Absztinencia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az absztinencia önkéntes tartózkodás valamiféle vágy vagy testi cselekvés kielégítésétől, melyek testi élvezetet okoznak. A kifejezés leggyakrabban közösülés, alkohol vagy táplálkozás terén használatos; vallási tilalom vagy gyakorlatias megfontolás miatt lép fel.

Absztinencia a vallásban[szerkesztés]

Vallási kontextusban az absztinencia betartásával a hívő felülemelkedik az élet általános vágyain azzal, hogy a lemondást választja.

A zsidók számára a jom kippur, az engesztelés napja huszonöt órás teljes absztinenciával jár. A muszlimok a Ramadán idején egy hónapon át napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. Mindkét nép a megszokott étrendje szerint is tartózkodik a disznó hús fogyasztásától. Több vallásban (pl. keresztény, iszlám) vallásban is tiltott a házassági előtti szex. A katolikus és ortodox keresztények az Eucharisztia vagy úrvacsora előtti órában nem vesznek magukhoz sem ételt, sem italt, valamint tartózkodnak a húsfogyasztástól Hamvazószerdán és Nagypénteken. Sok hagyománytisztelő katolikus minden pénteken böjtöl. Protestánsok esetében az alkoholtól és dohánytól való tartózkodás jellemző. A mormon vallás követői bizonyos ételek és italok fogyasztását tiltja a spirituális fegyelem és az egészség összefüggése miatt. A mormonok havonta egy napot böjtölnek, mind spirituális, mind jótékonysági okokból (az így megtakarított pénzzel a rászorulókat támogatják). A Hetednapi Adventista Egyház hívői számára az alkoholfogyasztás, dohányzás, kábítószerek tiltottak és csak tiszta húsok engedélyezettek a Leviták könyve előírásai szerint.[1][2]

Indiában a buddhisták, dzsainok és hinduk tartózkodnak mindenféle hús fogyasztásától egyrészt egészségi okokból, másrészt a minden élőlény tiszteletének elve miatt. A tehenek húsának fogyasztásától való tartózkodás a hinduk jellegzetessége.

Típusai[szerkesztés]

Táplálkozás[szerkesztés]

  • Tartózkodás bizonyos ételektől, italoktól vagy mindkettőtől.
  • Koplalás, amely lehet teljes vagy részleges, attól függően, hogy milyen típusú táplálékra vonatkozik, illetve hogy rövidebb vagy hosszabb időtartamú. A részleges koplalás típusa például, ha valaki nem eszik húst; a teljes koplalás pedig mindenféle ételtől és italtól való tartózkodás, a vizet kivéve.

Lásd még: Böjt

A vegetarianizmus az a táplálkozási gyakorlat, amely során mindenféle állatok (négylábúak, halak, madarak és ízeltlábúak) húsát elveti az ember étrendjéből.[3] Több típus is létezik ezen belül, néhány típus kizárja a tojást és / vagy minden állati eredetű táplálékot, mint akár a tejtermékek vagy a méz.

Lásd még: Veganizmus

Szex[szerkesztés]

A szexuális önmegtartóztatás annak gyakorlata, amikor valaki önként tartózkodik néhány vagy mindenféle típusú szexuális tevékenységtől. Ennek legáltalánosabb okai lehetnek:

Dohányzás[szerkesztés]

A dohányzásról való leszokás bármiféle szívott anyag, főként dohánytól való tartózkodás, melybe beletartozhat a marihuána és más hasonlók is.

Lásd még: A leszokás

Alkohol[szerkesztés]

Alkoholabsztinencia az alkoholos italok fogyasztásától való teljes tartózkodás. Ilyenkor csak olyan italok fogyasztása történik, mint a tea, kávé, víz, gyümölcslé, üdítőitalok. Az antialkoholizmusnak vallási, családi, filozófiai vagy társadalmi, vagy egyszerűen ízlésbeli okai is lehetnek.

Egyéb élvezetek[szerkesztés]

Az élvezetektől, szabadidőtől való tartózkodásnak – részleges vagy teljes – oka lehet az ambiciózusság, a karrier vagy általánosságban egyéni szempontok). Azonban nem bizonyított, hogy az általános tartózkodás mindenféle élvezettől nagyobb eredményességgel is jár. A túl sok munka stressz okozója lehet, ami épp az ellenkezőjét váltja ki. Sőt, az ilyen önmegtartóztatás akár az egyén akaraterejét is felemésztheti az önmegtartóztatás végső céljának elérése előtt. A teljes önmegtartóztatás mindenféle élvezettől gyakorlatilag lehetetlen, ehelyett inkább egyénre alakított munka-élet egyensúly elérése szükséges.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Fundamental Beliefs' (angol nyelven). Seventh-Day Adventist Church. (Hozzáférés: 2010. január 2.)
  2. 'Hetednapi Adventista Egyház - Gyülekezeti kézikönyv' (magyar nyelven). Hetednapi Adventista Egyház. (Hozzáférés: 2010. január 2.)
  3. 'Definitions' (angol nyelven). vegsoc.org. (Hozzáférés: 2010. január 2.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Abstinence című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.