Kung Fu Panda 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kung Fu Panda 2.
(Kung Fu Panda 2)
2011-es amerikai animációs film
Rendező Jennifer Yuh Nelson
Producer Melissa Cobb
Műfaj
Forgatókönyvíró
Hang
Zene
Vágó
  • Maryann Brandon
  • Clare De Chenu
Gyártásvezető Jeff Hermann
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 91 perc
Költségvetés 150 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 II. kategória (F/11290/A)
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
165 249 063
USD
Világszerte
665 692 281
USD
Kronológia
ElőzőKung Fu Panda
KövetkezőKung Fu Panda 3.
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kung Fu Panda 2. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kung Fu Panda 2. 2011-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs harcművészeti filmvígjáték, a Kung Fu Panda-filmek második része, amiben Po és a barátai Shen úr hatalomra lépése ellen harcolnak, bevetve egy új fegyvert, miközben a hatalmas panda felfedez egy nyugtalanító láncszemet, ami a múltjához vezet.

Az eredeti filmben lévő szereplők hangjai vannak ebben a filmben is, kivéve Shen urat, akinek a hangja Gary Oldman. A 17. DreamWorks-film rendezője Jennifer Yuh Nelson. Az animációs játékfilm producere Melissa Cobb. A forgatókönyvet Jonathan Aibel és Glenn Berger írta, a zenéjét John Powell és Hans Zimmer szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation gyártásában készült, a Paramount Pictures forgalmazta.

Az CGI animációs film 2011. május 26-án debütált a Real Digitális 3D-n és a Dolby Digitális 3D-n. A Kung Fu Panda 2. pozitív visszajelzéseket kapott, a kritikusoknak tetszett az animáció, a szinkronszínészek munkája és a karakterfejlődés. Bevételi szempontból is nagy sikert aratott, az első részt felülmúlva, és az év legtöbb bevételét szerző animációs filmjévé vált. A "Legjobb animáció" díjjal nevezték ki a 2011-es, 84. Oscar-díj gálán.

2016. március 18-án jött a folytatás, a Kung Fu Panda 3., amit szintén Jennifer Yuh Nelson rendezett.

Cselekmény[szerkesztés]

Évekkel az első film eseményei előtt Shen úr az ősi Kínában lévő Gongem várost uraló páva klán fia, tűzijáték – mint fegyverzet – után kutat. Miután megtudja a jövendőmondó kecskétől, hogy egy "fekete-fehér harcos" fogja legyőzni őt, Shen összetoboroz egy hadsereget, hogy kiirtsa a panda népességet, ezzel megakadályozva a jóslat beteljesülését. Shen szülei, megrémülve eme kegyetlenségtől, száműzik a bosszúszomjas Shen-t a városból.

Húsz évvel később, Po éli az álmát, mint egy sárkány harcos, megvédve a Béke völgyét a barátai és a kung fu mesterei (az Őrjöngő Ötös) mellett. Azonban Shifu mester szerint még el kell érnie a belső békét. Miközben segít megvédeni egy falut a farkas banditák ellen, akik finomított fémet lopnak Shen úrnak, Po megzavarodik a farkasok vezetőjének páncélzatán lévő szimbólum láttán, ami egy visszaemlékezést okoz Póban az édesanyjára. Ezáltal a farkasok elszöknek. Po megkérdezi lúd édesapját, Mr. Ping-et az eredetéről, de Ping mindössze annyit tud mondani, hogy kisgyermekként talált rá Póra egy retekkel teli ládában, és ezután befogadta.

Shifu megtudja, hogy Shen megölte Mennydörgő Orrszarvú mestert, a kung fu tanács vezetőjét, akinek dolga a város védelme volt. Shen egy újonnan kifejlesztett fegyvert, egy ágyút használ, aminek segítségével el akarja törölni a kung fu hagyományt és meg akarja hódítani Kínát. Elküldi Pót és a Őrjöngő Ötöst, hogy állítsák meg Shen-t, akik mikor Gongem városba érnek, látják, hogy Shen erői már megszállták a helyet. Rátalálnak két bebörtönzött tanácsosra, Ökör mesterre és Krokodil mesterre, és segítséget kérnek tőlük, hogy megszabadítsák a várost, de mindkét mester arra hivatkozik, hogy ők tehetetlenek Shen fegyverei ellen, ezért visszautasítják. A farkasok vezetője észreveszi Pót és az Ötöket, és üldözőbe veszi őket, majd végül Shen vártornya előtt elkapja őket.

Po és az Őrjöngő Ötös azonban kiszabadítja magát, és elpusztítják Shen ágyúját. Azonban Po fejében ismét bevillan egy régi emlék, ahogy meglátja azt a szimbólumot, amit korábban is látott Shen tollazatán, így Shen elszökik és egy ágyú arzenállal szétlövi a tornyot. Miután Po és a Őrjöngő Ötös is elmenekül, Tigris keresztezi Po útját. Po elmagyarázza, hogy emlékszik, hogy Shen jelen volt azon az éjjelen, amikor szétválasztották Po szüleit, és válaszokat akar követelni Shen-től a múltjával kapcsolatban. Meglepően empatikusan (a Kung Fu Panda – A harc művészete c. rövidfilmben Tigrist árvaként is mutatják), Tigris azt tanácsolja Pónak, hogy a saját biztonsága érdekében vonuljon vissza. Mindazonáltal, Po betör Shen ágyútermelő gyárába és szembeütközik vele, amivel véletlen keresztezi az Ötök tervét, vagyis a gyár lerombolását. Shen hamisan azt állítja a zavarodott Pónak, hogy a szülei soha sem szerették őt, majd kilövi őt a gyárból egyenesen egy folyóba, közben pedig elkapja a Ötöket.

Pót megmenti Shen jövendőmondója, akit Shen száműzetett abba az elhagyatott faluba, ahol Po született. A jövendőmondó segít neki emlékezni a múltjára. Po rájön, hogy amikor fiatal volt, a szülei feláldozták magukat azért, hogy megmentsék őt Shen hadseregétől. Az édesanyja elbújtatta őt egy retekkel teli ládába, és aztán elcsalta Shen erőit. Po ezáltal eléri a belső békét, miután rájött, hogy ettől a tragédiától eltekintve végül is egy elég boldog életet élt.

Po visszatér Gongem városba, hogy megmentse az Őrjöngő Ötöst és megakadályozza Shen hatalomra lépését. A folytatódó csatában (amiben Ökör és Krokodil mester is részt vesz, miután Shifu rábeszélte őket, aki szintén segít a harcban) Po a belső békéjét használja egy kung fu technika aktiválásához, amivel elhárítja Shen ágyúgolyóját, és átirányítja a hajóhada felé, ami megsemmisül (Shifu mester mutatta ezt a technikát Pónak korábban a filmben). Po megpróbálja ráébreszteni Shen-t, hogy hagyja feledésbe a múltját, de ő továbbra is végezni akar Póval, aki véletlenül elvágja az ágyút tartó köteleket, ami aztán ráesik és összezúzza Shen-t. A győzelem után Po visszatér a Béke völgyébe, Mr. Ping-hez, bejelentve, hogy ráébredt, ő az édesapja. Egy időben Po biológiai édesapját (Fred Tatasciore) látjuk, ahogyan egy messzi-messzi rejtett faluban éldegél, amit a túlélő pandák laknak, és hirtelen megérzi, hogy a fia életben van.

Szereplők[szerkesztés]

Jack Black a Kung Fu Panda 2. premierén Sydneyben, 2011 júniusában
Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Po Jack Black Gáspár András
Shifu mester Dustin Hoffman Tahi Tóth László
Lord Shen Gary Oldman Rajkai Zoltán
Tigris Angelina Jolie Zsigmond Tamara
Majom Jackie Chan Kassai Károly
Vipera Lucy Liu Kökényessy Ági
Daru David Cross Bor László
Sáska Seth Rogen Szabó Máté
Mr. Ping James Hong Harsányi Gábor
A jövendőmondó Michelle Yeoh Györgyi Anna
Farkasvezér Danny McBride Schneider Zoltán
Ökör mester Dennis Haysbert Galambos Péter
Krokodil mester Jean-Claude Van Damme Barabás Kiss Zoltán
Mennydörgő Orrszarvú mester Victor Garber Csernák János

A film készítése[szerkesztés]

Miután az eredeti Kung Fu Pandát kiadták 2008-ban, Dreamworks Animation egy második filmet tervezett Pandamoneum címmel, amit 2010-re The Kaboom of Doom-ra változtattak, mielőtt egyszerűen csak újratitulálták Kung Fu Panda 2-re. Jennifer Yuh Nelson-t – aki az első film történetének a feje volt – megkérték, hogy ő rendezze meg a folytatást. Az eredeti film szereplői visszatértek, hogy most is az ő hangjukat használják a filmben. Mint a másik DreamWorks Animation filmek, amiket 2009-ben kezdtek el gyártani, a Kung Fu Panda 2 a DreamWorks InTru 3D térhatású technológiájával lett megcsinálva.

Jonathan Aibel és Glenn Berger, az első film szövegkönyv írói és gyártói visszatértek, hogy megírják a folytatást, közben Charlie Kaufmannal konzultálva.

A Kung Fu Panda 2-ben, a gyártó csapat magasabb ismeretséget mutatott Kínával szemben. 2008-ban, a Kung Fu Panda kiadása után, DreamWorks CEO Jeffrey Katzenberg és más Dreamworks tagok meglátogatták Chengdu városát, amit a "pandák szülővárosának" tartanak. Azonkívül, hogy igazi pandákat láttak, a csapat tagjai tanultak dolgokat a helyi kultúrával kapcsolatban. Katzenberg azt állította, hogy a Kung Fu Panda 2 Chengdu sok elemét magába foglalja. Berger azt mondta: Soha nem úgy gondoltunk erre a filmre, hogy Kínában készült, amerikaiak számára; ez egy film egy mitikus, egyetemes Kínában, és a világon mindenki számára készült.

Kiadás[szerkesztés]

A Kung Fu Panda 2-t a Cannesi Filmfesztiválon mutatták be, még a hivatalos forgalmazás előtt. Amerikában 2011. május 26-án, Angliában 2011. június 10-én, Ausztráliában pedig 2011. június 23-án debütált. Az IMAX mozikban szintén vetítették, az EMEA régióban.

Bevételek[szerkesztés]

A film Észak-Amerikában a bruttósított bevétele 165 millió $, illetve összesen világszerte 665 millió $-t szerzett, így felülmúlta az első részt. A világon ez a legnagyobb bevételt hozó animációs film, valamint a 6. legnagyobb bevételt hozó film. Összességében ez a 11. legnagyobb bevételt hozó animációs film és az 57. legnagyobb bevételt hozó film. Az első hétvégén világszerte 108 900 000 $-t szerzett, rangsorban a második helyen állt, mögötte a Másnaposok 2. című film. Ez volt a világon a legnagyobb bevételt hozó film, amelyet nő rendezett.

Észak Amerikában, a három napos hétvége kezdetével, ami csütörtökön kezdődött, a film 47,7 millió $-t keresett. A film 13,2 millió $-t keresett a háborús hősök megemlékezésének napján, így összesen 60,9 millió $-t keresve a négy napos hétvégén.

Nemzetközileg a film bemutatása 11 országban ugyan azon a napon volt, mint Észak-Amerikában, ezek közül 9-ben az első volt a premier listán, 55,5 millió $-t keresve ezzel az első hétvégén, a harmadik helyre rakva ezzel a filmet, amit A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken és a Másnaposok 2. előzött meg. A 3. hét végére érte el az első helyet. Ezt meg is tartotta a következő hétvégéig az 58,2 millió $-ral, ezzel több területen is első helyet élvezhetett.

Kínában a legnagyobb bevételt hozta Észak-Amerika után, két nagy bevételt jelentettek, egyet egy két napos hétvégén, 19,3 millió $-ról, a másikat pedig egy másik kétnapos hétvégén 16,7 millió $-ról. A film rekordot állított fel a nyitónapon. Összesen 93,19 millió $-t keresett, ezzel ezt az animációs filmet téve a legnagyobb bevételt hozóvá Kínában, megelőzve az előző rekord tartókat, Kung Fu Panda (26 024 298 $). Az ázsiai témájú film elérte a legnagyobb nyitónapot az animált filmek körében Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Dél-Koreában és Thaiföldön. Ez vált a legnagyobb bevételt hozó filmmé Vietnámban, megelőzve az Avatart.

Házimozi[szerkesztés]

A film DVD-n és Blu-rayen 2011. december 13-án jelent meg, amihez hozzácsatolták a Kung Fu Panda: A mesterek titkai című rövidfilmet, és egy betekintést a Kung Fu Panda sorozatba.

Kapcsolódó művek[szerkesztés]

Egy folytatás, a Kung Fu Panda 3 2016. március 18-án jelent meg három másik filmmel együtt. Ismét Jennifer Yuh Nelson rendezte a filmet, és a kínai Dreamworks adta ki.

A fő filmek mellett, a Kung Fu Panda koncesszióban lesz még három másik rövidfilm is: Kung Fu Panda: A dühös ötös titkai, Kung Fu Panda: Különleges nyaralás és Kung Fu Panda: A mesterek titkai. Egy Kung Fu Panda: A tökély legendái című sorozat megy a Nickeloden csatornán 2011 óta.

A filmről készült egy videójáték is, amit 2011. május 23-án adott ki a THQ. A játék a filmben lévő események után játszódik, amikor is Po-t és a Dühös ötöst megtámadja egy csapat ördögi komodó sárkány. A többi mester segítségével Po-nak fel kell fednie a történteket az ostrom mögött és megállítania.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]