Yves Saint-Laurent

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yves Saint-Laurent
Study of Yves Saint Laurent by Reginald Gray.jpg
Reginald Gray portré tanulmánya (1976)
Született
1936. augusztus 1.
Orán
Elhunyt
2008. június 1. (71 évesen)
Párizs
Foglalkozása desinger
Halál oka agydaganat

Yves Saint-Laurent az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Yves Saint-Laurent témájú médiaállományokat.

Yves Saint-Laurent (Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent; Oran, Algéria, 1936. augusztus 1.Párizs, 2008. június 1.) francia divattervező, 2002-es visszavonulásáig az haute couture és a prêt-à-porter területén dolgozott. Nevét viseli az általa alapított divatház is.

A divattervező[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Saint-Laurent algériai francia családba született (születésekor Algéria még Franciaország közvetlen része, majd tengerentúli megyéje volt), apja egy biztosítótársaság vezető tisztviselője volt. Mind apai, mind anyai nagyszülei Elzászból menekültek a porosz–francia háború Észak-Afrikába. A helyi gimnázium egy diákelőadása alkalmával lobbant szerelemre a jelmeztervezés iránt, ekkor tizenegy éves volt. A divatvilág iránti ébredő vonzalma egyidejűleg menekülést is jelentett diáktársai gúnyolódása elől, akik a feminin kisfiúban állandó céltáblára leltek. Tizenhétévesen, 1953-ban költözött Párizsba, itt az haute couture szakmai kamara divatiskolájában (Chambre Syndicale de la Haute Couture) tanult. Képzése idején már versenyt nyert az IWS (Nemzetközi Gyapjútitkárság) pályázatán egy koktélruha tervével. Miután divatrajzai aVogue-ban is megjelentek, a főszerkesztő felfigyelt rá, és Christian Dior figyelmébe ajánlotta, aki alkalmazta is divatházában, és Saint Laurent Dior haláláig (1957) itt dolgozott, sőt 21 évesen művészeti vezetővé nevezték ki, azzal a nem titkolt céllal, hogy a válságba került céget a csődtől megmentse. Első Diornál készített kollekciója (Ligne Trapèze) világsiker, megszabadította a ruhákat a vattatömésektől és a merevítőktől, természetes vonalú ruhákat készített. 1960-ban katonai szolgálatra szülőföldjére, Algériába hívták be (itt ekkor már évek óta polgárháború tombolt), de pár nap alatt idegösszeroppanással zárt intézetbe került, ahol elektrosokk-terápiával és drogokkal kezelték, ennek következtében drogfüggő lett, így állását is elvesztette a Dior-háznál.

1961-től a Bergé-divatház alkalmazta (a tulajdonos egyidejűleg Saint-Laurent élettársa volt), illetőleg már saját neve alatt is készített kollekciókat. Kísérletező hajlamára jellemző, hogy a korábban munkaruházatként ismert overallt a divatbemutatók szintjére emelte, egy 1975-ös bemutatója alkalmával. Az aktív tervezéstől 2002-ben visszavonult.

Kollekciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tervezései a hatvanas években gyakran botrányszámba mentek, így például elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és farmeranyagból is az elsők között tervezett. A hatvanas-hetvenes években az Yves Saint-Laurent-divatház olyan trendeket követett, sőt nem ritkán ezek úttörőjévé is vált, mint a Beatnik-Look, a tweedöltönyök, szűk nadrágok és szűk, comközépig érő csizmák, illetve 1966-ban a klasszikussá vált női nadrágkosztüm. Ugyanebben az évben nyitotta első, saját márkanevű prêt-à-porter-üzletét Párizsban, és az YSL-logó megkezdte nemzetközi diadalútját. Ekkoriban már sztárok is hordják ruháit, mint Catherine Deneuve.

A divatház[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy Beverly Hills-i Yves Saint-Laurent-üzlet kirakata

A divatház hatvanas évek vége óta tartó pénzügyi önállósága 1993-ban ért véget, mikor a Sanofi gyógyszerkonszern közel 600 millió dollárért felvásárolta. 1999-ben a Gucci magát az YSL-márkanevet is megvásárolta, a prêt-à-porter-részleg vezetését pedig az amerikai tervező Tom Ford vette át, maga Saint-Laurent az haute couture-kollekciókat készítette tovább. 2002-ben Yves Saint-Laurent látványos külsőségek közepette visszavonult a közvetlen tevezéstől. A búcsúbemutatón a divatvilág prominensei és a francia kulturális élet kiválóságai búcsúztatták, míg kedvenc modelljei: Naomi Campbell, Jerry Hall és Laetitia Casta utoljára léptek fel ruháiban, Catherine Deneuve pedig egy szerelmesdalt énekelt. La Villette-ben (ez Párizs egy kerülete) saját múzeuma nyílt.

Kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]