Így neveld a sárkányodat (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Így neveld a sárkányodat
(How to Train Your Dragon)
2010-es amerikai animációs film
Rendező Chris Sanders
Dean Deblois
Producer Bonnie Arnold
Vezető producer Kristine Belson
Tim Johnson
Alapmű Cressida Cowell:
Így neveld a sárkányodat
Műfaj dráma, kaland, fantasy
Forgatókönyvíró Dean Deblois
Billy Frolick
Chris Sanders
Adam F. Goldberg
Peter Tolan
Főszerepben Jay Baruchel
Gerard Butler
America Ferrera
Craig Ferguson
Jonah Hill
Christopher Mintz-Plasse
Kristen Wiig
T.J. Miller
David Tennant
Zene John Powell
Operatőr Roger Deakins
Vágó Maryann Brandon
Darren T. Holmes
Díszlettervező Grant Major
Gyártásvezető Jennifer Dahlman
Lori Korngiebel
Craig Rittenbaum
Kate Spencer
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar
Játékidő 85 perc
Költségvetés 165 millió $[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount
Magyarország InterCom
Bemutató USA 2010. március 26.
Magyarország 2010. március 25.
Magyar adó HBO, HBO 2, HBO Comedy, TV2, Super TV2
Korhatár USA PG
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel USA 92 326 000 $[1]
Világ 134 626 810 $[1]
Kronológia
Következő Így neveld a sárkányodat 2.
Kapcsolódó műsor Sárkányok
További információk

Az Így neveld a sárkányodat (eredeti címén How to Train Your Dragon) egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a DreamWorks 19. filmalkotása, Cressida Cowell 2003-as azonos című könyve alapján készült, az Így neveld a sárkányodat-filmek 1. része, 2010-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Dean Deblois írta, Chris Sanders rendezte, a zenéjét John Powell szerezte, a producer Bonnie Arnold. A DreamWorks készítette, a Paramount forgalmazta. Amerikában 2010. március 26-án mutatták be. Magyarországon 2010. március 25-én vetítették le. A film alapján egy animációsfilm-sorozat is készült, Sárkányok címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

Hibbant-szigeten vikingek élnek. Életüket gyakorta sárkányok veszélyeztetik, amik felperzselik otthonaikat és ellopják állataikat, ezért ádázan harcolnak ellenük. A kétbalkezes főhős (Hablaty - az eredetiben: Hiccup, vagyis „Csuklás” a neve) a falu vezérének fia, a kovácsműhelyben segédkezik. Harcolni nem engedik, mivel nincs kiképezve a sárkányok elleni harcra, ráadásul folytonos csetlés-botlásaival mindig csak bajt okoz. Ő azonban feltalál egy gépezetet, amivel a legrettegettebb, leggyorsabb sárkányt, az „Éj fúriát” titokban sikerül lelőnie. Ez a vikingek történetében még senkinek sem sikerült.

Hablaty a lelőtt sárkányra az erdő mélyén talál rá, és azt gondolja, most, hogy megölte, a falu népe végre tisztelni fogja. Ám a lelőtt sárkány életben maradt. Hablaty képtelen megölni a védtelen, fogságba esett lényt, így elengedi őt. A megsérült sárkány azonban a lövés következtében elvesztette a farka végén lévő bőrdarabot, amitől nem tud repülni. Fogságba esik egy erdei katlan mélyén. A napok múlásával egyre kiszolgáltatottabbá válik, így Hablaty próbálja gondját viselni. A kezdeti nehézségek után igencsak közel kerül a sárkányhoz. Fogatlannak nevezi őt el (bár később kiderül, hogy sárkánynak van foga, csak ezt képes visszahúzni az ínyébe). A letört bőrdarab helyébe Hablaty egy kiegészítőt fabrikál, aminek segítségével a sárkány újra a levegőbe tud emelkedni. Hablaty véletlenül a hátán van éppen, amikor ez megtörténik, így egyedül meglovagolja sárkányt, aki újra képes a repülésre.

Közben a faluban megkezdődik a viking gyerekek harcossá képzése. Hablatynak nincs ínyére a dolog, ám az apja kérésére ő is részt vesz a képzésben. Miközben folyik a képzés, Hablaty és sárkánya egyre jobban összeszoknak, Hablaty megismeri a sárkányokat (megtanulja milyen módszerekkel lehet leszerelni őket (pl. jó szó, simogatás, stb.)), és rájön, hogy a sárkányok sokkal barátságosabbak, mint mindenki gondolta volna. Az eltanult fortélyok segítségével hamar ő lesz a legtehetségesebb "harcos", ami egyre közelebb viszi őt a végső próbatételhez, amikor is meg kell ölnie egy igazi sárkányt a falu színe előtt. Ezt azonban nem akarja megtenni, noha az apja számít rá, és Astrid a falu legszebb és legügyesebb fegyverforgató lánya (Hablaty titkos szerelme) ugyancsak kezd felfigyelni rá.

A dolgok akkor vesznek váratlan fordulatot, mikor Astrid megtudja, hogy Hablatynak saját sárkánya van, és miközben együtt repülnek Fogatlan hátán megtalálják a sárkányok titkos rejtekhelyét. Kiderül, hogy a sárkányok nem maguknak gyűjtenek élelmet, hanem egy sokkalta nagyobb sárkánynak, aki felfal mindenkit, ha nem gyűjtenek elegendő ennivalót.

Hamarosan véget ér az ifjú harcosok képzése, és jön a végső megmérettetés, de ennek elkerülésére Hablaty a békésebb módot választja. A falu népe nem érti a harc nélküli győzelmet, és a sárkányokkal való barátkozást, ezért közbeavatkoznak, a törzs főnökével az élen. A csata hevében megjelenik Fogatlan, aki Hablaty védelmére kel, de a falusiak végül elfogják őt. Hablaty elmondja az apjának, hogy megtalálta a sárkányok fészkét (amit a viking harcosok már évszázadok óta keresnek) de egyúttal arra kéri apját, ne zaklassa a sárkányokat. Az apja nem érti, hogy a fia a sárkányok pártját fogja, megtagadja fiát és sok viking hajóval a sárkányfészek felé indul a seregével.

Amikor a vikingek elérik a sárkányfészket, szembetalálják magukat az óriási sárkánnyal, aminek legyőzéséhez szükségük van Hablaty és Fogatlan párosára, valamint azokra az ifjakra, akik az arénában gyakorlásra használt sárkányokon repültek a harcosok után. A közös csatamunkának hála a hibbant-szigetiek győzelmet aratnak a hatalmas sárkány felett, annak legyőzése után úgy tűnik, hogy Hablaty is és Fogatlan is elesett a csatában. Csakhogy nem így történt, mert a sárkány saját a testével védte gazdáját, Hablaty pedig csak a bal lábszárát vesztette el. Ennek pótlására később tökéletes műlábat kap (hasonlóan Fogatlan pótolt műfarkához).

A film végén látjuk Hablaty és Astrid beteljesült szerelmét, Hablaty apja pedig kifejezi, hogy mennyire büszke a fiára. A vikingek és a sárkányok pedig összeszoknak, és immár teljes békében élnek egymás mellett a faluban.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Hablaty Jay Baruchel Hamvas Dániel
Pléhpofa Gerard Butler Rosta Sándor
Bélhangos Craig Ferguson Besenczi Árpád
Astrid America Ferrera Csifó Dorina
Takonypóc Jonah Hill Berkes Bence
Halvér Christopher Mintz-Plasse Morvay Bence
Kőfej Kristen Wiig Berkes Boglárka
Fafej T.J. Miller Baráth István
További magyar hangok
Bartók László, Béli Titanilla, Bolla Róbert, Bor László, [ Keönch Anna, Maróti Attila, Nagy Viktor, Papucsek Vilmos, Péterfai Tamás, Rácz Kati, Rékai Nándor,

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c 'How to Train Your Dragon' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]