Haute couture

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haute couture ruhadarabok bemutatója - Chanel 2011-2012 téli kollekció

Az haute couture (kiejtése: oːt kuˈtyʁ) (francia kifejezés, szó szerinti fordításban: „magas szabászat”, értelem szerint: magas színvonalú, nemes kivitelű ruhakészítés) az exkluzív, egyedi gyártású divatcikkekre vonatkozik.[1][2] Eredetileg az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a 19. század közepének Párizsában alkotott. A jelenkori Franciaországban az haute couture védett névnek számít, amit csak bizonyos jól meghatározott követelményeknek megfelelő divatházak használhatnak. Azonban a kifejezést általánosabban is használják mindenféle különleges, egyedileg gyártott divatos ruhára, akár Párizsban, akár a divat többi fővárosában (pl. Milánó, Tokió, New York, Róma, London) készültek. Az haute couture-t mindig egy vásárló megrendelésére készítik, és csaknem mindig kiváló minőségű, drága anyagokból, különleges figyelemmel készülnek, gyakran időigényes kézimunkával.

Ahhoz, hogy Franciaországban egy divatház reklámkampányaiban hivatalosan is használhassa az haute couture kifejezést, és megkapja a couture ház címet, a következő fontos követelményeknek kell megfelelnie:

  • Privát ügyfelek számára megrendelésre gyártott, egyedi darabokat kínál.
  • Párizsban saját szabászatot működtet, legalább 15 tagú stábbal.
  • Minden évadban bemutat egy minimum 35 darabos kollekciót a párizsi közönségnek.

A Chambre syndicale de la haute couture szigorúan ellenőrzi az haute couture cím hasznalatát, ami szó szerint „magas szintű szabászatot” jelent. A kritériumokat 1945-ben állították fel, de azok betű szerinti betartása máig is kötelező jelleggel bír.

Gyakran látni különös, formabontó haute couture ruhákat a kifutón, amelyeket a kritikusok néha hordhatatlannak minősítenek. Ezek a darabok teljesen egyediek, általában megrendelésre vagy egy bizonyos alkalomra, kizárólag kiváló minőségű anyagokból készülnek. Egy ilyen luxusviseleten minden kézzel varrt és kidolgozott, még az utolsó gomb mintáját is külön a ruhához tervezték, és nem ritkán meghökkentően drága anyagokat, például gyémántot vagy aranyat használnak fel hozzá.

A kifutókon bemutatott haute couture darabokat ritkán sikerül eladni, leginkább csak a divatház presztízsének emelését szolgálják. Igazi profitot inkább a prêt-à-porter – a mindennapi viseletre tervezett, sorozatgyártott – kollekciók hoznak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Haute-couture: kultusz, művészet, divat, de mindenekelőtt: fogalom. divat.hu, 2009. április 6. (Hozzáférés: 2016. január 11.) (magyarul)
  2. Difference between Prêt-à-Porter an Haute Couture. adesignerinfashion.com. (Hozzáférés: 2016. január 11.) (angolul)

Forrás[szerkesztés]