Mahó Andrea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mahó Andrea
Mahó Andrea.jpg
Születési név Mahó Andrea
Született 1979február 21. (39 éves)
magyar Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása színésznő, énekesnő, szinkronszínésznő
Díjak Artisjus-díj

Mahó Andrea weboldala
Mahó Andrea az IMDb-n
Mahó Andrea PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mahó Andrea témájú médiaállományokat.

Mahó Andrea (Budapest, 1979. február 21. –) Artisjus-díjas magyar színésznő, énekesnő, szinkronszínésznő.

Életpályája[szerkesztés]

A szakközépiskola elvégzése után egy szinkronszínészképzőbe jelentkezett, majd énekelni tanult Bojtor Katalinnál, és beiratkozott Gór Nagy Mária színitanodájába.

Később a Győri Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol az első énekes szerepét kapta meg A nyomorultakban (Cosette). A következő évben már az Operettszínház is felfigyelt rá, és megkapta az Operettszínház és Thália Színház közös produkciójában a főszerepet, a West Side Story Mariáját. Egy operettben is kapott lehetőséget hogy megmutathassa hogy nem csak musicalekben állja meg a helyét, a Mosoly országa című darabban játszott. Ezután megkapta Andrew Lloyd Webber Az Operaház Fantomja című darabjának főszerepét (Christine). Ez hozta meg számára az igazi sikert. A bemutató után a Madách Színház kiadta Az Operaház Fantomja magyar CD-változatát is, melyen Mahó Andrea is énekel. 2003-ban az Operettszínház bemutatta a Rómeó és Júlia sikerdarabot, melyben a második szereposztásban játszhatta el Júlia szerepét, majd ismét egy operettben, a Mária főhadnagyban kapott főszerepet. Ebben az időszakban kapta meg Győrött a Leányvásárban Lucy szerepét is.

Első szakmai elismerését 2003-ban kapta meg, Az év musical-énekese lett (eMeRTon-díj). 2005-ben újabb Webber-darab érkezett Magyarországra, Volt egyszer egy csapat címmel, ebben a darabban Mary szerepét játszhatta el. A bemutató után egy évvel a Madách Színház elkészítette a darab magyar CD-jét is, melyen ő is énekel. Az Operettszínházban is kapott egy új szerepet, a Szépség és a szörnyeteg című musicalben Belle-t játszhatta el. Győrben eljátszotta a Büszkeség és balítélet című darabban Jane szerepét, valamint a Chicagóban Roxie-t. 2008-ban megkapta a Madách Színházban játszott Anna Karenina című musicalopera Kitty szerepét, valamint ismét játszhatott a Győri Nemzeti Színházban, szerepelt az Isten pénze című darabban, és főszerepet játszott a Pinokkió című zenés előadásban is. 2008 őszén a Művészetek Palotájában Andrew Lloyd Webber 60. születésnapjának tiszteletére koncertet adott a Madách Színház, melyben Mahó Andrea is közreműködött. 2007-ben Artisjus zenei díjat kapott.

2016-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor-színjátékos szakos hallgatója.[1]

Lemezei[szerkesztés]

  • Más lesz a holnap (2007)
  • Jó reggelt napfény (2008)
  • Mit tehetnék érted (2012)[2]

Díjai[szerkesztés]

Filmek, sorozatok[szerkesztés]

Sorozatbeli szinkronszerepek[szerkesztés]

Anime/Rajzfilm szinkron[szerkesztés]

Források[szerkesztés]