Concorde tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Concorde tér
Place de la Concorde from the Eiffel Tower, Paris April 2011.jpg
Ország Franciaország
Település Champs-Élysées
Névadó Concordia
Elhelyezkedése
Concorde tér (Párizs)
Concorde tér
Concorde tér
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 51′ 56″, k. h. 2° 19′ 16″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 56″, k. h. 2° 19′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Concorde tér témájú médiaállományokat.
Concorde obelisk.JPG

A Concorde tér egy fontos csomópont Párizs északi felén közel a Szajnához. Keleten a Tuileriák kertje (Les Tuileries) határolja, nyugati oldaláról pedig a híres sugárút, a Champs-Élysées indul.

A Concorde tér egykor forradalmi vérfűrdők színhelye volt. Ma az amerikai nagykövetség és a Crillon luxusszálló áll itt és csodás kilátás tárul a Champs-Élysées-re az Arc de Triomphe felé.

A Concorde teret a királyi építész, Jacques-Ange Gabriel 1757-ben tervezte meg XV. Lajos francia király lovas szobrának háttereként. Ellentétben Párizs más, királyoknak szánt tereivel (place des Victoires, place Dauphine), amelyek zártak voltak, Gabriel csak a tér egyik oldalán emeltetett épületeket, és érintetlenül hagyta a kilátást a Tuileriáktól a Champs-Élysées-re egészen a Rond-Point-ig. Két oszlopos épülete - jelenleg a Crillon Szálloda és a Tengerészeti Minisztérium (az utóbbiban Mária Antónia titkos lakosztályt tartott fenn) - tükörképe a folyó túloldalán lévő Nemzetgyűlés homlokzatának. A forradalom alatt Lajos szobrát lerombolták, és a place Louis-XV-et place de la Révulution-ra keresztelték át. A terroruralom alatt 1200 embert végeztek ki itt guillotine-nal, közöttük XVI. Lajos francia királyt, Maximilien de Robespierre-t és Mária Antóniát.

Obeliszk[szerkesztés]

Az Obeliszk és a Roue de Paris

Egész sor névváltoztatás után a tér végül 1795-ben kapta a place de la Concorde nevet. I. Lajos Fülöp francia király Franciaország nagyvárosait szimbolizáló szobrokat és szökőkutakat emeltetett rajta, és a tér közepére hatlamas műemléket helyeztetett - egy 3300 éves obeliszket, a luxori templom előtt álló obeliszk párját, amelyet 1829-ben adományozott Franciaországnak az egyiptomi alkirály, Mohammed Ali.

1836-ban mintegy 200 000 párizsi lelkes ovációja mellett állította fel az obeliszket Le Bas mérnök és 120 tagú csapata. A teljesítményt fel is jegyezték az obeliszk talpazatára, ahonnan egyébként fantasztikus kilátás nyílik (kelet felé) a Louvre piramisára és a nyugat felé továbbnyúló Champs- Élysées-re a La Défense felé.

A Concorde téren az obeliszket 2 szökőkút – a folyami és a tengeri hajózás jelképei – és Franciaország 8 vezető városának alakjai veszik körül. A vörös gránit oszlop 23 m magas és 250 tonna.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

[1]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Louvre_Pyramid Piramis, Louvre