - Palais des Sports
Díjak Tony-díj

A Wikimédia Commons tartalmaz A nyomorultak témájú médiaállományokat.

A nyomorultak Victor Hugo könyve alapján készült zenés színdarab. A zenét Claude-Michel Schönberg szerezte az eredeti francia dalszöveget pedig Alain Boublil és Jean-Marc Natel írta. A darab a 19. századi Franciaországban játszódik. A történet központjában Jean Valjean nevű rab áll, aki próbaidőre kerül 19 év raboskodás után. Ezt megszegve új életet kezd de régi felügyelőtisztje Javert évtizedeken át üldözi.

Eredete[szerkesztés]

Eredetileg egy francia nyelvű koncepcióalbumként adták ki, majd az először színdarabként 1980-ban a párizsi sportarénában, a Palais des Sports-ban adták elő. 1983-ban az angol producer Cameron Mackintosh kezdeményezésére megkezdődtek a munkák az eredeti francia darab angol nyelvre való átírása. 1985 október 5-én nyitott angol nyelven a darab Londonban. A West End-en elért sikerei után a darabot a Broadway-en is bemutatták. Magyarországon a Rock Színház 1987-ben vitte színre először a darabot, megelőzve más európai országokat. A Rock Színház megszűnése után, hosszú idő telt el mire a Madách Színház jóvoltából, Szirtes Tamás rendezésében, egy új, nagyszabású bemutatóra került sor 2015 augusztusában Szegeden, majd 2016 áprilisában Budapesten.[1]

Fogadtatása[szerkesztés]

Az első Londoni bemutató után negatív visszajelzést kapott a darab. A kritikával ellentétben a jegyek gyorsan fogytak majd később a vélemények is javultak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Madách Színház színdarab információ. www.madachszinhaz.hu. (Hozzáférés: 2016. május 31.)
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap