Így neveld a sárkányodat (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Így neveld a sárkányodat
(How to Train Your Dragon)
Rendező Chris Sanders
Dean Deblois
Producer Bonnie Arnold
Vezető producer Kristine Belson
Tim Johnson
Alapmű Cressida Cowell:
Így neveld a sárkányodat
Műfaj dráma, kaland, fantasy
Forgatókönyvíró Dean Deblois
Billy Frolick
Chris Sanders
Adam F. Goldberg
Peter Tolan
Főszerepben Jay Baruchel
Gerard Butler
America Ferrera
Craig Ferguson
Jonah Hill
Christopher Mintz-Plasse
Kristen Wiig
T.J. Miller
David Tennant
Zene John Powell
Operatőr Roger Deakins
Vágó Maryann Brandon
Darren T. Holmes
Gyártásvezető Jennifer Dahlman
Lori Korngiebel
Craig Rittenbaum
Kate Spencer
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar
Időtartam 85 perc
Költségvetés 165 millió $[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount
Magyarország InterCom
Bemutató USA 2010. március 26.
Magyarország 2010. március 25.
Magyar adó HBO, HBO 2, HBO Comedy, TV2, Super TV2
Korhatár USA PG
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel USA 92 326 000 $[1]
Világ 134 626 810 $[1]
Kronológia
Következő Így neveld a sárkányodat 2.
Kapcsolódó sorozat Sárkányok
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Így neveld a sárkányodat (eredeti címén How to Train Your Dragon) című egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film a DreamWorks 19. filmalkotása, Cressida Cowell 2003-as azonos című könyve alapján készült, az Így neveld a sárkányodat-filmek 1. része, 2010-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Dean Deblois írta, Chris Sanders rendezte, a zenéjét John Powell szerezte, a producer Bonnie Arnold. A DreamWorks készítette, a Paramount forgalmazta. Amerikában 2010. március 26-án mutatták be. Magyarországon 2010. március 25-én vetítették le. A film alapján egy animációsfilm-sorozat is készült, Sárkányok címmel.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hibbant-szigeten vikingek élnek. Életüket gyakorta sárkányok veszélyeztetik, amik felperzselik otthonaikat és ellopják állataikat, ezért ádázan harcolnak ellenük. A kétbalkezes főhős (Hablaty - az eredetiben: Hiccup, vagyis „Csuklás” a neve) a falu vezérének fia, a kovácsműhelyben segédkezik. Harcolni nem engedik, mivel még nincs kiképezve a sárkányok elleni harcra. Ő azonban feltalál egy gépet, amivel a legrettegettebb, leggyorsabb sárkányt, az „Éj fúriát” titokban sikerül lelőnie.

Ez a vikingek történetében még senkinek sem sikerült.

Hablaty azt gondolja, ha megölt a sárkányt, akkor a falu népe tisztelni fogja. Ám a lelőtt sárkány életben maradt. Hablaty képtelen megölni a védtelen, fogságba esett lényt, aminek megsérült a farka végén lévő bőrdarab, ezért nem tud elrepülni a katlanból, ami fogva tartja. Hablaty egy kiegészítőt fabrikál, aminek segítségével a sárkány újra a levegőbe tud emelkedni. Hablaty véletlenül a hátán van éppen, amikor ez megtörténik.

Közben a faluban megkezdődik a viking gyerekek harcossá képzése. Hablatynak nincs ínyére a dolog, ám nem akarja megbántani az apját, ezért részt vesz a képzésben. Miközben folyik a képzés, Hablaty és sárkánya (Fogatlan) egyre jobban megismerik egymást, mert a Hablaty által készített alkatrésszel meg tudja ülni a sárkányt, ami újra képes repülni. Az idő múlásával egyre jobban összeszoknak, Hablaty egyre jobban megismeri a sárkányokat (megtanulja milyen módszerekkel lehet leszerelni őket (pl. jó szó, simogatás, stb.)), és rájön, hogy a sárkányok sokkal barátságosabbak, mint mindenki gondolta volna.

Hablaty titka, hogy saját sárkánya van, nem sokáig maradhat titokban, mert a falu legszebb és legügyesebb fegyverforgató lánya, Astrid megtudta a titkot, és együtt repültek a sárkány hátán, mikor is elérték a sárkányok rejtekhelyét. Kiderült, hogy a sárkányok nem maguknak gyűjtenek élelmet, hanem egy sokkalta nagyobb sárkánynak.

Hazaérkezésük után véget ér az ifjú harcosok képzése, és jön a végső megmérettetés, amelyben egy sárkányt kell megölni, de ennek elkerülésére Hablaty a békésebb módot választja. A falu népe nem érti a harc nélküli győzelmet, a sárkányokkal való barátkozást, ezért közbeavatkoznak, a törzs főnökével az élen. Miután a falusiak elkapták Fogatlant, Hablaty elmondja apjának, hogy megtalálta a sárkányok fészkét (amit a viking harcosok már évszázadok óta keresnek) de egyúttal arra kéri apját, ne zaklassa a sárkányokat. Az apja nem érti, hogy a fia a sárkányok pártját fogja, megtagadja fiát és sok viking hajóval a sárkányfészek felé indul a seregével.

A végső csatában a vikingek szembetalálják magukkal egy óriási sárkánnyal, aminek legyőzéséhez szükségük van Hablaty és Fogatlan párosára, valamint azokra az ifjakra, akik az arénában gyakorlásra használt sárkányokon repültek a harcosok után. A sárkány legyőzése után úgy tűnik, hogy Hablaty is és Fogatlan is elesett a csatában, ám nem így történt, mert a sárkány a testével védte gazdáját.Hablaty csak a bal lábszárát vesztette el.A film végén látjuk Hablaty és Astrid beteljesült szerelmét, és azt, hogy a vikingek és a sárkányok teljes békében élnek egymás mellett a faluban.

Szereposztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Hablaty Jay Baruchel Hamvas Dániel
Pléhpofa Gerard Butler Rosta Sándor
Bélhangos Craig Ferguson Besenczi Árpád
Astrid America Ferrera Csifó Dorina
Takonypóc Jonah Hill Berkes Bence
Halvér Christopher Mintz-Plasse Morvay Bence
Kőfej Kristen Wiig Berkes Boglárka
Fafej T.J. Miller Baráth István
További magyar hangok
Bartók László, Béli Titanilla, Bolla Róbert, Bor László, Garai Róbert, Garamszegi Gábor, Horváth Gergely, Hunyad Ákos, Jeges Krisztián, Kapácsy Miklós, Keönch Anna, Maróti Attila, Nagy Viktor, Papucsek Vilmos, Péterfai Tamás, Rácz Kati, Rékai Nándor, Sági Tímea, Szalay Imre

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c 'How to Train Your Dragon' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. április 4.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]