Saint-Denis (Seine-Saint-Denis)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Saint-Denis
Saint-Denis címere
Saint-Denis címere
Közigazgatás
Ország Franciaország
Megye Seine-Saint-Denis
NévadóSaint-Denis-székesegyház (kisbazilika és katolikus székesegyház)
Polgármester Mathieu Hanotin (2020. július 4. – )
INSEE-kód 93066
Irányítószám
  • 93200
  • 93210
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség113 942 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség9 218,61 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság33 m
Terület12,36 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 56′ 08″, k. h. 2° 21′ 14″Koordináták: é. sz. 48° 56′ 08″, k. h. 2° 21′ 14″
Saint-Denis weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Saint-Denis témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Saint-Denis (1793 és 1903 között: Franciade) település Franciaországban, Île-de-France régióban, Seine-Saint-Denis megyében. A Saint-Denis-i egyházmegye székhelye. Lakosainak száma 113 942 fő (2021. január 1.).[1] Saint-Denis Párizs, Saint-Ouen-sur-Seine, L’Île-Saint-Denis, Épinay-sur-Seine, Villetaneuse, Pierrefitte-sur-Seine, Stains, La Courneuve, Aubervilliers és La Chapelle községekkel határos.

Fekvése[szerkesztés]

Párizs mellett, attól északra fekvő település, melynek vasútállomása, a Gare de Saint-Denis a Paris Gare du Nord pályaudvaráról a Réseau Express Régional elővárosi vasúton 8 perc alatt elérhető.

Története[szerkesztés]

Saint-Denis térképe 1871-ből

Saint Denis, mely ma elsősorban több mint 300 gyárból álló fontos gyárváros, ipari központ, azonban 1789-ig, a párizsi forradalom kezdetéig csak 6000 lakosú csöndes kisváros volt, mely létét annak köszönhette, hogy bazilikája, a Saint-Denis-székesegyház évszázadokon át a francia királyok temetkezési helye volt. Franciaország királyait három kivételével mind ide temették, a 638-ban meghalt Dagoberttől kezdve.

Montjoie! Saint Denis![szerkesztés]

A mai városházától jobbra fekvő kis téren máig látható egy kődarab, egy úgynevezett „Montjoie” maradványa, mely emlék egyben a francia királyok védőszentjéhez, a város névadójához Párizsi Szent Déneshez szóló középkori francia csatakiáltás Montjoie! Saint Denis!(wd) eredetére is utal: A francia királyok temetési menete ugyanis Párizstól Saint Denis-ig hét helyen, hét úgynevezett „Montjoie”-nál állt meg. A fenn maradt hagyomány onnan ered, hogy III. Fülöp, amikor vállán vitte apjának, Szent Lajosnak holttestét a párizsi Notre-Dame-tól Saint-Denis-be, hétszer állt meg pihenni. Ennek emlékére épültek a szobrokkal díszített pihenőhelyek, amelyek a „Montjoie” nevet kapták.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Saint-Denis-székesegyház (Basilique royale de Saint-Denis) - A székesegyház a Karoling időkben épült templom helyén emelkedik. Előbb a bazilika homlokzata, két tornya, kriptája épült meg. A munkálatokat 1137-ben kezdték meg Suger apát tervei szerint, a korai gótika stílusjegyeivel. 1144-ben szentelték fel, de az építkezés még több mint egy évszázadon át folyt itt, és Szent Lajos építésze, Pierre de Montreuil (1200-1266) fejezte be. Az északi oldalkápolnákat pedig a 14. században építették meg.

Sant-Denis bazilikája egyúttal a középkori és a reneszánsz kori francia szobrászat valóságos múzeuma is egyben, mivel síremlékeinek portréi eredetiben maradtak fenn.

A bazilika főhajóját rácsozat osztja ketté. A rácson túl található a maga nemében páratlan sírkert, melyben többek között magyar vonatkozású síremlék is található: mindjárt a rácsozaton túl balra az első sorban a templom oldalfalánál van Magyarországi Klemenciának, X. Lajos 1328-ban meghalt második feleségének sírja.

A mintegy 60 királysír közül megemlítésre méltó Dagobert síremléke az oltártól jobbra és Merész Fülöp szobra az oltár lépcsői előtt jobbra. Mindkettő a 13. századi francia szobrászat ritka remekműve.

Külön terem hirdeti a város nagy fiának, Paul Éluard költőnek, Saint Denis szülöttének emlékét.

Saint-Denis Bazilika[szerkesztés]

Saint-Denis[szerkesztés]

Stade de France[szerkesztés]

Itt található a francia labdarúgó-válogatott nemzeti stadionja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Populations légales 2021

További információk[szerkesztés]