Ugrás a tartalomhoz

Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Érdemrend
(Ordre national du Mérite)
A Nemzeti Érdemrend tiszti rendjele
A Nemzeti Érdemrend tiszti rendjele
Adományozza a Francia Köztársaság
Típustöbb fokozatú kitüntetés
Kaphatjákkülönböző fokozatokban, polgári és katonai osztályba sorolva, a társadalom arra méltó tagjai.
IndoklásPolgári vagy katonai közszolgálatban, illetve kimagasló egyéni tevékenység során szerzett érdemek elismerése.
Státuszjelenleg is adományozható
Statisztikák
Alapítás dátuma1963. december 3.
Első kitüntetés dátuma1963. december 3.
Kitüntetettek száma2011. december 31-én:[1]
lovag: 155 438
tiszt: 31 876
parancsnok: 5193
főtiszt: 307
nagykereszt: 138
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésKatonai Érdemérem
Azonos rangú kitüntetésnincs
Alacsonyabb rangú kitüntetés1914-18-as hadikereszt
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Érdemrend
(Ordre national du Mérite)
témájú médiaállományokat.

A Nemzeti Érdemrend (Ordre national du Mérite) a Becsületrend után következő második,[2] egyben legfiatalabb francia kitüntető cím, egyfajta nemzeti lovagrend.

Fokozatai

[szerkesztés]

A Nemzeti Érdemrendben három rang van:

 • lovag (chevalier)
 • tiszt (officier)
 • parancsnok (commandeur)

és két méltóság:

 • főtiszt (grand officier)
 • nagykereszt (grand-croix)
Hasonlóan a Becsületrendhez, a Nemzeti Érdemrend esetében is meg kell különböztetni az elit szervezetet, melybe a tagok felvételt nyernek, valamint a tagság minőségét jelző rendjelet, melyet a felvétel, vagy az előmenetel alkalmával adnak át. Ez az oka, hogy a fokozatok főnévi alakban szerepelnek.

Történeti áttekintés

[szerkesztés]

Charles de Gaulle tábornok, francia köztársasági elnök 1963. december 3-án írta alá a Rend megalapításáról szóló 63-1196 számú elnöki rendeletet. A Rendbe történő felvétellel ismerik el a katonáknak, vagy polgári személyeknek a nemzet szolgálatában tett „megkülönböztetett érdemeit” , meghagyva a Becsületrendnek a „kimagasló érdemek” elismerését.

A rendelet aláírása két okból is jelentős volt:

 • A második világháború után, az indokínai és az algériai háborúk miatt már annyi személyt kellett felvenni a Becsületrendbe, hogy félő volt, a legnagyobb francia kitüntető cím devalválódik. Ezt akadályozta meg az új szervezetet létrehozása, melynek alapszíne a francia trikolór kékje lett.
 • A Rend megalakítása lehetővé tette, hogy a túlzott számú tengerentúli, illetve érdem után adható rendjelek területén is rendet tegyenek: közülük tizenhetet töröltek,[3] és csak az Akadémiai Pálmák Rend, a Mezőgazdasági Érdemrend, a Tengerészeti Érdemrend, valamint a Művészeti és Irodalmi Rend maradt meg, régiségük, vagy alapításuk különleges körülménye okán.

A fentieken felül az új rend megnyitotta az utat a fiatalabb korosztály előtt is azzal, hogy a szolgálatban megkívánt „kivárási időt” mintegy a felére csökkentette.

A rendjel leírása, viselete

[szerkesztés]

Leírása

[szerkesztés]

A rendjel hatágú, mindkét oldalán kék zománccal borított, tizenkét csúcsban végződő „máltai csillag”. A lovagi fokozat csillaga ezüstből van, a tiszti fokozaté pedig aranyozott ezüstből. A fokozattól függően a sugarakat ezüst, vagy aranyozott ezüst babérkoszorú köti össze. A csillag közepén a köztársaságot szimbolizáló női fejjel díszített arany érme található, melyet „Francia Köztársaság” felirat vesz körbe. Az érme hátoldalán két, egymást keresztező nemzeti színű zászló látható „Nemzeti Érdemrend” felirattal, valamint a Rend alapításának kelte: 1963. december 3.. A parancsnoki fokozat aranyozott ezüstből készül és másfélszer nagyobb, mint az előző két fokozat.

A csillag, a fokozattól függően ezüst, vagy aranyozott ezüst tölgy koszorún függ, amelyet vízsávos kék szalag tart. A tiszti fokozat szalagján kék szalagrózsa van.

Viselete

[szerkesztés]

A Nemzeti Érdemrend jeleit a díszegyenruhán eredeti formában, köznapi öltözet esetén pedig szalagsávon viselik.

Az egyenruhán viselendő szalagsávok
lovag
tiszt
parancsnok
főtiszt
nagykereszt

A lovag és a tiszt az érdemjelet a bal mellén viseli. A parancsnoki fokozat rendjele nyakszalagon lóg. A Nemzeti Érdemrend főtisztje tiszti fokozatot visel, kiegészítve egy, a rendjel motívumait tartalmazó színezüst plakettel a jobb mellen. A nagykereszt tulajdonosai formára azonos, de aranyozott ezüst plakettet viselnek bal mellükön, viszont a két alapfokozatnál kétszer nagyobb aranyozott ezüst rendjelüket nem a mellükön, hanem a jobb vállon átvetett széles kék vállszalagon hordják.

Polgári ruhán a lovagok vékony kék szalagot viselnek a zakó hajtókájának gomblyukában, a tisztek kék szalagrózsát (rozettát), a parancsnokok pedig kék szalagrózsát ezüst masni alapon. A főtisztek szalagrózsája egyik oldalon ezüst, másik oldalon aranyozott ezüst masnin, míg a nagykereszt kék szalagrózsája mindkét oldalon aranyozott ezüst masnin nyugszik.

Odaítélése

[szerkesztés]

A Francia Köztársaság három személyisége – betöltött beosztásuk jogán – automatikusan a Nemzeti Érdemrend tagjává válik: a köztársasági elnök, aki egyben a Rend nagymestere, a Becsületrend nagykancellárja, aki egyben a Nemzeti Érdemrend kancellárja, és 1974 óta a mindenkori miniszterelnök, amennyiben legalább hat hónapot töltött hivatalban (őt a nagykereszt méltóságai közé veszik fel).

A nagymester elnököl a Nemzeti Érdemrend 10 fős Tanácsában, mely az érdemek elismerését és a kitüntetés adományozását végzi. A döntés eredményét a nagymester hirdeti ki. Az okleveleket a nagymester írja alá, a kancellár ellenjegyzi, a Rend titkára pedig egy „szárazbélyegzővel” hitelesíti.

Az alapító rendelet kizárja, hogy parlamenti képviselőt felvegyenek a Rendbe, vagy ténykedése alatt előresorolásban részesüljön.

A Nemzeti Érdemrendet megtisztelő címben külföldiek is részesülhetnek, azonban azok a külföldiek, akik nem laknak életvitelszerűen Franciaországban, nem válnak a Rend tagjaivá, rájuk nem vonatkozik az előmeneteli rend, és részükre a cím csupán egyedi alkalommal, társadalmi rangjuk miatt, vagy az általuk tett szolgálat elismeréseként adományozható.

A Rendbe – a külföldiek kivételével – lovagként lehet bekerülni, a felvétel alapfeltétele legalább 10 év közszolgálat, illetve szakmai tevékenység. A tiszti fokozat kivárási ideje legalább 5 év, a parancsnoké, illetve a méltóságoké 3-3 év. Az előmenetelhez új érdemeket kell szerezni, az egyszer már elismertek nem vehetők figyelembe. 2006-tól a feltételek szigorodnak: a lovagi felvételhez a különféle állománykategóriák szerint 15-21 év szolgálati időt kell igazolni, a többi fokozatban a minimális várakozási idő 7, illetve 5 év lesz, a méltóságok esetében marad a 3-3 év. Rendkívüli helyzetben szerzett, vagy kimagasló érdem esetében – kivételes eljárással – a szabályoktól el lehet térni.

A Rendbe történő felvétel, valamint az előmenetel éves keretszámát hároméves időszakonként elnöki rendelet szabályozza. Az éves keretszámokat szétosztják a minisztériumok között, amelyek javaslataikat a kancellárnak juttatják el. 2012-2014. években a keretszámok az alábbiak szerint alakultak[4]:

Nagykereszt Főtiszt Parancsnok Tiszt Lovag
Polgári személyek 6 12 140 720 3400
Katonák és azonos besorolásúak 4 10 80 450 1500
Külföldiek 4 8 48 125 250

2011. december 31-én a Rend összlétszáma 190 952 fő volt, melyből 155 438 lovag, 31 876 tiszt, 5193 parancsnok, 307 főtiszt és 138 nagykereszt.[1]

Külön kedvezmény

[szerkesztés]

2005 óta elnöki rendelet teszi lehetővé, hogy a Nemzeti Érdemrend tagjainak lányai, lányunokái és lánydédunokái is felvételt nyerjenek a Becsületrend Nevelőintézeteibe, ahol 18. életévük betöltéséig állami költségen tanulhatnak. A Becsületrend nagykancellárjának felügyelete alá tartozó elitintézetekben nem számít a származás: a lányokat felvilágosult, demokratikus légkörben nevelik. Jelenleg két intézmény üzemel, mintegy 400 fővel: Saint-Germain-en-Laye-ben a 12-16 éveseket nevelő alsó középiskola (collège), Saint-Denis-ben pedig a gimnázium (lycée).

Magyar kitüntetettek

[szerkesztés]

A magyar, illetve magyar származású személyek egy része megtisztelő címen kapott elismerést, többen – francia állampolgárként – teljes jogú tagok. A rendszerváltást követően a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében végzett tevékenységük elismeréseként több magyar katonatiszt, illetve polgári személy részesült e kitüntető címben, azonban nyilvántartásról nincs adat. A magyarországi rendtársak csatlakozhatnak helyi érdekvédelmi szervezetükhöz, a Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Tagjainak Szövetségéhez.

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b A francia Nemzeti Érdemrend Országos Szövetségének tájékoztatója (2012) A létszámadatokba a teljes jogú, francia rendtársakat számítják bele, a megtisztelő címen kitüntetett külföldieket nem.
 2. Nem számítva a viselési sorrendben előbbre sorolt, ma már nem adományozott, második világháborús Felszabadítási Érdemrendet, valamint a „tiszthelyettesek becsületrendjének” számító, kizárólag tiszthelyettesi és legénységi állományú katonáknak adható Katonai Érdemérmet.
 3. Szociális Érdemrend, Közegészségügyi Érdemrend, Kereskedelmi Érdemrend, Turisztikai Érdemrend, Kézműves Érdemrend, Frontharcos Érdemrend, Kereskedelmi és Ipari Érdemrend, Postai Érdemrend, Nemzetgazdasági Érdemrend, Sportérdemrend, Katonai Érdemrend, Munkaérdemrend, Polgári Érdemrend, Szaharai Érdemrend, Fekete Csillag Rend, Anjouan Csillag Rend, Nichan és Anouar Rend.
 4. A 2012. január 1. és 2014. december 31. közötti keretszámokat a 2012. január 23-án kelt n° 2012-72 és n° 2012-75 számú elnöki rendeletek rögzítették. A franciák részére adományozható keret az előző hat évhez képest nem változott, azonban nőtt a polgári és csökkent a katonai kitüntethető személyek száma, a külföldieké változatlan maradt.

Források

[szerkesztés]
 • Ordres et décorations (francia, angol nyelven). Grand Chancellerie de la Légion d'honneur, 2012. [2009. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 23.)
 • Ordres nationaux. reserve.marine.defense.gouv.fr. [2015. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 23.)
 • A francia Nemzeti Érdemrend Országos Szövetségének tájékoztatója (2012): Nominations et promotions (francia nyelven). O.N.M. - Historique. Association Nationale des Membres de l'Ordre national du Mérite, 2012. [2014. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 23.)

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Ordre national du mérite
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendje témájú médiaállományokat.