Pompidou központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Pompidou központ

A Pompidou központ (franciául Centre Georges-Pompidou) – kulturális központ Párizsban, Renzo Piano és Richard Rogers tervei alapján épült. A George Pompidou központot high-tech stílusa miatt Párizs nevezetességei közt tartják számon.

A Pompidou központot Georges Pompidou-ról, Franciaország korábbi köztársasági elnökéről nevezték el. Pompidou kezdeményezte és szorgalmazta, hogy legyen egy minden francia rendelkezésére álló kulturális központ színházi stúdiókkal, galériákkal, hatalmas könyvtárral, koncerttermekkel. Megnyitásakor, 1977. január 31-én, valóra vált Pompidou álma: egy hangadó modern művészeti múzeum, ahol mindenki részt tud venni kulturális aktivitásokkal. Pompidou korai halála miatt a megnyitót nem érte meg, de minden az ő elgondolásai szerint lett megvalósítva. A központot 1977. január 31-én Giscard d’Estaing köztársasági elnök nyitotta meg.

A Pompidou központ a fiatal franciák és számos más ország fiataljainak kedvelt találkozó helye lett, ahol számot adtak tudásukról, tehetségükről, s tanultak egymástól (tudományok, tánc, zene, festészet stb.)

A központban állandó és időszakos kiállításokat, hangversenyeket rendeznek, és van benne nyilvános könyvtár is. Benne található a Modern Művészetek Galériája is.

Látnivalók[szerkesztés]

A Centreban többféle modern művészet alkotásai találhatóak. Köztük:

  • Festmények
  • Könyvek
  • Film
  • Videó
  • Muzsika
  • Design

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pompidou központ témájú médiaállományokat.