Gaspard Ulliel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gaspard Ulliel
A César-díjak átadásán 2015-ben
A César-díjak átadásán 2015-ben
Életrajzi adatok
Születési név Gaspard Thomas Ulliel
Született 1984. november 25.[2][3][4][5]
Neuilly-sur-Seine[4][5]
Elhunyt 2022. január 19. (37 évesen)[6][7][5]
Grenoble[1]
Sírhely Père-Lachaise temető
Származás francia
Élettárs Gaëlle Pietri
Pályafutása
Iskolái
 • Cours Florent
 • Paris 8 University
 • École Jeannine Manuel
Aktív évek 1997–2022
Híres szerepei Hannibal Lecter
(Hannibál ébredése)
Díjai
César-díjLegjobb színész
2017 Ez csak a világ vége
További díjakLumière díj (2003) - Szerelmi bonyodalmak (Legígéretesebb fiatal színész)
Étoiles d'Or díj (2004) - Kallódók (Legjobb új férfi színész)

Gaspard Ulliel IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaspard Ulliel témájú médiaállományokat.
Hannibal Lecterként

Gaspard Ulliel (Boulogne-Billancourt, 1984. november 25.Grenoble, 2022. január 19.) francia színész és modell.

Életpályája[szerkesztés]

Producer édesanya és stylist édesapa egyetlen gyermekeként a párizsi divatvilág árnyékában nőtt fel. 12 évesen édesanyja egyik barátja, aki tehetséges gyerekeket keresett, felfigyelt rá és a közreműködésével kisebb szerepekhez jutott tévéfilmekben. A színészet mellett a szülők nem akarták, hogy tanulmányait elhanyagolja, így már nagyon fiatalon elvégezte a Cours Florent színiiskola kurzusát. A középiskolai tanulmányokat követően a Saint-Denis Egyetemen filmművészetet tanult.

Karrierje[szerkesztés]

1997-ben szerepet kapott az Un femme en blanc (Egy nő fehérben) című televíziós mini sorozatban, majd az 1998-as Alias-ban. 2001-ben következett a Farkasok szövetsége című film, melyben Monica Bellucci-val és Vincent Cassel-lel játszott együtt. A film után figyelt fel rá Michel Blanc színész, rendező, aki felajánlotta a Szerelmi bonyodalmak (Embrassez qui vous voudrez/Summer Things) című filmben Loïc szerepét (César-díj-ra jelölték a legígéretesebb fiatal színész kategóriában). 2003-ban André Téchiné rendező felkérte Yvan szerepére a Kallódók (Les Égarés) című művébe (César-díj-ra jelölték-a legígéretesebb fiatal színész kategóriában), melyben Emmanuelle Beart szeretőjét alakította. A filmet a Cannes-i fesztiválon Arany Pálma díjra jelölték. Majd még ugyanebben az évben következett a Peter Greenaway által rendezett Tulse Luper bőröndjei című film második része (Vaux to the Sea) Isabella Rossellini-vel és Franka Potente-vel. 2004-ben Audrey Tautou mellett láthattuk a Hosszú jegyesség (A Very Long Engagement) című filmben Manech szerepében. Alakításáért elnyerte a legígéretesebb fiatal színésznek járó César-díjat. A film pedig megnyerte a kritikusok és a közönség tetszését. 2006-ban a Párizs, szeretlek! (Paris, je t'aime) című szkeccsfilm egyik jelenetében tűnt fel, melyet húsz rendező rövidfilmjeiből állítottak össze.
2007-ben jött el a nemzetközi áttörés a karrierjében az ifjú Hannibal Lecter szerepén keresztül. A Hannibal ébredése című filmet Peter Webber rendezte. Gaspard többszöri felkérés után mondott igent a szerepre, mivel nem tartotta jó ötletnek, hogy Anthony Hopkins zseniális karakterformálása után belebújjon Lecter bőrébe. Végül a rendező Peter Webber elmondta az elképzeléseit, amivel meggyőzte Ullielt, hogy igent mondjon. Ez volt az első szerepe, amit angol nyelven kellett eljátszania. A forgatás előtt egy hónapig kiejtés tanárhoz járt, hogy a lehető leghitelesebben tudja mondani a szöveget. Alakítását sokan (a méltán híres) Anthony Hopkins Hannibáljához mérték, így vegyes fogadtatásban részesült. Bár azt a legelmélyültebb Lecter fanatikusok is belátták, hogy remek teljesítményt nyújtott, annak ellenére, hogy egy már kultusszá kinőtt karaktert kellett újraformálnia. Ugyanebben az évben bemutatták a Szegények hercege című filmet Laurent Boutonnat rendezésében, majd 2009-ben 3 másik filmben is szerepelt. Az Ultimatumban, a The Vintner's Luck-ban, ahol egy angyalt játszik és a Belső kör című akció filmben, amelyben Jean Reno a partnere. 2010-ben Bertrand Tavernie szerepet ajánlott neki a Montpensier hercegnőjében (La princesse de Montpensier), ahol Mélanie Thierry oldalán láthatjuk, melyet Madame de La Fayette 17. századi novellájának egy átdolgozásából készítettek. A film forgatása alatt Ulliel megtanult lovagolni és a lovaglás közbeni harcjelenetekbe is beleedződött. 2011-ben a Szerelem művészete című filmben kapott egy kisebb szerepet, majd 2012-ben Az öt legenda (Les Cinq Légendes) című animációs film francia szinkronjában kölcsönözte Jack Frost (Dér Jankó) karakterének a hangját. 2013-ban a még Magyarországon be nem mutatott Tu honoreras ta mère et ta mère-ben láthatjuk és Bertrand Bonello rendezésében a divatlegenda életéről szóló filmben, melyben Gaspard alakítja magát Yves Saint-Laurent-t, nem kis felháborodást kiváltva, hogy épp egy Chanel modell alakítja a divattervezőt. A film a divat vitathatatlan egyéniségének életének tizenhat évét mutatja be, azaz a kezdetektől az 1960-as évektől egészen az 1976-os hírhedt orosz kollekciójának bemutatásáig.

2022. január 19-én síbalesetben vesztette életét.[8]

Modellként[szerkesztés]

Gaspard Ulliel ugyanolyan ismert a modell világban, mint a filmes szakmában. Többek között szerepelt a GQ, a L’Express Style, a Dazed és a Vogue címlapján is. 2008-as Longchamp kampányban Kate Moss mellette láthattuk. 2010-ben a Chanel új illatának a Bleu de Chanel-nek az arca, melynek reklámfilmjét az Oscar-díjas rendező Martin Scorsese rendezte.

Érdekességek[szerkesztés]

 • balkezes
 • 6 évesen egy kutya széttépte az arcát, ennek az eredménye a sebhely
 • 2007 júniusában 12. lett az Elle magazin "15 legszexisebb férfi" listáján
 • jó barátok Daniel Craig-gel és Audrey Tautou-nal
 • versenyszerűen síel, szeret úszni, vízisíelni, gördeszkázni, teniszezni
 • folyékonyan beszél angolul
 • saját bevallása szerint az, hogy már egész fiatalon elkezdte a színészetet és egészen kis szerepekkel kezdett, segítette hozzá ahhoz a tapasztalathoz, aminek a birtokában van

Szerelmi szálak[szerkesztés]

 • Cécile Cassel (2005-2007)
 • Charlotte Casiraghi (2007)
 • Jordane Crantelle (2009-2013)
 • Gaëlle Pietri (2013-)

Filmek[szerkesztés]

Gaspard Ulliel Cannes.jpg
Év Film
2013 (Tu honoreras ta mère et ta mère)
2012 Az öt legenda[9] (Les Cinq Légendes) szinkronhang
2011 A szerelem művészete[10] (L'art d'aimer)
2010 Montpensier hercegnője[11] (La princesse de Montpensier)
2009 A belső kör[12] (Le premier cercle)
2009 (The Vintner's Luck)
2009 (Ultimatum)
2008 (La troisième partie du monde)
2008 (Un barrage contre le Pacifique)
2007 A szegények hercege[13] (Jacquou le croquant)
2007 Hannibál ébredése (Hannibal Rising)
2006 Párizs, szeretlek![14] (Paris, je t'aime)
2005 Nina otthona (La maison de Nina)
2005 Az utolsó nap (Le Dernier Jour)
2004 Hosszú jegyesség[15] (Un long dimanche de fiançailles)
2003 Tulse Luper Bőröndjei
2003 Kallódók (Les Égarés)
2002 Szerelmi bonyodalmak[16] (Embrassez qui vous voudrez)
2001 Farkasok szövetsége[17] (Le pacte des loups)
1998 Alias

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]