Franciaország megyéi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Franciaország megyéi

Franciaország közigazgatásában a megye (franciául département) a nemzeti alatti három közigazgatási szint egyike a régió és a község között. 96 megye van Franciaország európai területén és 5 a tengerentúlon.

Franciaország megyéit választott képviselő tanács (conseil général) vezeti.

A megyéket 1791-ben az Ancien Régime tartományainak lecserélésére hozták létre a nemzeti egység erősítése érdekében. A régiókkal ellentétben szinte mindegyiket folyókról, hegyekről, ill. partokról nevezték el.

A Francia forradalom előtt Franciaország fokozatosan növekedett független területek elfoglalásával. Az Ancien Régime vége felé tartományokká szervezték. A Forradalom ideje alatt ezeket feloszlatták részben a nemesek gyengítése érdekében.

A modern megyéket 1790. március 4-én hozta létre az Alkotmányozó Nemzetgyűlés a tartományok egy szerinte racionálisabb struktúrával való váltására. A határokat tudatosan úgy alakították, hogy Franciaország történelmi régióinak gyengítésével eltüntessék a kulturális különbségeket és egy homogénebb társadalmat építsenek. A másik cél az volt, hogy az ország bármely települése a megye fővárosától egy napnyi lovaglással elérhető legyen. Biztonsági okból volt fontos, hogy az ország egész területe szoros irányítás alá kerüljön.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Franciaország megyéi témájú médiaállományokat.