Givenchy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Givenchy house.png
Givenchy store at EPCOT.jpg

A Givenchy (IPA: [ʒivɑ̃ʃi]) kiegészítőket, parfümöket és kozmetikumokat forgalmazó francia divatház, melyet Hubert de Givenchy alapított 1952-ben. Ma a luxustermékekt gyártó LVMH tulajdonát képezi.

Hubert de Givenchy irányítása alatt (1952–1995)[szerkesztés]

Givenchy idejében a márka ismert volt modern, nőies stílusáról. Audrey Hepburn volt a Givenchy leghíresebb ügyfele. Olyan filmekben hordta a ruhákat, mint a Sabrina, amiért Edith Head-et jelmeztervezés kategóriában Oscar-díjra jelölték; vagy a Hogyan lopjunk egymilliót? és az Álom luxuskivitelben. Híres vásárlói voltak a Guinness, a Grimaldi és a Kennedy családok tagjai is. Hubert de Givenchy 1995-ben vonult vissza.

Női ruházat, 1995-től napjainkig[szerkesztés]

Givenchy nyugdíjba vonulása után John Galliano vette át a helyét. Galliano csak két évig dolgozott itt, aztán átment Christian Dior- hoz, és a helyét Alexander McQueen vette át. 2001-ben Julien McDonald tervezőt kinevezték művészeti igazgatónak. A vezetést végül 2005-ben mindkét kollekcióért továbbadták Riccardo Tiscinek, amikor ő a női részleg főtervezője lett. Tisci látszólagos vonzódása a gótikus stílus felé (sötét, vontatott ruhák betegnek kinéző modelleken) és tér- kor minializmus felé (egy konfekciós bemutatót fehérbe öltözött modellek adtak elő, akik céltalanul sodródnak egy fehér gömb körül) felkeltette az érdeklődést a márka iránt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]