Ivan Logginovics Goremikin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ivan Logginovics Goremikin
Ivan Logginovitch Goremykin, c. 1906.jpg
Az Orosz Birodalom 2. miniszterelnöke
Hivatali idő
1906. május 5.[1] 1906. július
Előd Szergej Witte
Utód Pjotr Sztolipin
Az Orosz Birodalom 5. miniszterelnöke
Hivatali idő
1914. január 1916. február 2.[2]
Előd Vlagyimir Kokovcov
Utód Borisz Stürmer[2]

Született 1839. november 8.[3]
Novgorod
Elhunyt1917. december 24.[3]
(78 évesen)
Kaukázus

Foglalkozás politikus
Iskolái Felsőfokú Császári Jogi Iskola
Vallás ortodox keresztény

Díjak
 • Knight of the Order of St. Alexander Nevsky
 • Order of Saint Anna, 1st class
 • Fehér Sas-rend
 • Order of Saint Stanislaus, 1st class
 • Order of St. Vladimir, 1st class
 • Szent András-rend
 • Knight Grand Cross of the Order of Pius IX‎
 • a francia Becsületrend tisztje
 • Grand Cross of the Order of the Red Eagle
 • Vaskorona-rend
 • Medal For works on peasants organizing in Poland
 • Medal For the suppression of the Polish rebellion
 • Medal In memory of Alexaner III
 • Medal In memory of coronation of Nikolay II
 • Medal "In memory of the 300th anniversary of Romanov dynasty"
A Wikimédia Commons tartalmaz Ivan Logginovics Goremikin témájú médiaállományokat.

Ivan Logginovics Goremikin (oroszul: Иван Логгинович Горемыкин; Novgorod, 1839. november 8.Kaukázus, 1917. december 24.) konzervatív orosz politikus és két alkalommal miniszterelnök. Ő volt az Orosz Birodalom miniszterelnöke az első világháború első éveiben. Sokak szemében ő volt a cári Oroszország szociális tehetetlenségének szimbóluma az orosz forradalmakat megelőző időszakban.

Élete[szerkesztés]

Ivan Goremikin 1839. november 8-án született Novgorodban egy nemesi család gyermekeként. Szinte teljes életében közszolgálatot látott el. Az 1860-as években az orosz megszállás alatt álló lengyel területeken vállalt hivatalt és különös érdeklődést tanúsított a parasztságot érintő kérdéseket illetően. Később számos kapcsolódó tanulmányban szerepet vállalt. Bár a problémákat maga is felismerte, nem tett javaslatot azok megoldására. Ezt követően számos pozíciót töltött be a szenátusban, az Igazságügyi Minisztériumban, majd a Belügyminisztériumban. 1895 októberében II. Miklós orosz cár, aki a rendszer szempontjából megbízhatónak tartotta, belügyminiszterré nevezte ki. Goremikin biztosította a cárt, hogy az orosz társadalom alapvetően stabil és csak apró változtatásokra van szükség. Javasolta a zemsztvo-rendszer (önkormányzati rendszer) kiterjesztését a birodalom nyugati tartományaira és néhány határvidéki övezetre is. II. Miklós, aki attól tartott, hogy ez a liberalizmus terjedéséhez vezet, 1899 októberében leváltotta Goremikint.[3][4][5]

1906. május 5-én a cár leváltotta Szergej Witte miniszterelnököt, mivel csalódott a reformtörekvéseiben.[1] Helyére Goremikint nevezte ki, aki akkor 67 éves volt. Goremikin elvetette elődje programját és időhúzó taktikát alkalmazott a Duma követeléseit illetően. A cár fel akarta oszlatni a Dumát és egy erős vezetőt akart kinevezni, ezért 1906 júliusában Goremikin visszavonult. Helyére Pjotr Sztolipint nevezték ki. 1914 januárjában azonban ismét Goremikin lett a miniszterelnök. Idős kora (ekkor már 74 éves volt), a kezdeményezőkészség hiánya és a háborús erőfeszítés javítására irányuló közösségi kísérlet elutasítása miatt Goremikin sokak szemében a rendszer hozzá nem értésének és érzéketlenségének szimbóluma lett.

Tevékenységére nagy hatással volt Grigorij Jefimovics Raszputyin. A nyilvánosság nyomása ellenére II. Miklós cár 1916. február 2-ig hivatalban hagyta, amikor végül – egészségi okok miatt – leváltották.[2] A forradalom hatására a Kaukázusba menekült, ahol 1917. december 24-én rajtaütés keretében forradalmárok meggyilkolták feleségével, lányával és apósával együtt.[3][4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Paléologue (1982), 70;
 2. a b c Paléologue (1982), 244;
 3. a b c d Encyclopedia Britannica:Ivan Logginovich Goremykin (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. december 31.)
 4. a b Russian History Encyclopedia:Ivan Logginovich Goremykin (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. december 31.)
 5. a b Spartacus Schoolnet:Ivan Goremykin (angol nyelven). [2008. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 29.)

Források[szerkesztés]