Ugrás a tartalomhoz

Hannibal ébredése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hannibal ébredése
SzerzőThomas Harris
Eredeti címHannibal rising
OrszágUSA USA
Nyelvangol
Műfajkrimi
SorozatHannibal Lecter
ElőzőHannibal
Kiadás
Kiadás dátuma2006
Magyar kiadóMagvető Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2007
FordítóBihari György
Média típusakönyv
Oldalak száma263
ISBN978 963 14 2577 2
SablonWikidataSegítség

Hannibal ébredése (Hannibal Rising) Thomas Harris amerikai író 2006-ban megjelent regénye, az úgynevezett Hannibal-tetralógia első darabja, amelyet Harris negyedikként írt.

Cselekmény

[szerkesztés]

Lecter nyolcéves, amikor litván kollaboránsok és a Wehrmacht katonái megtámadják és elfoglalják a Lecter-várat. A család még idejében egy közeli kis vadászkunyhóba menekül. A második világháború során dezertőrök támadnak rá a kunyhóban élő családra, Lecter szülei és rokonai pedig egy légitámadás áldozatává válnak. A dezertőrök Lectert, a húgát és egy környékbeli fiút bezárják az egyik pajtába. Amikor a hideg tél során elfogy minden élelem, a katonák legyilkolják a gyerekeket és csak Hannibált hagyják életben. Húgát a szeme láttára ölik és eszik meg. Erre a traumára vezethető vissza Lecter későbbi vonzódása a kannibalizmushoz.

A zűrös háborús időket és egy árvaházi tartózkodást követően Lecter Robert nevű nagybátyjához kerül Párizsba. Tizenhárom éves, amikor elköveti első gyilkosságát: megöl egy hentest, aki megsértette a nagynénjét. Az ezt követő hazugságvizsgálóval végzett rendőrségi kihallgatás során nem mutat semmiféle érzelmi reakciót.

A következő időszakban sorra kutatja fel húga gyilkosait, hogy bosszút álljon mindegyikükön.

Magyarul

[szerkesztés]
  • Hannibal ébredése; ford. Bihari György; Magvető, Bp., 2007

Megfilmesítés

[szerkesztés]

2007-ben került a mozikba Peter Webber Hannibal ébredése című alkotása, amelyben Anthony Hopkins már nem vállalt szerepet. A főszerepet a francia Gaspard Ulliel játszotta.

Szereplők

[szerkesztés]
  • VIII. Hannibal Lecter (nagybátyja halála után gróf)
  • Robert Lecter, Hannibál nagybátyja
  • Lady Muraszaki (Robert Lecter felesége)
  • Mischa Lecter
  • Vladis Grutas, Enrikas Dortlich, Zigmas Milko, Petras Kolnas, Bronys Grentz, Kazys Porvik (háborús bűnösök, akik megették Hannibál húgát, Mischát.)
  • Popil felügyelő