Givenchy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Givenchy
Típus
Alapítva 1952
Székhely Párizs
Alapító Hubert de Givenchy
Iparág
Forma public limited company with a board of directors (n.o.s.)
Termékek
Anyavállalata LVMH
A Givenchy weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Givenchy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Hubert de Givenchy 2014-ben

A Givenchy (IPA: [ʒivɑ̃ʃi]) egy főként parfümöket és kozmetikumokat forgalmazó francia divatház illetve márkanév. Ma a luxustermékeket gyártó LVMH tulajdonát képezi.

Hubert de Givenchy korszaka (1952–1995)[szerkesztés]

A céget 1952-ben Jean-Claude Taffin de Givenchy, Givenchy márkija (1925-2009) és Hubert de Givenchy,[1] Givenchy comte-ja (1927. február 20. -2018. március 10.) alapította.

Hubert Givenchy idejében a márka ismert volt modern, nőies stílusáról. Audrey Hepburn volt a Givenchy leghíresebb ügyfele. Olyan filmekben hordta a ruhákat, mint a Sabrina, amiért Edith Head-et jelmeztervezés kategóriában Oscar-díjra jelölték; vagy a Hogyan lopjunk egymilliót? és az Álom luxuskivitelben. Híres vásárlói voltak a Guinness, a Grimaldi és a Kennedy családok tagjai is. Hubert de Givenchy 1995-ben vonult vissza.

Női ruházat, 1995-től napjainkig[szerkesztés]

Givenchy nyugdíjba vonulása után John Galliano vette át a helyét. Galliano csak két évig dolgozott itt, aztán átment Christian Dior-hoz, és a helyét Alexander McQueen vette át. 2001-ben Julien McDonald tervezőt kinevezték művészeti igazgatónak. A vezetést végül 2005-ben mindkét kollekcióért továbbadták Riccardo Tiscinek, amikor ő a női részleg főtervezője lett. Tisci látszólagos vonzódása a gótikus stílus felé (sötét, vontatott ruhák betegnek kinéző modelleken) és tér-kor minimalizmus felé (egy konfekciós bemutatót fehérbe öltözött modellek adtak elő, akik céltalanul sodródnak egy fehér gömb körül) felkeltette az érdeklődést a márka iránt.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. teljes nevén Hubert Taffin de Givenchy

Külső hivatkozások[szerkesztés]