Grigorij Jefimovics Raszputyin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grigorij Jefimovics Raszputyin
(Григорий Ефимович Распутин)
Ifjú szerzetes (1910)
Ifjú szerzetes (1910)
Született Grigorij Jefimovics (Григо́рий Ефи́мович)
1869. január 22.
Pokrovszkoje, Szibéria, Orosz Birodalom
Elhunyt 1916. december 30. (47 évesen)
Szentpétervár, Orosz Birodalom
Beceneve Őrült pap
Állampolgársága orosz
Nemzetisége orosz
Házastársa Praskovia Fyodorovna Dubrovina[1]
Gyermekei Maria Rasputin
Foglalkozása
Halál oka

A Wikimédia Commons tartalmaz Grigorij Jefimovics Raszputyin témájú médiaállományokat.

Grigorij Jefimovics Raszputyin (oroszul: Григо́рий Ефи́мович Распу́тин) (1869. január 22. (régi naptár szerint január 10.)1916. december 30. (régi naptár szerint január 17.) ) orosz szerzetes, aki életének utolsó éveiben nagy befolyást gyakorolt a cári családra: „minden oroszok cárjára”, II. Miklósra, nejére Alexandra cárnéra és egyetlen fiukra, a beteg Alekszej cárevicsre.

Családneve a raszputnyik szóból ered, jelentése züllött, csavargó, szoknyavadász.[2]

Életútja[szerkesztés]

Fiatalkoráról nem lehet sokat tudni, egyes feltételezések szerint egy szibériai faluban, a Tobolszki kormányzóságban fekvő Pokrovszkojében született, majd kicsapongó kamaszkora után vándorló szerzetesnek állt. Egy útja során jelent meg előtte látomás formájában Szűz Mária, aki Szentpétervárra küldte őt a cári család megsegítésére. Szentpéterváron hamar hírnévre tett szert a város – főleg az arisztokrácia – miszticizmus iránti fogékonysága miatt.

Befolyását azzal alapozta meg, hogy tünetileg kezelni tudta a cárevics betegségét (hemofília, vérzékenység): megnyugtatta és lecsendesítette a beteget, így csillapította a vérzést.

Raszputyint gyakran hívták az „őrült pap”-nak, annak ellenére, hogy sosem állt az egyház szolgálatában. Az udvarban sokan (főleg a nők) varázslatos erőt tulajdonítottak neki, a pletykákra építve különös szexuális vonzóereje miatt, míg a ma történelemírása őt tekinti a Romanov-dinasztia és vele a cári Oroszország összeomlása egyik kiváltójának, mivel erőteljesen rontotta a család tekintélyét.

Grigorij Raszputyin 1916-ban

Karrierjének csúcspontján hatalmas rajongótáborra tett szert (maga Raszputyin csak bolondokként emlegette őket), kik mindenhová követték „mesterüket” – a bűnbe is. Szentpétervár fürdőiben az orosz nemesség megrontója mágikus szertartásoknak titulált orgiákat szervezett, az általa bűnösnek talált nőket például úgy szabadította meg a gonosztól, hogy miközben ütötte-verte testüket, magáévá is tette a gyengébb nem tagjait.

Vándorlásai során eljutott Görögországba, az Athosz-hegy kolostoraiba és Jeruzsálembe is, ahol az egyházi méltóságok elismerését is kivívta képességei bemutatásával. Meg is alapozta végleg a hírnevét, mint önjelölt szentember, gyógyító és látnok.

Szexuális devianciája, amellyel negatív hírét is kiérdemelte, bőségesen termett számára ellenségeket is. Egyre gátlástalanabb magatartása elborzasztotta a papságot és a nemesek többségét. A rá régóta neheztelő Iliodor szerzetes és Germogen szaratovi és caricini püspök voltak az elsők, akik tettlegességig menően fordultak szembe ellene 1911-ben. Miután szemébe mondták, hogy a Gonosz ő maga, kézzel és feszületekkel verték, majd esküt kényszerítettek ki belőle, amely szerint életmódot változtat. Az eset után Raszputyin mind Germogent mind Iliodort bepanaszolta a cárnénál, aki tüstént intézkedéseket tett az érintettekkel kapcsolatban: Germogent megfosztották püspöki rangjától és a Zsiroveckij-kolostorba küldték. Iliodort szintén klastromba parancsolták, ám az „Átkozódó”, az „orosz Savonarola” megtagadta az engedelmességet. Sőt, ekkor juttatta ki külföldre a cárné Raszputyinhoz írt leveleit. Csak ezek után tartóztatták le és zárták kolostorba. Miután a Szent Szinódus kiközösítette, ő maga is megtagadta az ortodoxiát, majd nemsokára külföldre szökött.[3] Raszputyint három évvel később egy Hionyija Guszeva nevű nő – aki Iliodor követője volt, amint azt a nyomozás megállapította – kísérelte meg meggyilkolni szülőfalujában. Tette ugyan nem járt sikerrel, de a támadáshoz használt tőrrel életveszélyes sérülést okozott a sztarecnak.[4]

Amíg ő Pokrovszkojében lábadozott, kitört az első világháború.[4] Lábadozása közben rengeteg levelet küldött Miklós cárnak és feleségének, hogy Oroszország ne vegyen részt a háborúban, azonban a cár nem hallgatott rá, hiszen a háború közben a népe egyre jobban kezdte megszeretni, és minden városban ünneplő tömeg fogadta.[5] Miklós cár távollétében Raszputyin egyre nagyobb politikai hatalomra tett szert, olyannyira, hogy már a miniszterek kijelölésébe és kinevezésébe is bevonták. Szentpétervárra ekkor ragadt „az ördög városa” gúnynév.

1916. december 7-i keltezéssel levelet küldött a cárnak, melyben megjósolta, hogy hamarosan gyilkosság áldozata lesz és nem fogja megérni az újévet. A levelében többek között azt is kijelentette, hogy ha a gyilkosa közrendű személy lesz, a cári család túléli, de ha nemes kezétől éri a halál, a cári család minden tagja két éven belül halott lesz, és huszonöt év múltán nem marad egyetlen nemes sem Oroszországban.

1916. december 16-án Feliksz Felikszovics Juszupov herceg – a cár Irina nevű unokahúgának biszexuális férje – meghívta Raszputyint palotájába azzal az ürüggyel, hogy a város legszebb nője látni kívánja egy vacsora keretében. A pincébe vitték ahol szépen meg volt terítve, és úgy látszott, mintha valakik már ettek volna ott, mert még ételmaradékok is voltak a tányérokban. Ciánnal mérgezett süteménnyel és borral kínálták. Először nem fogadta el, de később annyira unatkozott, amíg várt, hogy elkezdte falni a süteményeket és jóízűen itta a bort. Annyi cián volt a süteményekben, hogy már egytől meg kellett volna halnia, és amikor a herceg észrevette, hogy az nem használt, rálőtt a vendégre. Raszputyin megakadályozhatta volna ezt, de nem tette, csak állt a herceg előtt. Aztán a herceg fölment, hogy megünnepeljék Raszputyin halálát, de nem hagyta nyugodni, hogy miért nem halt meg a ciántól, ezért lement, hogy megnézze. Ekkor Raszputyin kinyitotta az egyik szemét. A herceg úgy megijedt, hogy felfutott a többiekhez. A misztikus eközben kivánszorgott az udvarra, ahol találkozott a szintén a halálát kívánó Dmitrij Pavlovics nagyherceggel és a politikus Vlagyimir Puriskeviccsel. Az utóbbi rálőtt, majd mindketten botokkal rontottak rá, végül a folyóba vetették.

Egy legenda szerint a boncolás során vizet találtak a tüdejében (ez valószínűsítené, hogy még a vízbe dobásakor is életben volt, ám ez téves).[6][7]

Andrew Cook történész elmélete szerint a brit titkosszolgálat két tagja, Stephen Alley százados és Oswald Rayner lőtte agyon Raszputyint egy dum-dum golyóval töltött Webley típusú revolverrel. Ezt a típust abban az időben és helyszínen csak a brit titkosszolgálat használta.[8] Más forrás: egy 1916. január 27-ei keltezésű számlát egy bizonyos Poljakov alezredes nevére állították ki, a számla tárgya a 26313 gyári számú Webley-Scott revolver volt. E tény szerint nem csupán az angolok használták ezt a fegyvertípust.[9]

Három hónappal Raszputyin halála után a polgári forradalmi erők megdöntötték a cári rendszert. További nyolc hónap múlva a bolsevik terror vette át a hatalmat. 1918 augusztus végéig a cári család 24 tagját gyűjtötték össze és végezték ki. Ugyanakkor Raszputyin életmódjával olyan mély gyűlöletet keltett maga iránt az orosz népben, hogy sírját felbontották és maradványait nyilvánosan elégették.

Érdekesség[szerkesztés]

A Boney M. együttes egyik legismertebb slágere, a Rasputin Raszputyin életét veszi sorra diszkóstrófákba szedve. Továbbá az együttes férfi énekese, Bobby Farrell egyazon dátumon halt meg mint Raszputyin, mitöbb mindeketten Szentpéterváron. [10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. p64178.htm#i641777, 2020. augusztus 7.
  2. Paléologue (1982), 78;
  3. Harmat (1969), 134–137;
  4. a b Harmat (1969), 168;
  5. Harmat (1969), 181–184;
  6. Smith 2016, 611. o.
  7. Fuhrmann 2012, 217–19. o.
  8. Bebesi György: A Raszputyin-gyilkosság; Rubicon történelmi magazin 2013/1. szám, 26. oldal
  9. Douglas Smith: Ki ölte meg Raszputyint?, fordította Győrffy Iván. A cikk a BBC History 2016. decemberi számának 67-70. oldalán jelent meg.
  10. Rasputin-Boney M. (Lyrics) YouTube-video

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]