Concorde tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Concorde tér
Place de la Concorde from the Eiffel Tower, Paris April 2011.jpg
Ország Franciaország
Település Párizs 8. kerülete
Névadó Concordia
Elhelyezkedése
Concorde tér (Franciaország)
Concorde tér
Concorde tér
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 51′ 56″, k. h. 2° 19′ 16″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 56″, k. h. 2° 19′ 16″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Concorde tér témájú médiaállományokat.
Concorde obelisk.JPG

A Concorde tér egy fontos csomópont Párizs északi felén közel a Szajnához. Jobboldalt a Tuileriák kertje (Les Tuileries), baloldalt pedig a híres sugárút, a Champs-Élysées.

A Concorde tér egykor forradalmi vérfűrdők színhelye volt. Ma az amerikai nagykövetség és a Crillon luxusszálló áll itt és csodás kilátás tárul a Champs-Élysées-re az Arc de Triomphe felé.

A Concorde teret a királyi építész, Jacques-Ange Gabriel 1757-ben tervezte meg XV. Lajos francia király lovas szobrának háttereként. Ellentétben Párizs más, királyoknak szánt tereivel (place des Victoires, place Dauphine), amelyek zártak voltak, Gabriel csak a tér egyik oldalán emeltetett épületeket, és érintetlenül hagyta a kilátást a Tuileriáktól a Champs-Élysées-re egészen a Rond-Point-ig. Két oszlopos épülete - jelenleg a Crillon Szálloda és a Tengerészeti Minisztérium (az utóbbiban Mária Antónia titkos lakosztályt tartott fenn) - tükörképe a folyó túloldalán lévő Nemzetgyűlés homlokzatának. A forradalom alatt Lajos szobrát lerombolták, és a place Louis-XV-et place de la Révulution-ra keresztelték át. A terroruralom alatt 1200 embert végeztek ki itt guillotine-nal, közöttük XVI. Lajos francia királyt, Maximilien de Robespierre-t és Mária Antóniát.

Obeliszk[szerkesztés]

Az Obeliszk és a Roue de Paris

Egész sor névváltoztatás után a tér végül 1795-ben kapta a place de la Concorde nevet. I. Lajos Fülöp francia király Franciaország nagyvárosait szimbolizáló szobrokat és szökőkutakat emeltetett rajta, és a tér közepére hatlamas műemléket helyeztetett - egy 3300 éves obeliszket, a luxori templom előtt álló obeliszk párját, amelyet 1829-ben adományozott Franciaországnak az egyiptomi alkirály, Mohammed Ali.

1836-ban mintegy 200 000 párizsi lelkes ovációja mellett állította fel az obeliszket Le Bas mérnök és 120 tagú csapata. A teljesítményt fel is jegyezték az obeliszk talpazatára, ahonnan egyébként fantasztikus kilátás nyílik (kelet felé) a Louvre piramisára és a nyugat felé továbbnyúló Champs- Élysées-re a La Défense felé.

A Concorde téren az obeliszket 2 szökőkút – a folyami és a tengeri hajózás jelképei – és Franciaország 8 vezető városának alakjai veszik körül. A vörös gránit oszlop 23 m magas és 250 tonna.

Concorde Pano.jpg

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

[1]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Louvre_Pyramid Piramis, Louvre