Vogue (magazin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vogue
Adatok
TematikaDivat

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Alapítva1892. december 17
KiadóCondé Nast
FőszerkesztőAnna Wintour
SzerkesztőAnna Wintour
NyelvAngol
Szakterületdivat
SzékhelyTimes Square

One World Trade Center New York, NY

U.S.

ISSN0042-8000
A Vogue weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vogue témájú médiaállományokat.
Vogue Címlap 1922-ből

A Vogue huszonegy országban havonta megjelenő divat- és életstílus magazin, melyet a Condé Nast Publications ad ki. Fő témái a divat és a design.

Stílus és hatás[szerkesztés]

A Vogue nagyon híres a magas szintű divat- és társadalmi képek bemutatásáról, ezek mellett foglalkozik művészettel, kultúrával, politikával, valamint saját gondolatokkal kapcsolatos cikket is megjelentet. Mindezek mellett sokat segített a modellek hírességgé válásának gondozásában. A Vogue-ot, és persze az egész divat- és szépségipart, amiről ír, rengeteg kritika éri amiatt, hogy hirdeti az egészség rontását az alacsony testsúly támogatása miatt, a társadalmi kapcsolatok minőségét és céljait. Mind ezt egy nemesebb cél érdekében teszik.

A Vogue napjainkban huszonegy országban jelenik meg: Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Görögország, India, Olaszország, Japán, Korea, Mexikó, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Thaiföld, Törökország, az Egyesült Királyság és az USA.

Történelme[szerkesztés]

1917 Amerikai Vogue címlap

A lapot 1892-ben Arthur Baldwin Turner alapította az Amerikai Egyesült Államokban. Az új New York-i felső osztályt célozta meg. Férfi olvasói számára bemutatja a felső osztály szokásait, szabadidős tevékenységeit, társadalmi eseményeit, a helyeket amelyeket látogatnak és a ruhákat amelyben járnak.

1905-ben egy évvel az alapító halála előtt a Vogue-ot megvásárolta a Condé Nast és elkezdte növelni a kiadási számot. A magazin már kéthetente jelent meg és 1919-től a tengerentúlon is megjelent, előbb az Egyesült Királyságban, majd 1920-ban Franciaországban. A magazin elkezdett a nőkre koncentrálni.

A Vogue hírneve folyamatosan növekedett: az előfizetők száma a nagy gazdasági világválság és a második világháború idején is emelkedett.

Az 1960-as években, Diana Vreeland főszerkesztősége alatt, a magazin a szexuális forradalom fiataljainak próbált megfelelni, emiatt nagyobb hangsúlyt fektettek az aktuális divatra, valamint az írók és szerkesztők nyíltabban tárgyalták a szexuális témákat. A lap sikeresen folytatta a szupermodellek népszerűsítését. Nagy hírnévre tett szert Suzy Parker, Twiggy, Penelope Tree és még sok más modell.

1973-ban a Vogue havilap lett. Grace Mirabella főszerkesztő vezetése alatt a magazin alárendelte magát a célközönség életstílusbeli változásainak, melyek radikális szerkesztői és tartalombeli változásokat jelentettek.

Az amerikai Vogue jelenlegi főszerkesztője Anna Wintour, kinek a bubifrizurája és napszemüvege védjeggyé vált. Amikor 1988-ban átvette az irányítást, Wintour azért dolgozott, hogy megvédje a magazin magas státuszát és hírnevét a többi divatmagazin között. Ahhoz, hogy ezt sikeresen megtehesse, a magazint a divat újabb, könnyebben hozzáférhető és könnyebben értelmezhető megközelítésére késztette, az olvasótábor növelése érdekében. Ez lehetővé tette Wintour számára, hogy fenntartsa a magas példányszámot, ami mellett új trendeket fedezett fel, melyek sokkal tágabb körben váltak megfizethetővé.

Főszerkesztői[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]