Gyanútlan gyakornok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyanútlan gyakornok / Fürkész felügyelő
(Inspecteur la Bavure)
1980-as francia film
RendezőClaude Zidi
ProducerClaude Berri
AlapműCabu képregénye, a Wolinski és Hugo (Albin Michel kiadó)
Műfaj
ForgatókönyvíróJean Bouchard és Claude Zidi
FőszerepbenColuche
Gérard Depardieu
ZeneVladimir Cosma
OperatőrPatrice Wyers
VágóNicole Saunier
HangmérnökBernard Aubouy
JelmeztervezőCorinne Jorry
DíszlettervezőJean-Baptiste Poirot
Gyártás
GyártóRenn Productions
Ország Franciaország
Nyelvfrancia
Játékidő98 perc
Képarány1,66:1
Forgalmazás
ForgalmazóFranciaország AMLF
Magyarország MOKÉP (mozi, 1983)
BemutatóFranciaország 1980. december 3.
1. szinkron
Magyarország 1983. július 28.
2. szinkron
Magyarország 2006. július 1. (TV, m1)
Eredeti magyar adó2. szinkronnal
m1
Korhatár12 II. kategória (F/4313/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyanútlan gyakornok (alternatív cím: Fürkész felügyelő, eredeti cím: Inspecteur la Bavure) 1980-ban bemutatott francia vígjáték, rendezője Claude Zidi, főszereplők Coluche és Gérard Depardieu.

Magyarországi bemutató: 1983. július 28.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy hősi halált halt rendőr fiaként Michel Clément (Coluche) apjára való tekintettel sikeresen leteszi a rendőrvizsgát, így nyomozó válik belőle. Anyja (Marthe Villalonga) rendkívül büszke a fiára, akit csupa szeretetből kisfiaként kezel.

Michel Clément már a rendőrségen töltött első napján félreértés áldozata lesz, egy szökött bűnöző helyett kollégái jól megverik. Egy újságírónő lefényképezi „a rendőri brutalitás áldozatát”. Amikor tisztázódik a félreértés, az újságírónő lehetőséget kap rá, hogy szorosan figyelemmel kísérje a rendőrök munkáját, és ő Michel Clément-t választja.

Michel Clément és kollégái kisebb ügyek mellett (például értékes, kétszáz éves pisztolyok eltűnése) mellett a legfőbb ellenség, Roger Morzini (Gérard Depardieu) után is nyomoznak, neki azonban nem bukkannak a nyomára, bár megtámad a társaival egy ékszerkészítő műhelyt, ahol csupa kerekes székes alkalmazott dolgozik, akik azonban jól elbánnak a társaival, így Morzininak menekülnie kell. Morzini tudja, hogy arcát ismerik a rendőrök, ezért átoperáltatja. Közben az újságírónő, Marie-Anne Prossant (Dominique Lavanant) a tévében arról beszél, hogy Morzini valószínűleg impotens, és a rablásokkal kompenzálja ezt. Morzini ezen felháborodik, és már a kórházi ágyon felhívja telefonon az újságírónőt és interjút ígér neki, amit az lelkesen elfogad. A találkozó azonban csak jóval később jön létre. Morzini a távozása előtt megöli a plasztikai sebészt, mivel azt mondta neki, hogy felismeri az arcát.

Morzini Michel Clément bizalmába férkőzik, és krimiíróként mutatkozik be. Mivel az újságírónő egy gazdag gyáros lánya, ezért az ő kérésére a rendőrség vigyáz rá. Azonban a rendőrség igazgatójának utasítására nem a legjobb, hanem a leggyengébb emberüket állítják a nő figyelésére, és ez nem más, mint Michel Clément. Michel megszervezi, hogy a „krimiíró” találkozhasson a nővel. Ehhez kollégáit is félre kellett vezetnie, ezért emberrablásban való bűnrészesség miatt kihallgatják, ő azonban nem tudja, hogy Morzini hol tartja a nőt. Azonban elengedik, mert abban bíznak, hogy nyomra vezeti őket. Egy nyomkövetőt helyeznek el a zakójában, azonban egy utcai gitáros felhívja rá a figyelmét, hogy zavarja valami a gitár erősítőjét, így Michel odaadja az öltönyét egy hajléktalannak, ő pedig anyját felhívva segítséget kér tőle. Bár a lakás telefonját lehallgatja a rendőrség, azt nem tudják, hogy hol van a „szokott hely”. Michel és anyja rendszeresen kimennek a temetőbe, hogy Michel apját tájékoztassák a fejleményekről, így most is ott találkoznak. Michel anyja ételt, italt és ruhát is visz a fiának, bár a ruha egy prostituált ruhája.

Morzini időközben 1 milliárd régi frankot követel az apától a tévében, amit az hajlandó lenne megadni neki.

Michel és kollégái azonban Morzini anyját rabolják el (civilben). Az asszony hasznos információval szolgál, mert tippet ad arra, hol lehet a fia. Morzini már a túsza kisujjának levágására készül, ekkor azonban megérkezik Michel Clément és a nő elengedését követeli. Mivel Morzini erre nem hajlandó, Michel egy markológép segítségével módszeresen hozzálát lebontani a házat, végül a túszt is kiemeli a gép kanalával és lehelyezi a földre. Az újságírónő rendkívül hálás neki és csókjaival borítja el.

Hamarosan egy szállodába mennek, amit két órára vesznek ki. Innen Michel felhívja az aggódó apát, és közli vele, hogy személyesen fog elmenni a pénzért.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

Morzini alakját Jacques Mesrine után mintázták meg, az újságírónő apjának mintája pedig Robert Hersant volt.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Inspecteur la Bavure című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.