Ugrás a tartalomhoz

Párizsi Szent Dénes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Párizsi Szent Dénes
Szent Dénes szobra, a Notre Dame homlokzatán, Párizs.
Szent Dénes szobra, a Notre Dame homlokzatán, Párizs.
püspök és vértanú
Születése
3. század
Itália területén
Halála
250/258 vagy 270
Lutetia
Tisztelete
TisztelikRómai katolikus egyház
Ortodox kereszténység
Anglikán Közösség
SírhelySaint-Denis-székesegyház
Ünnepnapjaoktóber 9.
Védőszentje ennekFranciaország, Párizs,
megszállottaknak, fejfájástól szenvedőknek,
veszetteknek
[https://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bdeniss.html deniss.html Párizsi Szent Dénes a Catholic Hierarchy-n]
A Wikimédia Commons tartalmaz Párizsi Szent Dénes témájú médiaállományokat.

Párizsi Szent Dénes (vagy Dionysius, Denis, Dennis, Denys), (? – 250/258 körül) keresztény szent, egyike a tizennégy segítőszentnek, vértanú. A 3. században a Párizsi főegyházmegye első püspöke volt és ezért Párizs védőszentje. A hagyomány szerint megvédi a hozzá fohászkodókat a megszállottságtól és a fejfájástól. Hitéért lefejezték, ezért gyakran saját fejével a kezében ábrázolják.

Élete[szerkesztés]

Tours-i Szent Gergely[1] azt írta, hogy Dénes Párizs püspöke volt és karddal lefejezték. A legkorábbi írás, amely beszámol életéről és mártíromságáról egy 600 körül íródott legenda, a "Passio SS. Dionysii Rustici et Eleutherii", amelyet tévesen a költő Venantius Fortunatusnak tulajdonítanak. A legendából az rajzolódik ki, hogy Fábián pápa idejében küldhették Itáliából Gallia megtérítésére, a Decius császár alatt törtent keresztényüldözések után, amelyek kiirtották a Lutetiában meggyökeresedett kis keresztény közösséget.[2] Dénes elválaszthatatlan társaival, Rusticusszal és Eleutheriusszal együtt, akiket később vele együtt végeztek ki, a Szajna szigetén, a Citén telepedett le. Az akkori Párizs a folyótól távolabb, a Rive Gauche (balpart) magasabban fekvő területén helyezkedett el.

Vértanúsága[szerkesztés]

Szent Dénes szobra a Clunyi apátságban

Dénes sok embert térített meg. Emiatt szembekerült a pogány papokkal. Végül arra ítélték, hogy lefejezik Párizs legmagasabb hegyén, a mai Montmartre-on, amely akkor valószínűleg druida szent hely volt. Dénes és társai vértanúsága miatt kapta mai nevét a hely (Mons Martyrium, azaz Mártírok hegye). Az Arany Legenda szerint, miután lefejezték, Dénes felkapta a fejét, még két mérföldet ment és közben egész úton prédikált.[3] A helyen, ahol végül összeesett és meghalt, szentélyt emeltek. Ebből lett később a Saint-Denis-székesegyház, a francia királyok temetkező helye. Egy másik történet szerint a testét a Szajnába dobták, de hívei kivették onnan és az éjszaka folyamán eltemették.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Beatus Dionysius Parisiorum episcopus diversis pro Christi nomine adfectus poenis praesentem vitam gladio immente finivit." "History of the Franks I," 30.
  2. St. Denis, The Catholic Encyclopedia 4. Robert Appleton Company (1908. június 19.). Hozzáférés ideje: 2007. január 16. 
  3. Ezt ábrázolja többek között a Musée de Cluny-ben található tizenharmadik századi szobor, illetve a párizsi Notre-Dame portálján található tizenkilencedik századi alak, Viollet-le-Duc restaurálási munkájának része.

További információk[szerkesztés]