Notre-Dame-székesegyház (Párizs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png  a székesegyház a párizsi Szajna-part '
világörökségi helyszín része
Notre-Dame-székesegyház
francia műemlék
A Notre-Dame
A Notre-Dame
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Párizsi főegyházmegye
Építése 1163
Stílus francia gótika
Alapadatok
Magasság
  • 69
  • 90
m
Világörökségi adatok
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, IV
Felvétel éve1991
Település Notre-Dame
Elhelyezkedése
Notre-Dame-székesegyház (Párizs)
Notre-Dame-székesegyház
Notre-Dame-székesegyház
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 51′ 11″, k. h. 2° 20′ 59″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 11″, k. h. 2° 20′ 59″
A Notre-Dame-székesegyház weboldala
A Notre-Dame esti kivilágítással

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Monumentális méreteivel és díszítettségével nagy hatást gyakorol a rá tekintőkre. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”.

Története[szerkesztés]

Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.

A Notre-Dame kőből épült, a nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással, faragott kőcsipkékkel. Három gazdagon díszített kapuja és a szintén díszes ólomüveg ablakok jelentős díszei a katedrálisnak. Homlokzatán végighúzódik egy oszlopsor faragott alakokkal. Fontos elemei a nagy rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek. Alaprajza funkciójának tökéletesen megfelel, ugyanis egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. A Notre-Dame beltere a maga öt hajójával szintén hatalmasnak számít, ugyanis az egész épület az egyház diadalát hivatott hangsúlyozni.

Ehhez méltóan orgonája is hatalmas. A 7800 sípos hangszert többször felújították, ma is tökéletesen működik. A Notre-Dame 113 regiszteres, öt manuálos nagyorgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják.[forrás?]

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter.[1] A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony.[2] Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Notre-Dame-székesegyház (Párizs) témájú médiaállományokat.