Hannibal ébredése (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hannibal ébredése
(Hannibal Rising)
2007-es francia–brit–amerikai–olasz–cseh film

Gaspard Ulliel a fiatal Hannibal szerepében
Gaspard Ulliel a fiatal Hannibal szerepében
Rendező Peter Webber
Producer Tarak Ben Ammar
Dino De Laurentiis
Martha Schumacher
Vezető producer Aurelio De Laurentiis
AlapműThomas Harris: Hannibal ébredése
Műfaj
Forgatókönyvíró Thomas Harris
Főszerepben Gaspard Ulliel
Zene Ilan Eshkeri
Umebajasi Sigeru
Operatőr Ben Davis
Vágó Valerio Bonelli
Pietro Scalia
Jelmeztervező Anna B. Sheppard
Díszlettervező Allan Starski
Gyártás
Gyártó Young Hannibal Productions
Carthago Films S.a.r.l.
Dino De Laurentiis Company
ETIC Films
Ingenious Film Partners
Quinta Communications
Zephyr Films
Ország Egyesült Királyság
 Csehország
 Olaszország
 Franciaország
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 117 perc
Forgalmazás
Forgalmazó USA Metro-Goldwyn-Mayer
magyar SPI
Bemutatófrancia 2007. február 7.
magyar 2007. március 8.
Korhatár16
Kronológia
ElőzőHannibal
Kapcsolódó film A bárányok hallgatnak
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hannibal ébredése, (Hannibal Rising) 2007-ben bemutatott angol–cseh–francia–olasz thriller, melyet Peter Webber rendezett. A film Thomas Harris azonos című regénye alapján készült. Az előző filmektől eltérően ezúttal a könyv írója Thomas Harris írta a forgatókönyvet is. Kiderül, hogy mitől válik az ártatlan ifjú Hannibal bosszúszomjas gyilkossá.[1] A bárányok hallgatnak[2] és a Vörös sárkány[3] után ez az 5. alkotás Thomas Harristől a témában, akivel a néző akár pozitívan is azonosulni tud, és talán még szemet is huny a tény felett, hogy embert öl. A fiatal Hannibal-t a francia Gaspard Ulliel alakítja. Gaspard-ot a szerepre éppen azért választották, mert a világ számára "még ismeretlen" fiúnak talán jobban elhiszi a néző, hogy emberek arcából eszik.

Történet[szerkesztés]

A történet 1944-ben kezdődik Litvániában. Főhőse: Hannibal Lechter, aki szüleivel és húgával, Mishával él egy kastélyban, amely éppen a keleti frontvonal mellett áll. A történet elején a családot kilakoltatják ebből a kastélyból. Szerencsére van hová menniük, átköltöznek a nyári lakba, s remélik itt átvészelhetik, amíg véget ér a háború. Szerényebb körülmények között élnek, mint a kastélyban tették, de a szülők azon igyekeznek, hogy mindenük meglegyen. Biztonságosnak hiszik a helyet, de egy alkalommal egy orosz tank érkezik a házhoz. A Lechter családtól semmi mást nem akarnak, mint élelmet és vizet. A család adna is nekik, de egy német bombázó megtámadja az orosz tankot. Hannibal szülei áldozatul esnek a támadásnak, s a fiú egyedül marad húgával. Innentől kezdve neki kell gondoskodnia testvéréről. Nemsokára újabb tragédia történik. Náci katonák támadnak a házra, s húgát meggyilkolják. Hannibalnak sikerül megszöknie. Nyolc év telik el, a történet innen folytatódik.

A családi kastély árvaházként működik, Hannibal itt él. Éjjelente még mindig kísérti annak a napnak az emléke, amikor húgát megölték. Egy alkalommal megszökik az árvaházból. Párizsba megy, szeretne nagybátyjával találkozni. Párizsban azonban kiderül, hogy nagybátyja is áldozatul esett a háborúnak. Lady Murasaki – nagybátyja özvegye – ad szállást a fiúnak, s nála is marad.

A nő sokat segít a fiúnak, tanítja, de elfeledtetni nem tudja vele mindazokat a szörnyűségeket, amelyeket átélt. Egy nap a hentes fajgyűlölő megjegyzést tesz Lady Murasakira, ez életre hívja Hannibalban a gyilkost és végez a hentessel. A gyilkossági ügyben Popil felügyelő nyomoz, s a nyomok Hannibal Lechterhez vezetnek.

Hannibal egy hullaházban dolgozik, orvosnak tanul. Azonban nem tudja magát túltenni a háború alatt elszenvedett borzalmakon, gondolatai, éjszakái ezzel telnek el. Ezek az események kísértik a fiút.

Még mindig élénken él benne húga emléke, és az érzés, hogy megbosszulja Mischa halálát, magával ragadja akkor is, ha ennek érdekében a felelősöket (Dortlich, Milko, Kolnas, Grutas, Grentz) egyenként kell levadásznia, akik megfertőzték életét. Könyörtelen bosszúhadjárata kielégíthetetlen vérszomjat hív benne életre, s megszületik Hannibal Lechter, korunk legvérengzőbb sorozatgyilkosa.

Visszatér oda, ahol az egész kezdődött a nyári lakba, hogy elhantolja halott kishúga földi maradványait, ezzel felhívva magára a gyilkosok figyelmét. Dortlich, aki követte a nyári lakhoz, megpróbálja megölni, de nem sikerül. Hannibal megkínozza és megöli Herr Dortlich-ot, majd egy darabot elfogyaszt az arcából.

Az új információ birtokában Fontainebleauban megkeresi Kolnast és megöli. Grutas a fővezér elküldi Milkót a hullaházba, hogy ölje meg Lechtert, de nem jár sikerrel és ő is Dortlich sorsára jut.

Lady Murasaki nagyon aggódik Hannibálért, mert belehajszolta magát a vérontásba. Még kitart a fiú mellett és Popil felügyelő előtt is védi Hannibált. A felügyelő úgy véli, hogy amikor Mischa meghalt, meghalt vele Hannibál lelke, és akkor született ez a szörnyeteg.

Grutas elrabolja Lady Murasakit és sakkban tartja vele a fiút. Lechter felszökik a hajóra, ahol fogva tartják a nőt, hogy megölje Grutast. M, mint Mischa, ezt vési húga gyilkosának mellkasába.

Lady Murasaki megrémül attól, amivé vált Hannibal és elmenekül. Lechter megöli Grutast és felfalja az arcát.

Közben a rendőrség is megérkezik Popil felügyelővel az élen, Hannibalt keresik.

A hajó, amin Hannibal volt felrobban, így azt hiszik meghalt, az ügyet lezárják. Kis idővel később Lechter felbukkan Kanadában és megöli húga gyilkosainak utolsó tagját, Grentzet.

A múltat maga mögött hagyva elköltözik az Egyesült Államokba, ahol folytatja tanulmányait a Johns Hopkins orvosi karán...

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Hannibal Lecter Gaspard Ulliel Varga Gábor
Lady Murasaki Gong Li Ruttkay Laura
Popil felügyelő Dominic West Mihályi Győző
a fiatal Hannibal Lecter Aaron Thomas Bori Ádám
Mischa Helena Lia Tachovska Kardos Lili
Grutas Rhys Ifans Fekete Ernő
Enrikas Dortlich Richard Brake Uri István
Petras Kolnas Kevin McKidd Szinovál Gyula

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]