Louis Garrel

From the Hungarian Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Louis Garrel
Louis Garrel.JPG
Életrajzi adatok
Született 1983június 14. (36 éves)
Párizs, francia
Házastársa Laetitia Casta (2017. június 10. – )
Élettárs Valeria Bruni Tedeschi
Pályafutása
Iskolái
  • CNSAD
  • Párizsi Konzervatórium
Aktív évek 1989 – napjainkig

Louis Garrel weboldala
Louis Garrel az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Louis Garrel témájú médiaállományokat.

Louis Garrel (Párizs, 1983. június 14. –) francia színész és filmrendező. Híres színészcsalád leszármazottja: Philippe Garrel filmrendező és Brigitte Sy filmrendező-színésznő fia, nagyapja pedig Maurice Garrel és Jean-Pierre Léaud keresztfia. Így még érdekesebbé válik a Szerzői Filmklub kritikusának találó megfogalmazása: miszerint szerint ő „a XXI. század Antoine Doinel-je”.

Tanulmányait abban a párizsi konzervatóriumban végezte, ahol Kai Wong is tanult. Folyékonyan beszél franciául, angolul és olaszul.

Magyarországon elsősorban Bernardo Bertolucci Álmodozók című francia új hullámos, '68-as nosztalgiafilmjéből ismerhetjük. A több filmjét csak filmfesztiválokon és egyedi vetítéseken tekinthették meg az éber érdeklődők. 2006-ban az édesapja által rendezett Szabályos szeretők című filmjéért a legjobb férfiszereplőnek járó César Díjat kapta meg. Legutóbb Christophe Honoré rendezte Szerelmesdalok című filmje volt látható az online Francia Filmhónap keretében az interneten, ill. budapesti Művész moziban egy-két vetítésén. Majd a CineMax tévécsatornán is vetítették. Az irányzat első rendes hazai moziforgalmazásba került filmje Xavier Dolan: Képzelt szerelmek című alkotása, amiben azonban csak egyetlen szemvillanásra tűnik fel Louis Garrel az utolsó jelenetben, egyfajta tisztelgésképpen, áthallásként Christophe Honoré filmjeire. Majd a rendező Szerelem nélkül soha című filmje is bekerült a hazai moziforgalmazásba. (Áthallások: Christophe Honoré François Truffautnak, míg Xavier Dolan Jean-Luc Godardnak feleltethető meg.) A Francia szépség és a Színésznők című filmje pedig DVD-n került forgalmazásra idehaza.

2017-ben bemutatásra kerülő legújabb, A rettenthetetlen c. életrajzi filmjében a legendás Jean-Luc Godard filmrendezőt alakítja.

Filmjei[edit]

A Magyarországon bármilyen formában bemutatott filmjeit (*)-gal jelöltük.

Szakirodalom[edit]

  • Bikácsy Gergely: Bolond Pierrot moziba megy - a francia film ötven éve (Budapest, 1992, Héttorony Könyvkiadó - Budapest Film)