Az öt legenda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az öt legenda
(Rise of the Guardians)
2012-es amerikai animációs film

Rendező Peter Ramsey
Producer
Vezető producer
  • Guillermo del Toro
  • William Joyce
  • Michael Siegel
AlapműWilliam Joyce
Műfaj fantasy, kaland
Forgatókönyvíró David Lindsay-Abaire
Hang
Zene Alexandre Desplat[1]
Operatőr Yong Duk Jhun
Vágó Joyce Arrastia
Gyártásvezető Ryan Harris
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 97 perc
Költségvetés 145 000 000 USD[2]
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • Amerikai Egyesült Államok PG
  • Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
USA
103 412 758
USD
Világszerte
306 941 670
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az öt legenda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az öt legenda (eredeti cím: Rise of the Guardians) a 2012-ben bemutatott 3D-s amerikai számítógépes animációs film, amely a 25. DreamWorks-film. Maga a történet William Joyce The Guardians of Childhood című könyvsorozatán és a The Man in the Moon című rövidfilmen alapul, melyet William Joyce és a Reel FX Creative Studios készített. Az animációs játékfilm rendezője Peter Ramsey, producerei Nancy Bernstein és Christina Steinberg. A forgatókönyvet David Lindsay-Abaire írta, a zenéjét Alexandre Desplat szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja akció fantasyfilm.

Amerikában 2012. november 21-én, Magyarországon 2012. november 29-én mutatták be mozikban.

Az öt legenda történetében a Mikulás (Santa Claus), a Fogtündér (Tooth Fairy), a Húsvéti Nyuszi (Easter Bunny), a Homokember (Sandman) és a titokzatos Dér Jankó (Jack Frost) azon munkálkodik, hogy megvédjék a gyermekek képzeletének világát a rájuk törő gonosztól.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A tél szelleme, Dér Jankó elmeséli, hogyan jött létre ő maga háromszáz évvel korábban, amikor a Holdbéli ember kiemelte a jég alól. Azóta láthatatlan, mert a gyerekek nem hisznek benne. Nem emlékszik rá, hogy korábban ki volt.

300 évvel később, Északi-sark.

Északi, vagy ismertebb nevén a Mikulás, felfedezi, hogy Szurok, a mumus, egy ősi ellenség visszatért, és vele a fenyegető gyermekkori félelmek is. Miután összehívja az Őrzőket, a Fogtündért (Fogat), a Húsvéti Nyuszit (Nyuszit) és a Homokembert (Hohót), Északi megtudja Holdbéli Embertől, hogy új taggal bővülnek, mégpedig Dér Jankóval. Mikulás Jankót elhozatja két jetivel az Észak-sarkra, hogy Őrzővé avassák, de Jankó csalódott, mert évszázadok óta láthatatlan, és amiért ennyi idő óta senki sem hisz benne. Északi egy Matrjoskababa segítségével próbálja megértetni Jankóval a küldetésük lényegét, és a Szurok által fenyegető veszély fontosságát.

Közben az Őrzők tudomást szereznek arról, hogy Szurok megtámadta a Fogpalotát és elrabolta a gyerekek emlékeit tartalmazó fogakat, csaknem az összes tündérkével együtt. Jankó azonban megmentette Babafogat, az utolsó kis tündérkét. Szurok elmondja szándékát, miszerint bosszúból eltünteti az Őrzőkbe vetett hitet. Emiatt Fog gyengülni kezd, mert a gyerekek belevetett hite kezd fogyni. Ennek megakadályozására az Őrzők gyűjtik össze a gyermekek fogait, azzal az ígérettel, hogy visszahozzák Jankó fogait Szuroktól, visszaszerezve így előző élete emlékeit. Egy kisfiú, Jamie nagyon megörül, amikor felfedezi őket a szobájában, mert amikor épp nála vannak az Őrzők, felébred és látja őket, kivéve Jankót, aki még mindig láthatatlan számára. Szurok megtudja az Őrzők ellenállását, s támadást indít. Jankó és Hohó nagy erőfeszítéseket tesznek az ellenséggel szemben (Jankó olyat, mint még soha), de Szurok (látszólag) megsemmisíti a Homokembert.

A levert Őrzők eldöntik, hogy utolsó reményként segítenek Nyuszinak a húsvéti előkészületben. Mindent megtesznek, hogy a húsvétra szánt tojások elkészüljenek, s így újra tudják tartani a hitet a gyermekekben. Bár némileg bonyolítja a munkát Jamie kishúga, Sophie, aki a bátyja szobájában az Őrzők által keletkezett zűrzavar miatt Északi varázslatos hógömbjének segítségével termett ott a Nyúlvárban. Jankó úgy dönt, hazaviszi Sophie-t. Visszafelé felfedezi Szurok birodalmának bejáratát és kíváncsiságból belép. Lent megtalálja a fogtündérkéket és a fogakat. Szurok becsapja Jankót, hogy álljon félre, mint egy semleges fél, és cserébe visszaadja a fogait és vele együtt az emlékeit. Jankó vonakodik és ezt ki is használja Szurok, így sikerül megtámadnia a Nyúlvárat, és tönkreteszi a húsvéti tojásokat. Így megingatja a gyermekek húsvétba és a Húsvéti Nyusziba fektetett hitét, és Jankó is csalódást okoz az Őrzőknek, amiért nem segített nekik.

Az őrzők szellemekké válnak Jankó miatt, aki szégyenében az Antarktiszra vonul vissza. Ott Szurok ismét csábítja, hogy egyesítsék erőiket, de Jankó ismét visszautasítja, mert azt akarja, hogy szeressék, és nem azt, hogy féljenek tőle. Erre válaszul Szurok felfedi, hogy Babafog a foglya, és azzal fenyegeti, hogy megöli, ha Jankó nem adja oda hatalma forrását, a botját. Jankó odaadja a botját, de Szurok nem akarja elengedni Babafogat, de a tündérke a hegyes csőrével belecsíp a kezébe, ezért Szurok kénytelen elengedni. Jankó leesik egy szakadékba, ahová Szurok lelökte és az eltört botját is. Jankó kétségbeesik, de Babafog meggyőzi, hogy nyissa ki a fogaiban őrzött emlékeit, amelyekből kiderül, hogy ő egy halandó fiú volt, aki meghalt, hogy megmentse a húga életét egy befagyott tavon. Így őalatta szakadt be jég, és így változott a tél szellemévé. Ekkor jön rá Jankó, hogy e hősiessége miatt választotta őt Őrzőnek a Holdbéli Ember.

Ez a felismerés lelkesíti Jankót, így képes helyreállítani a botját és az Őrzők hatalmát. Az Őrzők és Szurok felfedezik, hogy már csak egy hívő gyermek maradt a világon: Jamie. Jankó mindent megtesz, hogy a fiú ne veszítse el a reményt. És nem csak megerősíti Jamie hitét a Őrzőkben, de hinni kezd Dér Jankóban, ami lehetővé teszi, hogy Jamie végre láthatja őt. A legyengült Őrzők megérkeznek, hogy csatlakozzanak hozzá, és szembeszállnak Szurokkal. Végül Jamie összegyűjti a barátait, akik hasonlóképpen hinni kezdenek a csodákban. Szurok látszólag elsöprő erejét végül a gyerekek hite töri meg. A rémálmok elleni harcban a gyermekek visszaszerzik hitüket, ami helyreállítja az Őrzők teljes erejét a gonosz ellen. Homokember is feltámadt a rémálmokból, és csatlakozik a harchoz. Így Szurok legyőzésével újra előtört a gyermekek hite a világban, valamint Dér Jankóban. Szurok a saját félelme áldozatául esik, és visszaszorul a föld alatti barlangjába, ahonnan soha nem térhet vissza.

Ezzel a győzelemmel Jankó végre esküt tesz, mint Őrző, és fogadja, hogy megvédi a világ gyermekeit.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Dér Jankó Chris Pine Fehér Tibor Dér Jankó, a tél szelleme és a Móka Őrzője. Dér Jankó egy tinédzser ördögfióka, aki élvezi, ha mókázhat, és nem érdeklik a szabályok vagy kötelezettségek. Ő csak azt akarja, hogy a téli varázslat képességét használhassa a botjával, de nemcsak a móka kedvéért, hanem azért is, mert az a célja, hogy higgyenek benne.
Szurok Jude Law Stohl András Mumus, legfőbb eszköze a félelem. Ő a Rémálmok Királya. Célja, hogy megingassa a gyermekek Őrzőkbe vetett hitét, és félelemmel és rettegéssel töltse el a világot.
Északi Alec Baldwin Csuja Imre Mikulás, az Őrzők vezetője és a Csoda Őrzője. Ő az Északi-sarkon él a jégkastélyában hűséges szolgáival, az északi-sarki bennszülöttekkel, a jetikkel (akik a kastélyt és a műhelyt is építették), és a karácsonyi manókkal. Az eredeti változatban orosz akcentussal beszél és személyiségén erősen látható az orosz kultúra.
Nyuszi Hugh Jackman László Zsolt Húsvéti Nyuszi, a legendás őr, aki a húsvéti tojást hozza és ő a Remény Őrzője. Ausztráliában él, az úgynevezett Nyúlvárban, ahol hímes tojásait készíti elő az ünnepekre. Az eredeti változatban ausztrál akcentussal beszél és személyiségén az ausztrál kultúra erősen látható.
Fog Isla Fisher Csuha Bori Fogtündér, a legendás foggyűjtő és az Emlékek Őrzője. Fog részben ember, részben kolibri. Segítői a fogtündérkék, ők gyűjtik össze a gyermekek fogait, amik a legértékesebb gyermekkori emlékeiket tartalmazzák. Fog tárolja ezeket az emlékeket Fogpalotájában, és visszaadja, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.
Hohó nem szólal meg Homokember, az Álmok Őrzője, a legrégebbi az Őrzők közül, és az első, akit a Holdbéli Ember kiválasztott erre a feladatra. Ő nem beszél, hanem homokképeken keresztül kommunikál, amik a feje fölött jelennek meg.
Jamie Bennett Dakota Goyo Straub Martin egy gyermek, aki nem adta fel, és kitartóan hitt az Őrzőkben. Van egy Sophie nevű kishúga is, aki ugyancsak hiszi az Őrzők létezését.
Sophie Bennett Georgie Grieve Koller Virág egy lánygyermek, Jamie Bennett húga.
Claude Kamil McFadden Bogdán Gergő Jamie Bennett barátai
Caleb Khamani Griffin Richter Tamás
Monty Jacob Bertrand Császár András
Pippa Olivia Mattingly Nyáry Luca
Cuki Dominique Grund Nagy Blanka
Jankó húga Olivia Mattingly Nyáry Liza

További magyar hangok: Andrássy Máté, Csukás Márton, Dézsi Szabó Gábor, Formán Bálint, Fülöp G. Jeromos, Győriványi Laura, Kovács Lehel, Mészáros András, Pekár Adrienn, Szilágyi Kata, Timon Barnabás

Szinkronstábok[szerkesztés]

Magyar változat munkatársai
Magyar szöveg Speier Dávid
Hangmérnök Tóth Péter Ákos
Rendezőasszisztens Kajdácsi Brigitta
Vágó
Gyártásvezető Fehér József
Szinkronrendező Báthory Orsolya
Szinkronstúdió Mafilm Audio Kft.[4]

Zene[szerkesztés]

Alexandre Desplat, francia zeneszerző komponálta az eredeti filmzenét, ami 2012. november 13-án jelent meg. A felvételt Londonban a Abbey Road Studios és Air Studios végezte a Londoni Filharmonikusok kórusának közreműködésével. David Lindsay-Abaire írta a szövegét a stáblista alatt elhangzó dalnak, a "Still Dream"-nek, amiben Renée Fleming énekelte a szopránt.[5]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]