Gérard Depardieu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu Cannes-ban (2010)
Gérard Depardieu Cannes-ban (2010)
Születési név Gérard Xavier Marcel Depardieu
Született 1948. december 27. (68 éves)
Châteauroux, Franciaország
Állampolgársága
Nemzetisége Francia francia
állampolgárság: orosz orosz
Házastársa
 • Karine Silla
 • Élisabeth Depardieu
Élettárs
Gyermekei
Szülei Anne Depardieu
René Depardieu
Foglalkozása színész
Fontosabb szerepei Obelix (Asterix sorozat)
Kolumbusz Kristóf (1492)
Cyrano de Bergerac
Louis Leplée (Piaf)
Fontosabb munkái Tartuffe
Híd két part között
Párizs, szeretlek!
Díjak Golden Globe-díj
2 César-díj
Arany Oroszlán
Kitüntetései Becsületrend

Gérard Depardieu az IMDb-n
Gérard Depardieu PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gérard Depardieu témájú médiaállományokat.

Gérard Xavier Marcel Depardieu Hallgat kiejtés (Châteauroux, 1948. december 27. –) francia színész, filmrendező és producer. Egyike a legfoglalkoztatottabb francia színészeknek, beleértve az angol nyelvterületet is.

Életrajza[szerkesztés]

Apja, René Depardieu karosszérialakatos volt, anyja, Lilette háztartásbeli. A fiatal Gérard – öt testvérével együtt – szerény anyagi körülmények között nevelkedett. Nehezen kezelhető serdülő volt: 13 évesen kimaradt az iskolából, ideje nagy részét csavargással töltötte. Rettentő nagy fizikai erejét verekedésre, lopásra és más nemtelen cselekedetekre használta – sokszor akadt dolga a rendőrséggel. Önéletrajzában azt írja ezekről az időkről, hogy homoszexuális férfiaknak prostituálta magát és hullákat ásott ki, hogy az így megszerzett ékszerekkel jusson pénzhez.[1] Színészi pályájának kezdete sok tekintetben tipikus. Véletlenül fedezte fel a színházat: egy szociális munkás ajánlotta neki a színjátszást, hogy megmentse a teljes elzülléstől. Az ifjú azonnal átadta magát ennek az új passziónak. Jean-Laurent Cochet színitanodájában folytatott tanulmányokat. Itt találkozott későbbi feleségével, Élisabeth Depardieu színésznővel is, akivel 1971. február 19-én kötött házasságot. Magánélete sem alakult felhőtlenül. Feleségétől húszévi házasság után, 1992-ben különköltözött, majd 1996-ban elvált. Két gyerekük született: Guillaume (1971–2008) és Julie, mindketten színészi pályára léptek. Depardieu-nek 1992-ben házasságon kívül született Karine Sylla modell-színésznőtől egy kislánya: Roxane.

Tagja volt Romain Bouteille 1969-ben alapított társulatának, a Café de la Gare-nak; ide tartozott többek között Coluche, Patrick Dewaere és Miou-Miou is. A többiekhez hasonlóan ő is gyors népszerűségre tett szert, a kabaréból egyenes út vezetett a filmezéshez.

1970-ben Michel Audiard egy kisebb szerepet bízott rá a Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques című filmben. Az igazi áttörést 1974-ben Bertrand Blier rendező filmje, a Herék, avagy a tojástánc hozta meg számára, amelyben a nagyközönség Miou-Miou és Patrick Dewaere oldalán fedezhette fel. 1975-ben sikerült megszabadulnia a huligán-csirkefogó szerepkörtől, miután sikert aratott Jacques Rouffio Sept morts sur ordonnance című filmjében. Ezt követően nagy olasz rendezőkkel dolgozott: Bernardo Bertolucci (Huszadik század), illetve Marco Ferreri (Szia, majom!). Depardieu mindenkit lenyűgözött azzal, hogy rendkívüli könnyedséggel váltott az egymástól olyannyira különböző világoktól, mint amilyenek Marguerite Duras A kamion (1977), vagy Claude Zidi Fürkész felügyelő (1980) című filmjeiben találhatók.

Miközben hű marad Bertrand Blier rendezőhöz (Estélyi ruha), (Túl szép hozzád)), Gérard Depardieu – vigyázva arra, nehogy beskatulyázzák – más francia művészfilm-rendezőkkel is szélesítette repertoárját:

Miután hírneve nőttön-nőtt, Hollywood is szerepeket ajánlott neki, például 1990-ben Peter Weir Zöld kártya című filmjében Andie MacDowell-lel az oldalán.

Gérard Depardieu-t egy sor kosztümös filmekben is láthatjuk, melyekben történelmi, vagy a francia irodalomból ismert személyeket alakít:

1993-ban, Jean-Luc Godard ajándékozta meg a Balszerencsémre című filmmel. Sikerét olyan nagyszerű alkotásokkal növelte, mint Claude Zidi-től az Astérix és Obélix, Francis Vebertől az Addig jár a korsó a kútra… vagy a Pofa be!. Mivel a nagyjátékfilmek egyre kevesebb kihívást jelentettek számára, tévéfilmekben kezdett játszani. 2004-ben a kritika nagyra értékelte a megfáradt zsaruként nyújtott alakítását a 36 – Harminchat című filmben. A francia filmjátszás oszlopos tagja, olyan rendkívüli színésznők mellé hívják játszani, mint Isabelle Adjani (Bon voyage 2003-ban), vagy Catherine Deneuve (Változó idők 2004-ben).

1999-ben, az Astérix és Obélix forgatása közben elszenvedett motorbaleset miatt kórházba került. Komoly vitát kavart, amikor a baleset után fülvédővel lépett színpadra.

1992-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke volt.

Kiváló borszakértő, ő maga is termel a Loire-menti szőlészetében. Fogyasztani is szereti a bort: többször kapták ittas vezetésen, 1990-ben 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Két étterem tulajdonosa Párizsban.

Egy alkalommal, mikor értesítették róla, hogy Medgyessy Péter - aki akkor Magyarország miniszterelnöke volt - éppen egyik éttermének vendége, mindent félrerakva sietett oda, hogy személyesen üdvözölje Medgyessyt.

Gérard Depardieu erősen vallásos, különösen csodálja Hippói Szent Ágostont. 2000-ben, a művészek jubileuma során találkozott II. János Pál pápával, amikor éppen a hippoi püspök emlékét idézték fel. Paul Poupard bíboros javasolta, készítsen filmet e szent életéről.

Az egykori Chanel-modellből színésznővé avanzsált Carole Bouquet-vel folytatott hét évnyi románc után, 2004-től Clémentine Igou-val, egy Harvardon végzett fiatal amerikai regényírónővel él együtt, aki egyben egy toszkánai szőlészet marketingfelelőse.

A francia Le Figaro napilap éves besorolása szerint 2005-ben Gérard Depardieu volt a legjobban fizetett színész: összesen 3,2 millió euró, azaz filmenként mintegy 800 000 euró bevételt könyvelhetett el. 2004-ben, nagyjából hasonló bevétel (3,35 millió) mellett, ugyanezen rangsorban harmadik volt.

Fia, Guillaume 2008. október 13-án meghalt, a hivatalos jelentés szerint hirtelen fellépő, vírusos tüdőgyulladás következtében [2] [3].

Állandó magyar szinkronja Helyey László volt.

Állampolgárság[szerkesztés]

Depardieu 2012-ben élesen bírálta François Hollande elnök adópolitikáját, amelynek része volt egy végül be nem vezetett 75 százalékos személyijövedelemadó-sáv az egymillió euró feletti jövedelmekre. Depardieu szerint Hollande adókoncepciója bünteti a sikert, az alkotást és a tehetséget, és kijelentette, inkább feladja francia állampolgárságát és külföldre költözik, mint hogy a szerinte igazságtalanul magas adót megfizesse. Új lakhelyéül először Belgium jött szóba, de azután Putyin elnök közbenjárására 2013. január 3-án orosz állampolgárságot kapott. Oroszországban egysávos, 13 százalékos jövedelemadó van. A döntést követően Depardieu nagyszerű demokráciának nevezte Oroszországot, és kijelentette, hogy szereti az országot, annak népét, történelmét, íróit, kultúráját és intelligenciáját.[2] Orosz neve Жерар Реневич Депардьё (Zserar Renevics Gyepargyjo).

2015 júliusában, több más hírességgel együtt felkerült az ukrán kulturális minisztérium által készített, nemkívánatos személyek nevét tartalmazó feketelistára.[3] 2016 augusztusában róla elnevezett kulturális és moziközpontot avatott fel az oroszországi Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban. Depardieu lakosként és vállalkozóként is hivatalosan be van jegyezve a városba.[4]

Filmjei[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

 • 1967Le beatnik et le minet, rendező: Roger Leenhardt
 • 1970Nausicaa, rendező: Agnès Varda (tévéfilm)
 • 1970 – Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques, rendező: Michel Audiard
 • 1970 – Tango, rendező: Jean Kerchbron (tévéfilm)
 • 1970 – Le cyborg ou le voyage vertical, rendező: Jacques Pierre (tévéfilm)
 • 1970 – Rendez-vous à Badenberg, rendező: Jean-Michel Meurice (tévésorozat)
 • 1970 – Les aventures de Zadig, rendező: Claude-Jean Bonnardot (tévéfilm)
 • 1971Un peu de soleil dans l'eau froide, rendező: Jacques Deray
 • 1971 – La vie sentimentale de Georges Le Tueur, rendező: Daniel Berger
 • 1972Le tueur, rendező: Denys de La Patellière
 • 1972 – La ccoumoune, rendező: José Giovanni
 • 1972 – Nathalie Granger, rendező: Marguerite Duras
 • 1972 – Le viager, rendező: Pierre Tchernia
 • 1973Au rendez-vous de la mort joyeuse, rendező: Luis Buñuel
 • 1973 – L’An 01, rendező: Alain Resnais
 • 1973 – A Dominici-ügy[5] (L'affaire Dominici), rendező: Claude Bernard-Aubert
 • 1973 – Barátom, Maigret (Mon ami Maigret), rendező: Claude Boissol (a Maigret felügyelő nyomoz tévésorozat epizódja)
 • 1973 – Un monsieur bien rangé, rendező: Agnès Delarive
 • 1973 – Két férfi a városban (Deux hommes dans la ville), rendező: José Giovanni
 • 1973 – A királyné nehéz napja (Rude journée pour la reine), rendező: René Allio
 • 1973 – L’inconnu, rendező: Youri (tévéfilm)
 • 1974Nem is olyan rossz ember (Pas si méchant que ça), rendező: Claude Goretta
 • 1974 – Párizsi alvilág (Les Gaspards), rendező: Pierre Tchernia
 • 1974 – Herék, avagy a tojástánc (Les valseuses), rendező: Bertrand Blier
 • 1974 – A Gangesz asszonya (Femme du Gange), rendező: Marguerite Duras
 • 1974 – Stavisky, rendező: Alain Resnais
 • 1974 – Vincent, François, Paul és a többiek (Vincent, François, Paul… et les autres), rendező: Claude Sautet
 • 1975Sept morts sur ordonnance, rendező: Jacques Rouffio
 • 1976Szeretlek, én se (Je t'aime moi non plus), rendező: Serge Gainsbourg
 • 1976 – Az utolsó asszony (La dernière femme), rendező: Marco Ferreri
 • 1976 – Huszadik század (Novecento), rendező: Bernardo Bertolucci
 • 1976 – Maîtresse, rendező: Barbet Schroeder
 • 1976 – Barocco, rendező: André Téchiné
 • 1977Visszaverődések (Violanta), rendező: Daniel Schmid
 • 1977 – René la canne, rendező: Francis Girod
 • 1977 – A kamion (Le camion), rendező: Marguerite Duras
 • 1977 – Baxter, Vera Baxter rendező: Marguerite Duras
 • 1977 – Dites-lui que je l'aime, rendező: Claude Miller
 • 1977 – La nuit, tous les chats sont gris, rendező: Gérard Zingg
 • 1977 – Elő a zsebkendőkkel! (Préparez vos mouchoirs), rendező: Bertrand Blier
 • 1978Szia, majom! (Ciao maschio), rendező: Marco Ferreri
 • 1978 – A balkezes asszony (Die linkshändige Frau), rendező: Peter Handke
 • 1978 – A cukor (Le sucre), rendező: Jacques Rouffio
 • 1979Forgalmi dugó (L'ingorgo, una storia impossibile), rendező: Luigi Comencini
 • 1979 – A kutyák (Les chiens), rendező: Alain Jessua
 • 1979 – Hidegtál (Buffet froid), rendező: Bertrand Blier
 • 1979 – Hurrikán Rosy (Temporale Rosy), rendező: Mario Monicelli
 • 1980 – Amerikai nagybácsim (Mon oncle d'Amérique), rendező: Alain Resnais
 • 1980A vagány (Loulou), rendező: Maurice Pialat
 • 1980 – Az utolsó metró (Le dernier métro), rendező: François Truffaut
 • 1980 – Gyanútlan gyakornok[6] (Inspecteur la Bavure), rendező: Claude Zidi
 • 1980 – Szeretlek benneteket (Je vous aime), rendező: Claude Berri
 • 1981A fegyverek választása (Le choix des armes), rendező: Alain Corneau
 • 1981 – Szomszéd szeretők (La femme d'à côté), rendező: François Truffaut
 • 1981 – Balfácán (La chèvre), rendező: Francis Veber
 • 1982Martin Guerre visszatér (Le retour de Martin Guerre), rendező: Daniel Vigne
 • 1982 – A nagy testvér (Le grand frère), rendező: Francis Girod
 • 1982 – Danton, rendező: Andrzej Wajda
 • 1983Holdfény a csatorna felett (La lune dans le caniveau), rendező: Jean-Jacques Beineix
 • 1983 – Balekok (Les compères), rendező: Francis Veber
 • 1983 – A Saganne erőd (Fort Saganne), rendező: Alain Corneau
 • 1984Tartuffe (Le Tartuffe), rendező: Gérard Depardieu
 • 1984 – Jobb part, bal part (Rive droite, rive gauche), rendező: Philippe Labro
 • 1985Zsaruszerelem (Police), rendező: Maurice Pialat
 • 1985 – Egy nő vagy kettő (Une femme ou deux), rendező: Daniel Vigne
 • 1986Estélyi ruha (Tenue de soirée), rendező: Bertrand Blier
 • 1986 – A paradicsom… (Jean de Florette), rendező: Claude Berri
 • 1986 – Gyűlölöm a színészeket (Je hais les acteurs), rendező: Gérard Krawczyk
 • 1986 – Rue du départ, rendező: Tony Gatlif
 • 1986 – Négybalkezes (Les fugitifs), rendező: Francis Veber
 • 1987A sátán árnyékában (Sous le soleil de Satan), rendező: Maurice Pialat
 • 1988Drôle d'endroit pour une rencontre, rendező: François Dupeyron
 • 1988 – Camille Claudel, rendező: Bruno Nuytten
 • 1988 – Ketten (Deux), rendező: Claude Zidi
 • 1989Túl szép hozzád (Trop belle pour toi), rendező: Bertrand Blier
 • 1989 – Haza akarok menni (I Want to Go Home), rendező: Alain Resnais
 • 1990Cyrano de Bergerac, rendező: Jean-Paul Rappeneau
 • 1990 – Uranus, rendező: Claude Berri
 • 1990 – Zöld kártya (Green Card), rendező: Peter Weir
 • 1991Kösz, megvagyok (Merci la vie), rendező: Bertrand Blier
 • 1991 – Hanta-palinta (Mon père ce héros), rendező: Gérard Lauzier
 • 1991 – Minden reggel (Tous les matins du monde), rendező: Alain Corneau
 • 1992From Time to Time, rendező: Jeff Blith
 • 1992 – 1492 – A Paradicsom meghódítása (1492: Conquest of Paradise), rendező: Ridley Scott
 • 1993Balszerencsémre (Hélas pour moi), rendező: Jean-Luc Godard
 • 1993 – Germinal, rendező: Claude Berri
 • 1994Apám a hős (My Father the Hero), rendező: Gérard Lauzier
 • 1994 – Puszta formalitás (Una pura formalità), rendező: Giuseppe Totnatore
 • 1994 – Le Colonel Chabert, rendező: Yves Angelo
 • 1994 – La machine, rendező: François Dupeyron
 • 1995101 éjszaka (Les cent et une nuits de Simon Cinéma), rendező: Agnès Varda
 • 1995 – Élisa, rendező: Jean Becker
 • 1995 – Huszár a tetőn (Le hussard sur le toit), rendező: Jean-Paul Rappeneau
 • 1995 – Zűrangyalok (Les Anges gardiens), rendező: Jean-Marie Poiré
 • 1995 – A legényélet (Le garçu), rendező: Maurice Pialat
 • 1995 – Csillagot az égről (Unhook the Stars), rendező: Nick Cassavetes
 • 1996Segíts, mumus! (Bogus), rendező: Norman Jewison
 • 1996 – A titkosügynök (The Secret Agent), rendező: Christopher Hampton
 • 1996 – A világ legszebb mestersége (Le plus beau métier du monde), rendező: Gérard Lauzier
 • 1996 – Hamlet, rendező: Kenneth Branagh
 • 1997XXL, rendező: Ariel Zeitoun
 • 1998A vasálarcos (The Man in the Iron Mask), rendező: Randall Wallace
 • 1998 – A szerelem szó létezik (La parola amore esiste), rendező: Mimmo Calopresti
 • 1998 – Monte Cristo grófja (Le comte de Monte-Cristo), rendező: Josée Dayan (tévéfilm)
 • 1998 – Éjkirálynő nappal (Bimboland), rendező: Ariel Zeitoun
 • 1999Astérix és Obélix (Astérix et Obélix contre César), rendező: Claude Zidi
 • 1999 – Híd két part között (Un pont entre deux rives), rendező: Frédéric Auburtin és Gérard Depardieu
 • 1999 – Balzac, rendező: Josée Dayan (tévéfilm)
 • 2000Mirka, rendező: Rachid Ben Hadj
 • 2000 – Tutto l'amore che c'è, rendező: Sergio Rubini
 • 2000 – Vatel, rendező: Roland Joffé
 • 2000 – Nyomorultak (Les misérables), rendező: Josée Dayan (tévéfilm)
 • 2000 – Bérénice, rendező: Jean-Daniel Verhaeghe (tévéfilm)
 • 2000 – The Envy of Gods,[7] rendező: Vlagyimir Menysov
 • 2000 – 102 kiskutya (102 Dalmatiens), rendező: Kevin Lima
 • 2001Addig jár a korsó a kútra… (Le placard), rendező: Francis Veber
 • 2001 – Concorrenza sleale, rendező: Ettore Scola
 • 2001 – CQ, rendező: Roman Coppola
 • 2001 – Vidocq, rendező: Pitof
 • 2001 – Streghe verso nord, rendező: Giovanni Veronesi
 • 2002Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés (Astérix & Obélix : Mission Cléopâtre), rendező: Alain Chabat
 • 2002 – Dina vagyok (I Am Dina), rendező: Ole Bornedal
 • 2002 – Szeresd apádat (Aime ton père), rendező: Jacob Berger
 • 2002 – A női lélek fájdalmai (Between Strangers), rendező: Edoardo Ponti
 • 2002 – Szellemek városa (City of Ghosts), rendező: Matt Dillon
 • 2002Napóleon ("Napoléon"), rendező: Yves Simoneau (tévéfilmsorozat)
 • 2002 – Blanche, a bosszúálló angyal (Blanche), rendező: Bernie Bonvoisin
 • 2002 – A királyasszony lovagja (Ruy Blas), rendező: Jacques Weber (tévéfilm)
 • 2003Destructive Force,[8] rendező: Jevgenyij Akszenov és Viktor Buturlin (tévéfilmsorozat)
 • 2003 – Hallgatási fogadalom (Le pacte du silence), rendező: Graham Guit
 • 2003 – Balhé (Crime Spree), rendező: Brad Mirman
 • 2003 – Bon voyage, rendező: Jean-Paul Rappeneau
 • 2003 – Nathalie…, rendező: Anne Fontaine
 • 2003 – Pofa be! (Tais-toi !), rendező: Francis Veber
 • 2003 – Les clefs de bagnole, rendező: Laurent Baffie
 • 2003 – Volpone, rendező: Frédéric Auburtin (tévéfilm)
 • 2004RRRrrrr!!!, rendező: Alain Chabat
 • 2004 – San Antonio, rendező: Frédéric Auburtin
 • 2004 – Muskétás kisasszony (La Femme Musketeer), rendező: Steve Boyum (tévéfilm)
 • 2004 – Bátrak harca – Az új Franciaország (Nouvelle France), rendező: Jean Beaudin
 • 2004 – 36 – Harminchat (36 quai des Orfèvres), rendező: Olivier Marchal
 • 2004 – Változó idők (Les temps qui changent), rendező: André Téchiné
 • 2005La vie de Michel Muller est plus belle que la vôtre, rendező: Michel Muller
 • 2005 – Csajozós páros (Je préfère qu'on reste amis…), rendező: Eric Toledano
 • 2005 – Bomlott Boudu beköltözött (Boudu), rendező: Gérard Jugnot
 • 2005 – Les rois maudits, rendező: Josée Dayan (tévéfilm)
 • 2005 – Eladó a szerelem (Combien tu m'aimes ?), rendező: Bertrand Blier
 • 2005 – Olé!, rendező: Florence Quentin
 • 2006Az utolsó vakáció (Last Holiday), rendező: Wayne Wang
 • 2006 – Párizs, szeretlek! (Paris, je t’aime) („Quartier Latin”), rendező: Frédéric Auburtin és Gérard Depardieu
 • 2006 – Amikor énekes voltam (Quand j'étais chanteur), rendező: Xavier Giannoli
 • 2007Piaf (La Môme), rendező: Olivier Dahan
 • 2007 – Michou története (Michou d’Auber), rendező: Thomas Gilou
 • 2007 – Asterix az olimpián (Astérix aux Jeux Olympiques), rendező: Frédéric Forestier
 • 2008Disco, rendező: Fabien Onteniente
 • 2008 – Sans arme, ni haine, ni violence, rendező: Jean-Paul Rouve
 • 2008 – Babylon A.D., rendező: Mathieu Kassovitz
 • 2008 – Halálos közellenség - Public Enemy (Mesrine: L'instinct de mort), rendező: Jean-François Richet
 • 2008 – L'abolition, rendező: Jean-Daniel Verhaeghe (tévéfilm)
 • 2008 – Bouquet final, rendező: Michel Delgado
 • 2008 – Hello Goodbye, rendező: Graham Guit
 • 2008 – Elhúztak a felnőttek, miénk a pálya (Les enfants de Timpelbach), rendező: Nicolas Bary
 • 2009Diamant 13, rendező: Gilles Béhat
 • 2009 – Coco, rendező: Gad Elmaleh
 • 2009 – Bellamy, rendező: Claude Chabrol
 • 2009 – À l'origine, rendező: Xavier Giannoli
 • 2009 – Je n'ai rien oublié, rendező: Bruno Chiche
 • 2009 – Mammuth, rendező: Gustave de Kervern és Benoît Delépine
 • 2010Született feleség (Potiche), rendező: François Ozon
 • 2010 – Nem beszélek zöldségeket! (La tête en friche), rendező: Jean Becker
 • 2010 – Je n'ai rien oublié, rendező: Bruno Chiche
 • 2010 – Dumas (L'autre Dumas), rendező: Safy Nebbou
 • 2011Raspoutine, rendező: Josée Dayan (rövidfilm)
 • 2011 – Grenouille d'hiver, rendező: Slony Sow (rövidfilm)
 • 2011 – Un baiser papillon, rendező: Karine Silla
 • 2012Le grand soir, rendező: Gustave de Kervern és Benoît Delépine
 • 2012 – Pi élete (Life of Pi), rendező: Ang Lee
 • 2012 – Franck-Étienne vers la béatitude, rendező: Constance Meyer (rövidfilm)
 • 2012 – L'homme qui rit, rendező: Jean-Pierre Améris
 • 2012 – Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát (Astérix et Obélix: Au service de Sa Majesté), rendező: Laurent Tirard
 • 2012 – Frank-Étienne vers la béatitude (rövidfilm), rendező: Constance Meyer
 • 2012 – Homme qui rit, rendező: Jean-Pierre Améris
 • 2013 : Turf, rendező: Fabien Onteniente
 • 2013 – A Farewell to Fools, rendező: Bogdan Dreyer
 • 2013 – Niente può fermarci, rendező: Luigi Cecinelli
 • 2013 – La marque des anges, rendező: Sylvain White
 • 2013 – Les invincibles, rendező: Frédéric Berthe
 • 2013 – Cadences obstinées, rendező: Fanny Ardant
 • 2014Welcome to New York, rendező:Abel Ferrara
 • 2014 – A közös szenvedély (United Passions, rendező: Frédéric Auburtin
 • 2014 – Viktor (Victor), rendező: Philippe Martinez
 • 2015La voix des steppes, rendező: Yermek Shinarbayev
 • 2015 – Valley of Love, rendező: Guillaume Nicloux
 • 2015 – Le voyage, rendező: Frank Dobrin, szerep: Vania
 • 2016Saint-Amour, rendezők: Benoît Delépine és Gustave Kervern
 • 2016 – La Dream Team, rendező: Thomas Sorriaux
 • 2016 – The End, rendező: Guillaume Nicloux
 • 2016 – Tour de France, rendező: Rachid Djaïdani
 • 2016 – Creators : The Past, rendező: Piergiuseppe Zaia
 • 2016 – Rouges sont les rêves, rendező: Fanny Ardant
 • 2017Bonne pomme, rendező: Florence Quentin

Rendezőként[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

 • 1990Shakha Proshakha, rendező: Satyajit Ray
 • 1991A látogató[5] (Agantuk), rendező: Satyajit Ray
 • 1997Életem szerelme (She's So Lovely), rendező: Nick Cassavetes
 • 1999Híd két part között (Un pont entre deux rives), rendező: Frédéric Auburtin és Gérard Depardieu
 • 2000Nyomorultak (Les misérables), rendező: Josée Dayan (tévéfilm)
 • 2002Szeresd apádat (Aime ton père), rendező: Jacob Berger
 • 2002 – Napóleon, rendező: Yves Simoneau (tévéfilmsorozat)

Elismerések[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Gérard Depardieu témában.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gérard Depardieu témájú médiaállományokat.

Bibliográfia[szerkesztés]

 • Portraits – Gérard Depardieu, niveau 3 – Szerző: Jacques Billardière – Edition Hachette (1993) ISBN 201020316X (franciául)
 • Lettres volées – Szerző: Gérard Depardieu – Editions Livre de Poche (1998) ISBN 2253052329 (franciául)
 • Gérard Depardieu – Szerző: Olivier Dazat – Edition Seghers (1999) ISBN 2232101258 (franciául)
 • Gérard Depardieu. 25 ans de cinéma – Szerző: Michel Mahéo – Edition Fayard (2000) ISBN 2828906035 (franciául)
 • Titkos leveleim (eredeti címe: Lettres volées) – Szerző: Gérard Depardieu – Edition Solar (2001) ISBN 9639368075 (magyarul)
 • Vivant ! – Beszélgetés Laurent Neumann-nal – Edition Plon (2004) ISBN 2290347434 (franciául)
 • Kösz, megvagyok… (eredeti címe: Vivant !) – Beszélgetés Laurent Neumann-nal – Kiadó: Új Stúdió Libri Kft. (2004) ISBN 9789632170473 (magyarul)
 • Lire Saint Augustin – Szerzők: André Mandouze és Gérard Depardieu – Edition Desclée de Brouwer (2004) ISBN 2220055035 (franciául)
 • Gérard Depardieu : Voleur d'âmes – Szerzők: Caroline Réali és Annie Réval – Edition France-Empire (2004) ISBN 2704809860 (franciául)
 • Ma cuisine – Szerző: Gérard Depardieu – Edition Solar (2005) ISBN 226303868X (franciául)
 • Gérard Depardieu – Szerző: Roberto Chiesi – Edition Gremese (2005) ISBN 2232101258 (franciául)
 • L'insoumis – Szerző: Bernard Violet – Edition Fayard (2006) ISBN 2213616787 (franciául)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. "Ich grub Leichen aus, um ihren Schmuck zu stehlen" Bild (online), lehívva: 2014.10.07
 2. Gerard Depardieu 'granted Russian citizenship' (angol nyelven). BBC, 2013. január 3. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
 3. Gérard Depardieu nemkívánatos személy lett fidelio.hu, 2015. július 22.
 4. Gérard Depardieu ennél oroszabb nem is lehetne fidelio.hu, 2016. augusztus 28.
 5. ^ a b c Kivastagítvaa magyarországi filmbemutató (forrás: PORT.hu), illetve DVD-forgalmazás címe (forrás: [1]), kiegészítve a kritikus tömeg, a Cinematrix, valamint a Filmvilág adatbázisában található magyar címekkel.
 6. Szerepel Fürkész felügyelő alternatív címmel is.
 7. Nemzetközi angol cím, eredeti orosz címe: Záviszt bogov (Зависть богов)
 8. Nemzetközi angol cím, eredeti orosz címe: Ubojnaja szila (Убойная сила)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gérard Depardieu című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]