Koncepcióalbum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A koncepcióalbum (vagy konceptalbum) olyan zenei album, amely egy adott gondolat, érzelem, hangulat, filozófiai elképzelés vagy fikciós eseménysorozat zenei albumon történő feldolgozását jelenti. Fontos jellemzője, hogy az albumon szereplő zeneszámok külön-külön is megállják helyüket, egyben viszont az egész album egy teljes „képet”, történetet alakít ki. Nem csak zenei, hanem grafikai, filmművészeti, és akár irodalmi mű-összességet is alkothat.

Története[szerkesztés]

Az első koncepcióalbumnak Frank Sinatra 1955-ben megjelent In the Wee Small Hours című nagylemezét tartják,[1] melynek dalai – egytől egyig balladák – a korszak egyéb albumaitól eltérően nem a korábban kislemezen kiadott számok gyűjteménye volt, hanem kifejezetten egy adott koncepció szerint íródtak, ehhez az albumhoz. Az In the Wee Small Hours dalai a késő éjszaka az emberre rátörő elszigeteltség és szerelmi bánat témáját járják körül, melyet a lemezborító is tovább erősít.

A Rocktörténelem első koncepcióalbumának, a The Beach Boys 1963-as nagylemezét, a Little Deuce Coupe-ot tartják, mivel minden száma (kivéve a Be True To Your School amiben csak megemlítik) az autókról szól, valamint Amerika automobil kultúrájáról.[2]

2006-ban a Rolling Stone,[3] 2009-ben pedig a Guitar World magazin[4] állította össze a maga listáját a 10 legjobb koncepcióalbumról. A mindkét listán szereplő öt nagylemez:

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Concept album Archiválva 2010. november 28-i dátummal a Wayback Machine-ben – Donald Clark zenei enciklopédiája
  2. Concept album. economicexpert.com. (Hozzáférés: 2011. április 11.)[halott link]
  3. Minden idők 10 legjobb koncepcióalbuma Archiválva 2009. május 3-i dátummal a Wayback Machine-ben a Rolling Stone magazin szerint. – 2006. július 18.
  4. Top 10 Koncepcióalbum Archiválva 2010. január 9-i dátummal a Wayback Machine-ben a Guitar World magazin szerint. – 2009. szeptember 18.