Gérard Depardieu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu avp 2016 3.jpg
Született Gérard Xavier Marcel Depardieu
1948. december 27. (73 éves)[1][2][3][4][5]
Châteauroux[6]
Állampolgársága
Házastársa
 • Karine Silla
 • Élisabeth Depardieu (1971. február 19. – 1996. november 2.)
Élettársa
Gyermekei
SzüleiAlice Depardieu
René Depardieu
Foglalkozása
Tisztsége a Cannes-i fesztivál zsűrijének elnöke
Kitüntetései

Magassága180 cm

A Wikimédia Commons tartalmaz Gérard Depardieu témájú médiaállományokat.

Gérard Xavier Marcel Depardieu Hallgat kiejtés (Châteauroux, 1948. december 27. –) francia színész, filmrendező és producer. Egyike a legfoglalkoztatottabb francia színészeknek, beleértve az angol nyelvterületet is.

Életrajza[szerkesztés]

Apja, René Depardieu karosszérialakatos volt, anyja, Lilette háztartásbeli. A fiatal Gérard – öt testvérével együtt – szerény anyagi körülmények között nevelkedett. Nehezen kezelhető serdülő volt: 13 évesen kimaradt az iskolából, ideje nagy részét csavargással töltötte. Rettentő nagy fizikai erejét verekedésre, lopásra és más nemtelen cselekedetekre használta – sokszor akadt dolga a rendőrséggel. Önéletrajzában azt írja ezekről az időkről, hogy homoszexuális férfiaknak prostituálta magát és hullákat ásott ki, hogy az így megszerzett ékszerekkel jusson pénzhez.[12] Színészi pályájának kezdete sok tekintetben tipikus. Véletlenül fedezte fel a színházat: egy szociális munkás ajánlotta neki a színjátszást, hogy megmentse a teljes elzülléstől. Az ifjú azonnal átadta magát ennek az új passziónak. Jean-Laurent Cochet színitanodájában folytatott tanulmányokat. Itt találkozott későbbi feleségével, Élisabeth Depardieu színésznővel is, akivel 1971. február 19-én kötött házasságot. Magánélete sem alakult felhőtlenül. Feleségétől húszévi házasság után, 1992-ben különköltözött, majd 1996-ban elvált. Két gyerekük született: Guillaume (1971–2008) és Julie, mindketten színészi pályára léptek. Depardieu-nek 1992-ben házasságon kívül született Karine Sylla modell-színésznőtől egy kislánya, Roxane.

Tagja volt Romain Bouteille 1969-ben alapított társulatának, a Café de la Gare-nak; ide tartozott többek között Coluche, Patrick Dewaere és Miou-Miou is. A többiekhez hasonlóan ő is gyors népszerűségre tett szert, a kabaréból egyenes út vezetett a filmezéshez.

1970-ben Michel Audiard egy kisebb szerepet bízott rá a Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques című filmben. Az igazi áttörést 1974-ben Bertrand Blier rendező filmje, a Herék, avagy a tojástánc hozta meg számára, amelyben a nagyközönség Miou-Miou és Patrick Dewaere oldalán fedezhette fel. 1975-ben sikerült megszabadulnia a huligán-csirkefogó szerepkörtől, miután sikert aratott Jacques Rouffio Sept morts sur ordonnance című filmjében. Ezt követően nagy olasz rendezőkkel dolgozott: Bernardo Bertolucci (Huszadik század), illetve Marco Ferreri (Szia, majom!). Depardieu mindenkit lenyűgözött azzal, hogy rendkívüli könnyedséggel váltott az egymástól olyannyira különböző világoktól, mint amilyenek Marguerite Duras A kamion (1977), vagy Claude Zidi Fürkész felügyelő (1980) című filmjeiben találhatók.

Miközben hű marad Bertrand Blier rendezőhöz (Estélyi ruha, Túl szép hozzád)), Gérard Depardieu – vigyázva arra, nehogy beskatulyázzák – más francia művészfilm-rendezőkkel is szélesítette repertoárját:

Miután hírneve nőttön-nőtt, Hollywood is szerepeket ajánlott neki, például 1990-ben Peter Weir Zöld kártya című filmjében Andie MacDowell-, vagy 2000-ben a 102 kiskutya c. filmben, Glenn Close oldalán.

Gérard Depardieu-t egy sor kosztümös filmekben is láthatjuk, melyekben történelmi, vagy a francia irodalomból ismert személyeket alakít:

1993-ban, Jean-Luc Godard ajándékozta meg a Balszerencsémre című filmmel. Sikerét olyan nagyszerű alkotásokkal növelte, mint Claude Zidi-től az Astérix és Obélix, Francis Vebertől az Addig jár a korsó a kútra… vagy a Pofa be!. Mivel a nagyjátékfilmek egyre kevesebb kihívást jelentettek számára, tévéfilmekben kezdett játszani. 2004-ben a kritika nagyra értékelte a megfáradt zsaruként nyújtott alakítását a 36 – Harminchat című filmben. A francia filmjátszás oszlopos tagja, olyan rendkívüli színésznők mellé hívják játszani, mint Isabelle Adjani (Bon voyage 2003-ban), vagy Catherine Deneuve (Változó idők 2004-ben).

1999-ben, az Astérix és Obélix forgatása közben elszenvedett motorbaleset miatt kórházba került. Komoly vitát kavart, amikor a baleset után fülvédővel lépett színpadra.

1992-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke volt.

Kiváló borszakértő, ő maga is termel a Loire-menti szőlészetében. Fogyasztani is szereti a bort: többször kapták ittas vezetésen, 1990-ben 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Két étterem tulajdonosa Párizsban.

Egy alkalommal, mikor értesítették róla, hogy Medgyessy Péter – aki akkor Magyarország miniszterelnöke volt – éppen egyik éttermének vendége, mindent félrerakva sietett oda, hogy személyesen üdvözölje Medgyessyt.

Gérard Depardieu erősen vallásos, különösen csodálja Hippói Szent Ágostont. 2000-ben, a művészek jubileuma során találkozott II. János Pál pápával, amikor éppen a hippoi püspök emlékét idézték fel. Paul Poupard bíboros javasolta, készítsen filmet e szent életéről.

Az egykori Chanel-modellből színésznővé avanzsált Carole Bouquet-vel folytatott hét évnyi románc után, 2004-től Clémentine Igou-val, egy Harvardon végzett fiatal amerikai regényírónővel él együtt, aki egyben egy toszkánai szőlészet marketingfelelőse.

A francia Le Figaro napilap éves besorolása szerint 2005-ben Gérard Depardieu volt a legjobban fizetett színész: összesen 3,2 millió euró, azaz filmenként mintegy 800 000 euró bevételt könyvelhetett el. 2004-ben, nagyjából hasonló bevétel (3,35 millió) mellett, ugyanezen rangsorban harmadik volt.

Fia, Guillaume 2008. október 13-án meghalt, a hivatalos jelentés szerint hirtelen fellépő, vírusos tüdőgyulladás következtében.[13][14]

Állandó magyar szinkronja Helyey László volt.

Állampolgárság[szerkesztés]

Depardieu 2012-ben élesen bírálta François Hollande elnök adópolitikáját, amelynek része volt egy végül be nem vezetett 75 százalékos személyijövedelemadó-sáv az egymillió euró feletti jövedelmekre. Depardieu szerint Hollande adókoncepciója bünteti a sikert, az alkotást és a tehetséget, és kijelentette, inkább feladja francia állampolgárságát és külföldre költözik, mint hogy a szerinte igazságtalanul magas adót megfizesse. Új lakhelyéül először Belgium jött szóba, de azután Putyin elnök közbenjárására 2013. január 3-án orosz állampolgárságot kapott. Oroszországban egysávos, 13 százalékos jövedelemadó van. A döntést követően Depardieu nagyszerű demokráciának nevezte Oroszországot, és kijelentette, hogy szereti az országot, annak népét, történelmét, íróit, kultúráját és intelligenciáját.[15] Orosz neve Жерар Реневич Депардьё (Zserar Renevics Gyepargyjo).

2015 júliusában, több más hírességgel együtt felkerült az ukrán kulturális minisztérium által készített, nemkívánatos személyek nevét tartalmazó feketelistára.[16] 2016 augusztusában róla elnevezett kulturális és moziközpontot avatott fel az oroszországi Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban. Depardieu lakosként és vállalkozóként is hivatalosan be van jegyezve a városba.[17]

Filmjei[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Magyar Hang Rendező
1967 Le beatnik et le minet, Roger Leenhardt
1970 Nausicaa Agnés varda
Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques, Michel audiard
Tango) tévéfilm Jean Kerchbron
Le cyborg ou le voyage vertical Jacques Pierre
Rendez-vous á Badenberg Jean Michel Meurie
Les aventures de zadig Claude-Jean Bonnardot
1971 Un peu de soleil dans I'eau froide. Jeacques Deray
La vie sentimentale de Georges Le Tueur. Daniel Berger
1972 Gyilkosság sorozatban Le tueur. Denys de la patelliére
A bajhozó Le sccoumoune José Giovanni
Nathalie Granger. Marguerite Duras
Saint Tropezba költöztünk Le viager. Márton András Pierre Tchernia
1973 Au rendez-vons de la mort joyeuse. Luis Bunuel
L'An 01 Alain Resnais
A Dominici-ügy L'affaire Dominici Koltai Róbert Claude Bernard-Aubert
Barátom Maigret Mon ami Maigret Tevésorozat Claude Boissol
Un monsieur bien rangé. Agnés Delarive
Két férfi a városban Deux hommes dans Ia ville Benkő Péter José Giovanni
Galambos Péter
Bozsó Péter
A királyné nehéz napja Rude joumée pour la reine Dózsa Zoltán
L'inconnu. Tévéfilm Youri
1974 Nem is olyan rossz ember Pas si méchant Que ca Balkay Géza Claude Goretta
Párizsi alvilág Rude journée pour la reine Szabó Sipos Barnabás Pierre Tchernia
Herék, avagy a tojástánc Les valseuses Selmeczi Roland Bertrand Blier
A Gangesz asszonya Femme du Gange Marguerite Duras
Stavisky Stavisky... Szabó Sipos Barnabás Alain Resnais
Vincent, Francois, Paul és a többiek Vincent, François, Paul... et les autres Schnell Ádám Claude Sautet
1975 Sept morts sur ordonnnance Jacques Rouffio
1976 Szeretlek én se Je t'aime moi non plus Serge Gainsbourg
Az utolsó asszony La derniére femme Széles László Marco Ferreri
Huszadik század Novecento Széles László Bernardo Bertolucci
Maítresse. Barbet Schroeder
(Barocco) André Téchiné
1977 Visszaverődések Violanta Daniel Schmid
René la canne Francis Girod
A kamion Le camion Marguerite Duras
Bexter Vera Baxter Marguerite Duras
Dites-lui que je l'aime Claude Miller
La nuit tous les chats sont gris. Gérard Zingg
Elő a zsebkendőkkel! Préparez vos mouchoirs Kerekes József Bertrand Blier
1978 Szia, majom! Ciao maschio Nagy Ervin Marco Ferreri
A balkezes asszony Die linkshandige Frau Peter Handke
A cukor Le sucre Helyey László Jacques Rouffio
1979 Forgalmi dugó L'ingorgo Luigi Comencini
A kutyák Les chiens Alain Jessua
Hidegtál Buffet froid Malcsiner Péter Bertrand Blier
Hunkán Rosy Temporale Rosy Mario Monicelli
1980 Amerikai nagybácsim Mon oncle d'Amérique Helyey László Alain Resnais
Széles László
Selmeczi Roland
A vagány Loulou Vass Gábor Maurice Pialat
Az utolsó metró Le dernier métro Szilágyi Tibor Francois Truffaut
Gyanútlan gyakornok Inspecteur la Bavure Széles László Claude Zidi
Szeretlek benneteket Je vous aime Stohl András Claude Berri
1981 A fegyverek választása Le choix des armes Alain Corneau
Szomszéd szeretők La femme d'à côté Balkay Géza François Truffaut
Balfácán La chèvre Hegedűs D. Géza Francis Veber
1982 Martin Guerre visszatér Le retour de Martin Guerre Széles László Daniel Vigne
A nagy testvér Le grand frére Francis Girod
Danton Danton Vass Gábor Andrzej Wajda
1983 Holdfény a csatorna felett La lune dans le caniveau Kárpáti Tibor Jean-Jacques Beineix
Balekok Les compères Koroknay Géza Francis Veber
A Saganne erőd Fort Saganne Széles László Alain Corneau
1984 Tartuffe Le Tartuffe Gérard Depardieu
Jobb part, bal part Rive droite, rive gauche Szilágyi Tibor Philippe Labro
Széles László
1985 Egy nő vagy kettő Une femme ou deux Gáspár Sándor Daniel Vigne
Zsaruszerelem Police Koroknay Géza Maurice Pialat
1986 Estélyi ruha Tenue de soirée Helyey László Bertrand Blier
A Paradicsom... Jean de Florette Csankó Zoltán Claude Berri
Gyűlölöm a színészeket Je hais les acteurs Gérard Krawczyk
Rue du départ Tony Gatlif
Négybalkezes Les fugitifs Bubik István Francis Veber
Hegedűs D. Géza
1987 A Sátán árnyékában Sous le soleil de Satan Máté Gábor Maurice Pialat
1988 Drole d'endrolt pour une renconte Francois Dupeyron
Camille Claudel
Ketten Deux Fekete Ernő Claude Zidi
1989 Túl szép hozzád Trop belle pour toi Helyey László Bertrand Blier
Haza akarok menni I Want to Go Home Helyey László Alain Resnais
1990 Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac Helyey László Jean-Paul Rappeneau
Uranus Uranus Helyey László Claude Berri
Zöld kártya Green Card Helyey László Peter Weir
1991 Kösz megvagyok (Marci la vie) Bertrand Blier
Hanta-palinta Mon père, ce héros Helyey László Gérard Lauzier
Minden reggel Tous les matins du monde Helyey László Alain Corneau
1992 From Time to Time Jeff Blith
1492 - A Paradicsom meghódítása 1492: Conquest of Paradise Bognár Tamás Ridley Scott
Reviczky Gábor
1993 Belszerencséme hélas pour moi Jean-Luc Godard
Germinal Germinal Bognár Tamás Claude Berri
1994 Apám, a hős My Father the Hero Helyey László Steve Miner
Puszta formalitás Una pura formalità Helyey László Giuseppe Tornatore
Le Colonel Yves Angelo
La machine Francois Dupeyron
1995 101 éjszaka Les cent et une nuits de Simon Cinéma Bognár Tamás Agnès Varda
Elisa Élisa Helyey László Jean Becker
Huszár a tetőn Le hussard sur le toit Jean-Paul Rappeneau
Zűrangyalok Les anges gardiens Helyey László Nick Cassavetes
A legényélet Le garcu Maurice Pialat
Csillagot az égről Unhook the Stars Széles László Nick Cassavetes
1996 Segíts, mumus! Bogus Helyey László Norman Jewison
A titkosügynök The Secret Agent Helyey László Christopher Hampton
A világ legszebb mestersége Le plus beau métier du monde Gérard Lauzier
Hamlet Hamlet Helyey László Kenneth Branagh
1997 Nagydarab és Kicsiagy XXL Helyey László Ariel Zeitoun
1998 A vasálarcos The Man in the Iron Mask Helyey László Randall Wallace
A szerelem szó létezik La parola amore esiste Mimmo Calopresti
Monte Cristo grófja Le come de Monte-Cristo Tévéfilm Jossée Dayan
Éjkirálynő nappal Bimboland Helyey László Ariel Zeitoun
1999 Asterix és Obelix Astérix et Obélix contre César Helyey László Claude Zidi
Híd két part között Un pont entre deux rives Helyey László Frédéric Auburtin, Gérard Depardieu
Balzac tévéfilm Josée Dayan
2000 Mirka Mirka Helyey László Rachid Benhadj
Tutto I'amore che c'é Sergio Rudini
Vatel Vatel Helyey László Roland Joffé
Nyomorultak Les Misérables tévéfilm Helyey László Josée Dayan
(Bérénice) Jean-Daniel Verhaeghe
Színészek Les acteurs Helyey László Bertrand Blier
The Envy of Gods Vlagyimir Menysov
102 kiskutya 102 Dalmatians Helyey László Kevin Lima
2001 Addig jár a korsó a kútra... Le placard Helyey László Francis Veber
Concorrenza sleale Ettore Scola
CQ Roman Coppola
Vidocq Vidocq Helyey László Pitof
Streghe verso nord Giovanni Veronesi
2002 Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre Helyey László Alain Chabat
Dina vagyok I Am Dina Helyey László Ole Bornedal
Szeresd apádat Aime ton père Helyey László Jacob Berger
A női lélek fájdelmai Between Strangers Edoardo Ponti
Szellemek városa City of Ghosts Helyey László Matt Dillon
Napóleon Napoléon Helyey László Yves Simoneau
Blanche, a bosszúálló angyal Blanche Helyey László Bernie Bonvoisin
A királyasszony lovagja Ruy Blas tévéfilm Helyey László Jacques Weber
2003 Destructive Force tévéfilmsorozat Jevgenyij Akszenov és Viktor Buturlin
Hallgatási fogadalom Le pacte du silence Helyey László Graham Guit
Balhé Crime Spree Helyey László Brad Mirman
Bon voyage Jean-Paul Rappeneau
Nathalie... Nathalie... Helyey László Anne Fontaine
Pofa be! Tais-toi! Helyey László Francis Veber
Les clefs de bagnole Lauurent Baffie
Volpone Volpone tévéfilm Helyey László Frédéric Auburtin
2004 RRRrrrr!!! RRRrrrr!!! Fülöp Zsigmond Alain Chabat
San Antonio San Antonio Helyey László Frédéric Auburtin Laurent Touil-Tartour
Muskétás kisasszony La femme musketeer Helyey László Steve Boyum
Bátrak harca - Az új Franciaország Nouvelle-France Helyey László Jean Beaudin
36 - Harminchat 36 Quai des Orfèvres Helyey László Olivier Marchal
Változó idők Les temps qui changent Helyey László André Téchiné
2005 La vie de Michel Muller est plus belle que la votre Michel Muller
Csajozós páros Je préfère qu'on reste amis Helyey László Éric Toledano
Bomlott Boudu beköltözött Boudu Helyey László Gérard Jugnot
Les rois maudits tévéfilm Josée Dayan
Eladó a szerelem Combien tu m'aimes? Helyey László Bertrand Blier
Olé! Olé! Helyey László Florence Quentin
2006 Az utolsó vakáció Last Holiday Helyey László Wayne Wang
Párizs, szeretlek! Paris, je t'aime Helyey László Quartier Latin
Amikor énekes voltam Quand j'étais chanteur Helyey László Xavier Giannoli
2007 Piaf La Môme Helyey László Olivier Dahan
Michou története Michou d'Auber Helyey László Thomas Gilou
2008 Asterix az Olimpián Astérix aux jeux olympiques Helyey László Frédéric Forestier,
Disco Disco Helyey László Fabien Onteniente
(Sans arme ni haine ni violence) Jean-Paul Rouve
Babylon A.D. Babylon A.D. Helyey László Mathieu Kassovitz
Halálos közellenség L'instinct de mort Helyey László Jean-François Richet
L'abolition tévéfilm Jean-Daniel Verhaeghe
Bouquet final Michel Delgado
Hello Goodbye Hello Goodbye Helyey László Graham Guit
Elhúztak a felnőttek miénk a pálya Les enfants de Timpelbach Nicolas Bary
2009 Diamant 13 Diamant 13 Helyey László Gilles Béhat
Coco Coco Helyey László Gad Elmaleh
Belllamy Claude Chabrol
Á l'origine Xavier Giannoli
Je n'ai rien oublié Bruno Chiche
Mammuth Gustave de Kervern és Belépine
2010 Született feleség Potiche Helyey László Francois Ozon
Nem beszélek zöldségeket! La tête en friche Helyey László Jean Becker
Je n'ai rien oublié Bruno Chiche
Dumas L'autre Dumas Reviczky Gábor Safy Nebbou
2011 Raszputyin Raszputyin Josée Dayan
Grenouille d'hiver rövidfilm Slony Sow
Un baiser papillon Karine Silla
2012 Le grand soir Gustave de Kervern de Kervern és Benoít Delépine
Pi élete Life of Pi Sörös Sándor Ang Lee
Franck-Étienne vers la béatitude rövidfilm Constance Meyer
Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát! Astérix & Obélix: Au service de sa Majesté Laurent Tirard
Frank-Étienne vers la béatitude rövidfilm Constance Meyer
Homme qui rit Jean-Pierre Améris
2013 Turf Fabien Onteniente
A Farewell to fools Bogdan Dreyer
Niente puó fermarci Luigi Cecinelli
Raszputyin Rasputin Helyey László Josée Dayan, Irakli Kvirikadze
La marque des anges Sylvain white
Les invincibles Frédéric Berthe
Cadences obstinées Fanny ardent
2014 Welcome to New York Adel Ferrara
A közös szenvedély United Passions Reviczky Gábor Frédéric Auburtin
Viktor Victor Philippe Martinez
2015 La voix des steppes Yermek Shinarbayev
Valley of Love Guillaume Nicloux
Le voyage Frank Dobrin
2016 Saint-Amour Benót Delépine és Gustave Kervern
La Dream Team Thomas Sorriaux
The End Guillaume Nicloux
Tour de France Rachid Djaidani
Creators The Past Piergiuseppe Zaia
Le divan de Staline Fanny Ardant
Mata Hari Julius Berg Dennis Berry Olga Ryashina
Marseille Dan Franck
2017 Senki sem tökéletes Bonne pomme Reviczky Gábor Florence Quentin
Jöjj el napfény! Un beau soleil intérieur Claire Denis
Sólo se vive una vez Federico Cueva
Carbon Carbone Reviczky Gábor Olivier Marchal
2018 Sgt Stubby An American Hero Richard lanni (Gaston Baptiste hangja)
Amoureux de ma femme Daniel Auteuil
Twins Lamberto Bava
Les confins du monde Guillaume Nicloux
La belle affaire kisjátékfilm Constance Meyer
Mon cochon et moi Frank Dobrin
Alad'2 Lionel Steketee
Ahmed Bey Jamal Shoorjeh
2019 Convoi exceptionel Bertrand Blier
A terápia Thalasso Guillaume Nicloux
Fahim Pierre-Francois Martin-Laval
2020 Emberek nem vadak Des hommes Lucas Belvaux
2021 Do You Do You Saint-Tropez Mystére á Saint-Tropez Nicolas Benamou
Comédie humaine Xavier Giannoli
Robuste Constance Mayer
Umami Slony Sow
Adieu Paris ! édouard Baer
2022 A hónap dolgozója Irréductible Jérőme Commandeur

Rendezőként[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

 • 1990Shakha Proshakha, rendező: Satyajit Ray
 • 1991A látogató[18] (Agantuk), rendező: Satyajit Ray
 • 1997Életem szerelme (She's So Lovely), rendező: Nick Cassavetes
 • 1999Híd két part között (Un pont entre deux rives), rendező: Frédéric Auburtin és Gérard Depardieu
 • 2000Nyomorultak (Les misérables), rendező: Josée Dayan (tévéfilm)
 • 2002Szeresd apádat (Aime ton père), rendező: Jacob Berger
 • 2002 – Napóleon, rendező: Yves Simoneau (tévéfilmsorozat)

Elismerések[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Gérard Depardieu témában.
Commons:Category:Gérard Depardieu
A Wikimédia Commons tartalmaz Gérard Depardieu témájú médiaállományokat.

Bibliográfia[szerkesztés]

 • Portraits – Gérard Depardieu, niveau 3 – Szerző: Jacques Billardière – Edition Hachette (1993) ISBN 2-01-020316-X (franciául)
 • Lettres volées – Szerző: Gérard Depardieu – Editions Livre de Poche (1998) ISBN 2-253-05232-9 (franciául)
 • Gérard Depardieu – Szerző: Olivier Dazat – Edition Seghers (1999) ISBN 2-232-10125-8 (franciául)
 • Gérard Depardieu. 25 ans de cinéma – Szerző: Michel Mahéo – Edition Fayard (2000) ISBN 2-8289-0603-5 (franciául)
 • Titkos leveleim (eredeti címe: Lettres volées) – Szerző: Gérard Depardieu – Edition Solar (2001) ISBN 963-9368-07-5 (magyarul)
 • Vivant ! – Beszélgetés Laurent Neumann-nal – Edition Plon (2004) ISBN 2-290-34743-4 (franciául)
 • Kösz, megvagyok… (eredeti címe: Vivant !) – Beszélgetés Laurent Neumann-nal – Kiadó: Új Stúdió Libri Kft. (2004) ISBN 978-963-217-047-3 (magyarul)
 • Lire Saint Augustin – Szerzők: André Mandouze és Gérard Depardieu – Edition Desclée de Brouwer (2004) ISBN 2-220-05503-5 (franciául)
 • Gérard Depardieu : Voleur d'âmes – Szerzők: Caroline Réali és Annie Réval – Edition France-Empire (2004) ISBN 2-7048-0986-0 (franciául)
 • Ma cuisine – Szerző: Gérard Depardieu – Edition Solar (2005) ISBN 2-263-03868-X (franciául)
 • Gérard Depardieu – Szerző: Roberto Chiesi – Edition Gremese (2005) ISBN 2-232-10125-8 (franciául)
 • L'insoumis – Szerző: Bernard Violet – Edition Fayard (2006) ISBN 2-213-61678-7 (franciául)

Kötetei magyarul[szerkesztés]

 • Titkos leveleim; ford. Szentgyörgyi Rita; Jokerex, Bp., 2001
 • Gerard Depardieu–Laurent Neumann: Kösz, megvagyok...; ford. Pacskovszky Zsolt; Studio Libri Könyvműhely, Bp., 2004
 • Az én szakácskönyvem; fotó Nicolas Bruant, szöveg Karen Howes, ford. Kókai Sándorné; Hajja, Debrecen, 2008
 • Ez már csak így volt; közrem. Lionel Duroy, ford. Burján Monika; Könyvmolyképző, Szeged, 2015

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 26.)
 2. http://www.aveleyman.com/FilmCredit.aspx?FilmID=22469&Extra=Y
 3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. http://www.telegraph.co.uk/culture/film/7981900/Juliette-Binoche-and-Gerard-Depardieu-Une-entente-thats-far-from-cordiale.html
 7. http://eng.kremlin.ru/news/4833
 8. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/9783711/Vladimir-Putin-welcomes-Gerard-Depardieu-to-Russia.html
 9. http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10059602/Gerard-Depardieu-set-to-star-alongside-Liz-Hurley-in-new-Russian-thriller.html
 10. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/10330163/Pussy-Riot-member-placed-in-solitary-confinement.html
 11. http://www.ordre-national.gouv.qc.ca/membres/membre.asp?id=1774
 12. "Ich grub Leichen aus, um ihren Schmuck zu stehlen" Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben Bild (online), lehívva: 2014.10.07
 13. Guillaume Depardieu avait été hospitalisé d'urgence à Bucarest Archiválva 2008. október 16-i dátummal a Wayback Machine-ben
 14. Frankreich trauert um Guillaume Depardieu
 15. Gerard Depardieu 'granted Russian citizenship' (angol nyelven). BBC, 2013. január 3. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
 16. Gérard Depardieu nemkívánatos személy lett Archiválva 2016. szeptember 11-i dátummal a Wayback Machine-ben fidelio.hu, 2015. július 22.
 17. Gérard Depardieu ennél oroszabb nem is lehetne Archiválva 2016. augusztus 31-i dátummal a Wayback Machine-ben fidelio.hu, 2016. augusztus 28.
 18. a b Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) cim nevű lábjegyzeteknek

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gérard Depardieu című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Bradányi Iván: Depardieu; Szeki Graf, Bp., 1999
 • Guillaume Depardieu: Ezerrel. Marc-Olivier Fogiel interjúregénye a világsztár megzabolázhatatlan fiával; Ab Ovo, Bp., 2005

További információk[szerkesztés]