Jeti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A jeti egy nepáli kolostorban őrzött állítólagos skalpja
Kissé kezdetleges rajz a jetiről

Jetinek a nyugati civilizációban egy nagy, főemlősszerű, a jelentések szerint a Himalájában élő lényt neveznek. A név a tibeti yeh-teh-ből származik - ennek jelentése: (zavaró módon) „kicsi, emberszerű állat”. A Himalája más népei jeren néven ismerik.

Bizonyos fizikai bizonyítékok (mint például fészkek) azt sugallják, hogy a jeti egy ismeretlen főemlős, egy megmaradt emberszabású, esetleg egy medvefajta lehet.

A legtöbb tudós és szakember elégtelennek minősíti a bizonyítékokat, és a jetit legendának, vagy bizonyos valós jelenségek rossz értelmezésének tartja.[1] Mindezek dacára sokan hisznek a jetiben.

A jeti talán a legismertebb kriptid a Loch Ness-i szörny mellett. Leírása feltűnő hasonlatosságot mutat a világszerte elterjedt óriás-majomemberekről szóló történetekben, melyeket minden kevésbé lakott területen mesélnek. Az amatőr kutatók általában összemossák a különböző területek elnevezéseit, de jeti néven a Himalájában élő állítólagos lényt nevezik.

Fantáziarajz

Története[szerkesztés]

A himalájai őslakók feltehetően évszázadok óta ismerni vélik a lényt (európai kutatók egészen a legújabb korig nem fordulhattak meg a térségben). A következő észlelések a jeti hírének nyugati útját követik nyomon.

„A Bengáli Ázsia-társaság Lapja” („Journal of the Asiatic society of Bengal”) 1832-ben közölt le egy észlelésről szóló beszámolót B. H. Hodgsontól. Azt írta, hogy miközben észak-Nepálban utazván a bennszülött kísérői egy magas, két lábon járó lényt láttak, akinek sötét, hosszú haja volt, és félelmében elmenekült. Hodgson maga nem látta a lényt, de azt gondolta, hogy egy orangután lehetett.

1889-ben egy brit tiszt (L. A. Waddell) hatalmas lábnyomokat talált a hóban Szikkim (India) területén, egy hegyen. A helyiek elmondták neki, hogy ezek a Ye-ti, egy emberszerű lény nyomai, aki igen gyakran megtámadja az embereket.

1913-ban kínai vadászok egy csoportja arról számolt be, hogy megsebesített és elfogott egy emberszerű lényt, amit a helyiek csak "havasi embernek" hívnak. A szőrös lényt állítólag öt hónapig tartották fogva, míg elpusztult. A jellemzések szerint fekete, majomszerű arca, hatalmas teste volt, amit ezüstös, hosszú szőr borított. Kezei és lábai emberszerűek voltak és a lény rendkívüli testi erővel bírt.

J.R.P. Grent brit erdészeti katonatiszt, aki éppen Szikkim tartományban tartózkodott 1914-ben, beszámolt arról, hogy hatalmas lábnyomokat talált, amik minden bizonnyal egy hatalmas és furcsa lény nyomai.

A Howard-Bury vezette brit hegymászó expedíció tagjai 1921-ben éppen a Mount Everest északi oldalán tartózkodtak, amikor észrevettek néhány sötét alakot egy távolabbi hómezőn. Amikor elérték a helyet (kb. 5330 m magasan), a furcsa alakok már eltűntek, de hátrahagytak néhány hatalmas, emberszerű lábnyomot a hóban.

Alan Cameron, aki szintén egy Mount Everest expedíción vett részt 1923-ban, megfigyelt néhány hatalmas és sötét színű alakot, akik messze fenn a hóhatár feletti térségben meneteltek egymás mögött. Amikor két nappal később elérték a helyet, számos felvételt készítettek a különös, hátrahagyott nyomokról.

Egy görög fotós, név szerint N. A. Tombazi, aki 1925-ben a National Geographic Society tagjaként tartózkodott a Himalájában, megpillantott egy furcsa teremtményt, amit később így írt le: "Pontosan úgy nézett ki mint egy emberi alak, és éppen néhány törpe Rododendron bokor közül húzkodott ki valamilyen gyökereket". Tombazi ekkor kb. 4570 m magasan járt, később elérte a kicsiny bokrokat de mindössze néhány különös nyomot talált a hóban.

1936-ban a H. W. Tilman vezette expedíció néhány furcsa lábnyomot talált a hóhatár közeli térségben a Mount Everest lejtőin.


1953-ban Sir Edmund Hillary a Mount Everestre tett expedíciója során több nepáli buddhista kolostorban is hallott a lényről. A szerzetesek több festményt és a jetinek tulajdonított relikviát (például levágott kezet) mutattak neki. Sőt az egyik kolostorban még egy jetiskalpot is vehetett borsos áron, amiről azonban később kiderült, hogy ócska hamisítvány. A hegycsúcsra vezető utolsó métereken, a sűrű havazásban Hillary még látni is vélte a három méter magas, két lábon járó szörnyeteget, amint pár méterrel fölötte megáll egy meredélyen és őt bámulja, majd lassan elsétál.

Elnevezések[szerkesztés]

Ausztráliában yowie-nak nevezik, Kanadában gogote-ként ismerik, az ottani amerikai őslakosok által használt elnevezés után pedig sasquatchnak nevezik (ez "szőrös embert" jelent). A Mongólia sivatagaiban és Dél-Szibériában vándorló népek pedig almastinak nevezik a hatalmas emberszabásút. Ám a jeti mellett a legismertebb elnevezés az USA európai származású lakosaitól származó bigfoot elnevezés, ami „nagylábat” jelent.

Vizsgálatok[szerkesztés]

Sir Edmund Hillary kísérletet tett a felkutatására a Himalájában, de csak egy hatalmas koponyacsontot, és óriási lábnyomokat talált.

Az oxfordi Brooks Egyetem kutatói két Északkelet-Indiában talált – a helyiek szerint a „vad erdei embertől” (a jeti egy helyi változatától) származó – szőrszál genetikai vizsgálata alapján arra jutottak, hogy viselőjük egyetlen ismert fajhoz sem tartozik, [2] azonban ez később tévedésnek bizonyult.[3]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ilyen leegyszerűsítő magyarázat például az, hogy egyszerűen a kámzsás zarándokokat tévesztik össze a jetivel a rossz esti fényviszonyok között, illetve hogy a nagy lábnyom mindössze egy normális, ismert lábnyomból alakul úgy, hogy a lábnyom szélén lévő hó elolvad.
  2. Bizonyíték a jeti létezésére (Index, 2008. június 29.)
  3. Hamisítványnak bizonyult a szenzációs jetilelet (Index, 2008. augusztus 18.)

Források[szerkesztés]

  • Jerome Clark: Unexplained! 347 Strange Sightings, Incredible Occurrences, and Puzzling Physical Phenomena, Visible Ink Press, 1993.
  • Bernard Heuvelmans: On The Track Of Unknown Animals, Hill and Wang, 1958
  • Reinhold Messner: My quest for the yeti : confronting the Himalaya's deepest mystery, New York, St. Martin's Press, 2000, ISBN 0312203942
  • Nemere István (Raymond Darieni álnéven): Jeti, jeti…!, Pallas Antikvárium Kiadó, 2002 ISBN 963-9117-85-4

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]