Ugrás a tartalomhoz

IMAX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Melbourne-i IMAX mozi

Az IMAX (az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy maximális képhatás) a kanadai IMAX Corporation cég által kifejlesztett filmformátum, amely a hagyományosnál sokkal nagyobb méretű és felbontású képek vetítésére szolgál. A szabványos IMAX vetítővászon 22 méter széles és 16 méter magas, de lehet ennél nagyobb is (30 m). Napjainkban az IMAX a legelterjedtebb[forrás?] a nagyméretű filmformátumok között.

Története

[szerkesztés]

Az IMAX formátumot négy kanadai, Graeme Ferguson, Roman Kroitor, Robert Kerr és William C. Shaw tervezte. Első kísérletük az 1967-es világkiállításon bemutatott többprojektoros rendszer volt, ám a vele kapcsolatos technikai nehézségek miatt egyszerűsítették a rendszert, és az 1970-es világkiállításra elkészítették az egyprojektoros IMAX változatot. 1971-ben Torontóban átadták az első állandó jellegű IMAX rendszert.

Technikai specifikációk

[szerkesztés]
Az IMAX féle 70 mm-es és a hagyományos 35 mm-es film arányainak összehasonlítása
  • 70 × 48,5 mm filmméret
  • vízszintes képtovábbítás (jobbról balra)
  • 24 kép másodpercenként
  • 1,43:1 képarány

A standard IMAX rendszer mellett két más változat és létezik: az IMAX Dome-ot (korábbi nevén OMNIMAX-ot) egy kupolára vetítik, így a nézőt teljesen körbeveszi a film; az IMAX 3D filmeket pedig két, a két emberi szemnek megfelelően elhelyezkedő kamerával veszik fel, majd a két filmet egymásra merőleges polarizációval ugyanarra a vászonra vetítik; a néző egy speciális, polárszűrős szemüveget visel, ami révén a két szem mindegyike csak a neki megfelelő filmet látja, így a film három dimenziós benyomást kelt.[1]

IMAX mozik

[szerkesztés]

Magyarországon, több más európai országhoz hasonlóan, a Cinema City Internationalnek kizárólagos joga van az IMAX mozik üzemeltetésére.[2] Az első magyar IMAX mozi 2007 őszén nyílt volna meg a budapesti Arena Plazában,[3] azonban meg nem nevezett okok miatt csak 2008. január 17-én adták át.[4] A legközelebbi külföldi IMAX filmszínház Bécsben található.

Jelentősebb IMAX filmek

[szerkesztés]

Külső hivatkozások

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. IMAX szemüveg. IMAX 3D Budapest. I.T. Magyar Cinema Kft. [2010. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 2.)
  2. Új generációs pláza nyílik novemberben Budapesten Archiválva 2007. október 24-i dátummal a Wayback Machine-ben, Menedzsment Fórum, 2007. július 17.
  3. IMAX mozi nyílik Budapesten
  4. Nem lesz sok idő a hányásra az IMAX-ban
  5. Mendelovich, Yossy: The Official Oppenheimer Large Formats Guide (amerikai angol nyelven). YMCinema - The Technology Behind Filmmaking, 2023. június 23. (Hozzáférés: 2023. szeptember 30.) „OPPENHEIMER was shot using a combination of 5-perf 65mm and 15 perf IMAX FILM”