Így neveld a sárkányodat (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Így neveld a sárkányodat
(How to Train Your Dragon)
2010-es amerikai animációs film

Rendező
Producer Bonnie Arnold
Vezető producer
 • Kristine Belson
 • Tim Johnson
Alapmű
Műfaj fantasy, dráma, kaland
Forgatókönyvíró
Hang
Zene John Powell
Operatőr Roger Deakins
Vágó
 • Maryann Brandon
 • Darren T. Holmes
Díszlettervező Grant Major
Gyártásvezető
 • Jennifer Dahlman
 • Lori Korngiebel
 • Craig Rittenbaum
 • Kate Spencer
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 85 perc
Költségvetés 165 000 000 USD[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA PG
 • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
92 326 000
USD[1]
Világszerte
134 626 810
USD[1]
Kronológia
KövetkezőÍgy neveld a sárkányodat 2.
Kapcsolódó műsor Sárkányok
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Így neveld a sárkányodat témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Így neveld a sárkányodat (eredeti cím: How to Train Your Dragon) 2010-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely Cressida Cowell 2003-as azonos című könyve alapján készült, és az Így neveld a sárkányodat-trilógia első része. A 19. DreamWorks-film rendezői Chris Sanders és Dean Deblois. Az animációs játékfilm producere Bonnie Arnold. A forgatókönyvet William Davies írta, a zenéjét John Powell szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja akciós fantasyfilm.

Amerikában 2010. március 26-án, Magyarországon 2010. március 25-én mutatták be a mozikban. Az animációs film alapján egy animációs filmsorozat is készült, Sárkányok címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hibbant-szigeten vikingek élnek. Életüket gyakorta sárkányok veszélyeztetik, amik felperzselik otthonaikat és ellopják állataikat, ezért ádázan harcolnak ellenük. A kétbalkezes főhős, Hablaty (az eredetiben: Hiccup, vagyis „Csuklás” a neve) a falu vezérének, Pléhpofának a fia, a kovácsműhelyben segédkezik. Harcolni nem engedik, mivel nincs kiképezve a sárkányok elleni harcra, ráadásul folytonos csetlés-botlásaival mindig csak bajt okoz. Ő azonban feltalál egy gépezetet, amivel a legrettegettebb, leggyorsabb sárkányt, az „Éjfúriát” titokban sikerül lelőnie. Ez a vikingek történetében még senkinek sem sikerült. Ám a vikingek nem hisznek neki, mert ki hinné, hogy egy Hablaty nevű satnya, mindig csak bajt okozó viking lőtte le azt a sárkányt, amit 300 év alatt senkinek sem sikerült.

Hablaty elindul az erdőbe, s annak mélyén talál rá a sárkányra, és azt gondolja, most, hogy megölte, a falu népe végre tisztelni fogja. Ám a lelőtt sárkány életben maradt. Hablaty képtelen megölni a védtelen, fogságba esett lényt, így elengedi őt. A megsérült sárkány azonban a lövés következtében elvesztette a farka végén lévő egyik darabot, amitől nem tud repülni. Fogságba esik egy erdei katlan mélyén. A napok múlásával egyre kiszolgáltatottabbá válik, így Hablaty próbálja gondját viselni. A kezdeti nehézségek után igencsak közel kerül a sárkányhoz. Fogatlannak nevezi őt el (bár később kiderül, hogy sárkánynak van foga, csak ezt képes visszahúzni az ínyébe). A farkáról letört darab helyébe Hablaty egy kiegészítőt fabrikál, aminek segítségével a sárkány újra a levegőbe tud emelkedni, de csak akkor, ha valaki irányítja valahogy. Hablaty véletlenül a farkán van éppen, amikor ez megtörténik, így egyedül meglovagolja sárkányt, aki ezáltal újra képes a repülésre.

Közben a faluban megkezdődik a viking gyerekek harcossá képzése. Hablatynak nincs ínyére a dolog, ám az apja kérésére ő is részt vesz a képzésben. Miközben folyik a képzés, Hablaty és sárkánya egyre jobban összeszoknak. Hablaty megismeri a sárkányokat, megtanulja milyen módszerekkel lehet leszerelni őket (pl. jó szó, simogatás stb.), és rájön, hogy a sárkányok sokkal barátságosabbak, mint mindenki gondolta volna. Az eltanult fortélyok segítségével hamar ő lesz a legtehetségesebb „harcos”, ami egyre közelebb viszi őt a végső próbatételhez, amikor is meg kell ölnie egy igazi sárkányt a falu színe előtt. Ezt azonban nem akarja megtenni, noha az apja számít rá, és Astrid, a falu legszebb és legügyesebb fegyverforgató lánya (Hablaty titkos szerelme) ugyancsak kezd felfigyelni rá.

A dolgok akkor vesznek váratlan fordulatot, mikor Astrid megtudja, hogy Hablatynak saját sárkánya van, és miközben együtt repülnek Fogatlan hátán, megtalálják a sárkányok titkos rejtekhelyét. Kiderül, hogy a sárkányok nem maguknak gyűjtenek élelmet, hanem egy sokkalta nagyobb sárkánynak, aki felfal mindenkit, ha nem gyűjtenek elegendő ennivalót.

Hamarosan véget ér az ifjú harcosok képzése, és jön a végső megmérettetés, de ennek elkerülésére Hablaty a békésebb módot választja. A falu népe nem érti a harc nélküli győzelmet, és a sárkányokkal való barátkozást, ezért közbeavatkoznak, a törzs főnökével az élen. A csata hevében megjelenik Fogatlan, aki Hablaty védelmére kel, de a falusiak végül elfogják őt. Hablaty elmondja az apjának, hogy megtalálta a sárkányok fészkét (amit a viking harcosok már évszázadok óta keresnek) de egyúttal arra kéri apját, ne zaklassa a sárkányokat, mert van egy óriási sárkány, ami hatalmas veszélyt jelent. Az apja nem érti, hogy a fia a sárkányok pártját fogja, megtagadja fiát, és sok viking hajóval, Fogatlannal és a seregével elindul a sárkányfészek felé (Fogatlant azért viszi, mert csak egy sárkány tudja megtalálni a fészket).

Amikor a vikingek elérik a fészket, szembetalálják magukat az óriási sárkánnyal, aminek legyőzéséhez szükségük van Hablaty és Fogatlan párosára, valamint azokra az ifjakra, akik az arénában gyakorlásra használt sárkányokon repültek a harcosok után. A közös csapatmunkának hála a hibbant-szigetiek győzelmet aratnak a hatalmas sárkány felett, annak legyőzése után úgy tűnik, hogy Hablaty is és Fogatlan is elesett a csatában. Csakhogy nem így történt, mert a sárkány a saját testével védte gazdáját, Hablaty pedig csak a bal lábszárát vesztette el. Ennek pótlására később tökéletes műlábat kap (hasonlóan Fogatlan pótolt műfarkához).

A film végén látjuk Hablaty és Astrid beteljesült szerelmét, Hablaty apja pedig kifejezi, hogy mennyire büszke a fiára. A vikingek és a sárkányok összeszoknak, és immár teljes békében élnek egymás mellett a faluban.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Hablaty-Fogatlan Jay Baruchel Hamvas Dániel
Pléhpofa Gerard Butler Rosta Sándor
Bélhangos Craig Ferguson Besenczi Árpád
Astrid America Ferrera Csifó Dorina
Takonypóc-Kampó Jonah Hill Berkes Bence
Halvér-Bütyök Christopher Mintz-Plasse Morvay Bence
Kőfej Kristen Wiig Berkes Boglárka
Fafej T. J. Miller Baráth István

További magyar hangok: Bartók László, Béli Titanilla, Bolla Róbert, Bor László, Garai Róbert, Garamszegi Gábor, Horváth Gergely, Hunyad Ákos, Jeges Krisztián, Kapácsy Miklós, Keönch Anna, Maróti Attila, Nagy Viktor, Papucsek Vilmos, Péterfai Tamás, Rácz Kati, Rékai Nándor, Sági Tímea, Szalay Imre

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c How to Train Your Dragon (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 4.)

További információk[szerkesztés]