Így neveld a sárkányodat (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Így neveld a sárkányodat
(How to Train Your Dragon)
Rendező Chris Sanders
Dean Deblois
Producer Bonnie Arnold
Alapmű Cressida Cowell:
Így neveld a sárkányodat
Forgatókönyvíró Dean Deblois
Billy Frolick
Chris Sanders
Adam F. Goldberg
Peter Tolan
Főszerepben Jay Baruchel
Gerard Butler
America Ferrera
Craig Ferguson
Jonah Hill
Christopher Mintz-Plasse
Kristen Wiig
T.J. Miller
David Tennant
Zene John Powell
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország  Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (mozis szinkron)
Időtartam 85 perc
Költségvetés 165 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount / DW
Magyarország InterCom
Bemutató USA 2010. március 26.
Magyarország 2010. március 25.
Korhatár USA PG
Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel USA 92 326 000 dollár[1]
Világ 134 626 810 dollár[1]
Kronológia
Következő Így neveld a sárkányodat 2
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon) a DreamWorks 2010-es egész estés animációs filmje, ami Cressida Cowell 2003-as azonos című könyvén alapul.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hibbant-szigeten vikingek élnek. Életüket gyakorta sárkányok veszélyeztetik, amik felperzselik otthonaikat és ellopják állataikat, ezért ádázan harcolnak ellenük. A kétbalkezes főhős (Hablaty - az eredetiben: Hiccup, vagyis „Csuklás” a neve) a falu vezérének fia, a kovácsműhelyben segédkezik. Harcolni nem engedik, mivel még nincs kiképezve a sárkányok elleni harcra. Ő azonban feltalál egy gépet, amivel a legrettegettebb, leggyorsabb sárkányt, az „Éj fúriát” titokban sikerül lelőnie.

Ez a vikingek történetében még senkinek sem sikerült.

Hablaty azt gondolja, ha megölt a sárkányt, akkor a falu népe tisztelni fogja. Ám a lelőtt sárkány életben maradt. Hablaty képtelen megölni a védtelen, fogságba esett lényt, aminek megsérült a farka végén lévő bőrdarab, ezért nem tud elrepülni a katlanból, ami fogva tartja. Hablaty egy kiegészítőt fabrikál, aminek segítségével a sárkány újra a levegőbe tud emelkedni. Hablaty véletlenül a hátán van éppen, amikor ez megtörténik.

Közben a faluban megkezdődik a viking gyerekek harcossá képzése. Hablatynak nincs ínyére a dolog, ám nem akarja megbántani az apját, ezért részt vesz a képzésben. Miközben folyik a képzés, Hablaty és sárkánya (Fogatlan) egyre jobban megismerik egymást, mert a Hablaty által készített alkatrésszel meg tudja ülni a sárkányt, ami újra képes repülni. Az idő múlásával egyre jobban összeszoknak, Hablaty egyre jobban megismeri a sárkányokat (megtanulja milyen módszerekkel lehet leszerelni őket (pl. jó szó, simogatás, stb.)), és rájön, hogy a sárkányok sokkal barátságosabbak, mint mindenki gondolta volna.

Hablaty titka, hogy saját sárkánya van, nem sokáig maradhat titokban, mert a falu legszebb és legügyesebb fegyverforgató lánya, Astrid megtudta a titkot, és együtt repültek a sárkány hátán, mikor is elérték a sárkányok rejtekhelyét. Kiderült, hogy a sárkányok nem maguknak gyűjtenek élelmet, hanem egy sokkalta nagyobb sárkánynak.

Hazaérkezésük után véget ér az ifjú harcosok képzése, és jön a végső megmérettetés, amelyben egy sárkányt kell megölni, de ennek elkerülésére Hablaty a békésebb módot választja. A falu népe nem érti a harc nélküli győzelmet, a sárkányokkal való barátkozást, ezért közbeavatkoznak, a törzs főnökével az élen. Miután a falusiak elkapták Fogatlant, Hablaty elmondja apjának, hogy megtalálta a sárkányok fészkét (amit a viking harcosok már évszázadok óta keresnek) de egyúttal arra kéri apját, ne zaklassa a sárkányokat. Az apja nem érti, hogy a fia a sárkányok pártját fogja, megtagadja fiát és sok viking hajóval a sárkányfészek felé indul a seregével.

A végső csatában a vikingek szembetalálják magukkal egy óriási sárkánnyal, aminek legyőzéséhez szükségük van Hablaty és Fogatlan párosára, valamint azokra az ifjakra, akik az arénában gyakorlásra használt sárkányokon repültek a harcosok után. A sárkány legyőzése után úgy tűnik, hogy Hablaty is és Fogatlan is elesett a csatában, ám nem így történt, mert a sárkány a testével védte gazdáját.Hablaty csak a bal lábszárát vesztette el.A film végén látjuk Hablaty és Astrid beteljesült szerelmét, és azt, hogy a vikingek és a sárkányok teljes békében élnek egymás mellett a faluban.

TV-sorozat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmből egy televíziós sorozat is készül, a Sárkányok, amelyet a Cartoon Network sugároz.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c 'How to Train Your Dragon' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 4.)