Pompidou központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pompidou központ
Centre Georges Pompidou (Paris).jpg
Elhelyezkedés Párizs 4. kerülete
Franciaország
Alapítva 1977. január 31.
Megnyílt 1977. január 31.
Igazgató Serge Lasvignes (2015. április 2.–)
Fenntartó Service des Musées de France
Elhelyezkedése
Pompidou központ (Párizs)
Pompidou központ
Pompidou központ
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 51′ 38″, k. h. 2° 21′ 09″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 38″, k. h. 2° 21′ 09″
A Pompidou központ weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pompidou központ témájú médiaállományokat.
A Pompidou központ

A Pompidou központ (franciául Centre Georges-Pompidou) – kulturális központ Párizsban, Renzo Piano és Richard Rogers tervei alapján épült. A George Pompidou központot high-tech stílusa miatt Párizs nevezetességei közt tartják számon.

A Pompidou központot Georges Pompidou-ról, Franciaország korábbi köztársasági elnökéről nevezték el. Pompidou kezdeményezte és szorgalmazta, hogy legyen egy minden francia rendelkezésére álló kulturális központ színházi stúdiókkal, galériákkal, hatalmas könyvtárral, koncerttermekkel. Megnyitásakor, 1977. január 31-én, valóra vált Pompidou álma: egy hangadó modern művészeti múzeum, ahol mindenki részt tud venni kulturális aktivitásokkal. Pompidou korai halála miatt a megnyitót nem érte meg, de minden az ő elgondolásai szerint lett megvalósítva. A központot 1977. január 31-én Giscard d’Estaing köztársasági elnök nyitotta meg.

A Pompidou központ a fiatal franciák és számos más ország fiataljainak kedvelt találkozó helye lett, ahol számot adtak tudásukról, tehetségükről, s tanultak egymástól (tudományok, tánc, zene, festészet stb.)

A központban állandó és időszakos kiállításokat, hangversenyeket rendeznek, és van benne nyilvános könyvtár is. Benne található a Modern Művészetek Galériája is.

Látnivalók[szerkesztés]

A Centreban többféle modern művészet alkotásai találhatóak. Köztük:

  • Festmények
  • Könyvek
  • Film
  • Videó
  • Muzsika
  • Design

Külső hivatkozások[szerkesztés]